Facebook Pixel Super League: Οι επόμενοι "σταρ" των Big-4 - Η στρατηγική ΠΑΟΚ που τον έκανε κυρίαρχο - Η κίνηση Σαββίδη με "Ντέλια"!
Ποδόσφαιρο
| 2023-03-16 11:00:00

Οι επόμενοι "σταρ" των Big-4 - Η στρατηγική ΠΑΟΚ που τον έκανε κυρίαρχο - Η κίνηση Σαββίδη με "Ντέλια"!

του Λάζαρου Γεωργίδη
Οι επόμενοι "σταρ" των Big-4 - Η στρατηγική ΠΑΟΚ που τον έκανε κυρίαρχο - Η κίνηση Σαββίδη με "Ντέλια"!

Πώς άλλαξαν επίπεδο οι ακαδημίες και γιατί βλέπουμε συνεχώς ποδοσφαιριστές σε μικρή ηλικία να ξεχωρίζουν στις μεγάλες ομάδες. Είναι αλήθεια, ότι τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες ομάδες στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να παίρνουν πιο σοβαρά τη δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής.

Super League: Δεν είναι τυχαίο που παιδιά όπως ο Κωνσταντέλιας (ΠΑΟΚ), ο Κουλιεράκης (ΠΑΟΚ), ο Αλεξανδρόπουλος (Παναθηναϊκός) ο Ντόη (Ολυμπιακός) ο Μουστακόπουλος (ΑΕΚ) έχουν κάνει εντυπωσιακά βήματα μπροστά τον τελευταίο χρόνο. Άλλοι περισσότερα και άλλοι λιγότερα βέβαια.

Ένα βασικό στοιχείο που συντέλεσε στο να κάνουν αυτά τα βήματα μπροστά οι ακαδημίες στη χώρα, ήταν η τεχνογνωσία και η στόχευση στο να δυναμώνουν τα παιδιά και πνευματικά, εκτός από αγωνιστικά και φυσικά ηλικιακά. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα το ποσό γρήγορα, ο Κωνσταντέλιας φέτος στον ΠΑΟΚ και ο Αλεξανδρόπουλος περσι στον Παναθηναϊκό, έγιναν παράγοντες στις ομάδες του. Ταυτόχρονα βελτιώθηκαν και οι εγκαταστάσεις, ειδικά όσον αφορά τα παραδείγματα ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Ένα δεύτερο επίπεδο διαφοροποίησης της δουλειάς, έχει να κάνει πια με την ταχυδύναμη. Ακόμα και σπουδαία ταλέντα του παρελθόντος όπως π.χ. ο Νίνης, είχαν φοβερά τεχνικά στοιχεία (βλ. ντρίπλα, επαφή με την μπάλα κτλ.), αλλά υστερούνταν σε σωματικά προσόντα. Δείτε για παράδειγμα τον Τζόλη όταν πρωτοβγήκε, ποσό δυνατός και απόλυτα έτοιμος ήταν σωματικά να ανταπεξέλθει και να κανεί τη διαφορά στην ανδρική ομάδα του Δικεφάλου του Βορρά.

Ταυτόχρονα, για να αναδειχθεί η συνολικά βελτιωμένη δουλειά που γίνεται πλέον σε επίπεδο τμημάτων υποδομής, χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η φετινή ομάδα Κ-19 του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Βαγγέλη Σαμίου έκανε φοβερή πορεία για τα ελληνικά δεδομένα στο Champions League Νέων (Youth League), παλεύοντας με την πανίσχυρη Πόρτο σε νοκ άουτ ματς-πρόκριση στη Λεωφόρο για τους "8" της κορυφαίας διοργάνωσης. Από τη συγκεκριμένη φουρνιά έχουν ήδη ξεχωρίσει, ενδεικτικά μόνο, ο Μπιλάλ και ο Φρόκου.

Το βήμα παραπάνω του ΠΑΟΚ

Μεσα σε αυτή τη βελτίωση για την οποία γίνεται λόγος, υπάρχει μια ομάδα που έχει "τρυπήσει" ταβάνι. Κι αυτή δεν είναι άλλη από τον ΠΑΟΚ. Τα τελευταία μόνο χρόνια από τα σπλάχνα των Ασπρόμαυρων έχουν ξεπηδήσει οι Τζόλης, Τσιγγάρας, Τσαούσης, Λύρατζης, Κούτσιας, Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, Τζίμας.

Οι Θεσσαλονικείς εφάρμοσαν ένα πλάνο αναζήτησης ταλέντων σε όλη την Ελλάδα, πέρα από τη "μάζωξη" που ανέκαθεν έκαναν στη Βόρεια Ελλάδα. Κάπως έτσι άλλωστε έντυσαν στα χρώματά τους τον Γιάννη Κωνσταντέλια, τον οποίο δεν τον εντόπισαν κάπου στη Μακεδονία, αλλά στη Θεσσαλία και τον Βόλο. Επίσης, υπάρχει κάτι ακόμα πολύ σημαντικό στην ανακάλυψη του "Ντέλια".

Ο ΠΑΟΚ δεν προσεγγίζει τα ταλέντα που αναζητά με επιφανειακό τρόπο. Για παράδειγμα στην περίπτωση ακριβώς του Κωνσταντέλια το Sportdog έμαθε πως μαζί με τον μικρό, οι Ασπρόμαυροι έφεραν και όλη την οικογένειά του μαζί στη Θεσσαλονίκη, ενώ έσπευσαν να φροντίσουν και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση σε μια νέα πόλη! Αυτό δεν κάνει μόνο ευκολότερο στα παιδιά να πουν το "ναι" σε μια μεγάλη ομάδα, αλλά και να δεθούν μαζί της με τρόπο ακόμα πιο βαθύ και ουσιαστικό.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags