Ο μεγαλύτερος Έλληνας μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, ο Νίκος Γκάλης, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Ο Nick έγραψε με ανεξίτηλα γράμματα το όνομά του στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και πρωταγωνίστησε σε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της εθνικής ομάδας, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 1987.

Η αρχή της ένδοξης πορείας του Γκάλη με το εθνόσημο έγινε σαν σήμερα. Στις 6 Μαΐου 1980 ο 23χρονος τότε Νίκος Γκάλης κατέγραψε την πρώτη του συμμετοχή με την Εθνική Ελλάδας σε αναμέτρηση κόντρα στη Σουηδία για το Προολυμπιακό τουρνουά ενόψει της Ολυμπιάδας του 1980 στη Μόσχα.

Το τουρνουά διεξήχθη στην Ελβετία, με την Ελλάδα να μην ξεκινά καλά, καθώς ηττήθηκε από τη Σουηδία με 79-71 παρά τους 25 πόντους του Γκάλη.

Με ρεκόρ δύο νίκες και δύο ήττες, η Εθνική δεν κατάφερε να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο είχε ήδη αρχίσει να χτίζεται κάτι καλό με ηγέτη τον Nick, τον οποίο οι Έλληνες φίλαθλοι απόλαυσαν με τη φανέλα της Γαλανόλευκης στις μεγαλύτερες στιγμές της.

Επτά χρόνια αργότερα, ο Γκάλης οδήγησε την Ελλάδα  στην κορυφή της Ευρώπης, ενώ παραλίγο να πετύχει το «repeat» το 1989, όταν ηττήθηκε στον τελικό από τη Γιουγκοσλαβία.