Facebook Pixel ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός: Δικαίωση Αλαφούζου με Τερίμ - "Ψευδαισθήσεις" ΠΑΟΚ
| 2024-02-15 20:47:00

Δικαίωση Αλαφούζου με Τερίμ - "Ψευδαισθήσεις" στον ΠΑΟΚ, δεν φταίει ο Μπακασέτας αλλά ο... Λουτσέσκου

του Ευάγγελου Μίχου
Δικαίωση Αλαφούζου με Τερίμ - "Ψευδαισθήσεις" στον ΠΑΟΚ, δεν φταίει ο Μπακασέτας αλλά ο... Λουτσέσκου

Το... θέατρο, οι δύο 11αδες και η αναβάθμιση από Μπρινιόλι! Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει για τον Τούρκο προπονητή που "μεταμόρφωσε" τους Πράσινους και... έδιωξε την αμφιβολία που υπήρχε με τον Γιοβάνοβιτς, αλλά και για τον Δικέφαλο που έχασε από τις κακές επιλογές του Ρουμάνου και ο οποίος κινδυνεύει να τα χάσει όλα σε 11 ημέρες

Το σωστό και δίκαιο ήταν που κέρδισε ο Παναθηναϊκός 1-0 τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα! Θα μπορούσε βέβαια πάλι η ομάδα του Λουτσέσκου να είχε σώσει την ισοπαλία στο τέλος, με ένα ακόμη 1-1 όπως συνέβη με την ΑΕΚ, αν η διπλή καραμπόλα από το σουτ του Μειτέ έβρισκε δίχτυα και όχι κάθετο δοκάρι. Δεν θα είναι όμως, πάντα του... Αγίου Ιβάν στην Τούμπα.

Επίσης, θα μπορούσε και να είχε προηγηθεί στο σκορ, από το πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ, αν ο "Πολωνός Σίλτον", Νταμπρόφσκι, δεν μπλόκαρε με το... ατελείωτο πόδι του την προβολή του Μπράντον Τόμας. Βέβαια κάτι ανάλογο είχε γίνει με τον Κοτάρσκι στο αντίστοιχο ματς του πρωταθλήματος και αντί για 2-2 έμεινε το δίκαιο 2-1. Έτσι και χθες, στο τέλος του κυπελλικού ντέρμπι θα ήταν άδικο να μην κερδίσει η ομάδα του Τερίμ! Κακά τα ψέματα, το 0-1 ήταν και το πιο φυσιολογικό αποτέλεσμα. Εξηγούμαι:

1ον) Ο κόουτςΤερίμ ήταν πολύ καλύτερα διαβασμένος σε σχέση με το ματς του πρωταθλήματος. Πήρε άριστα με τις σωστές/agressive αμυντικές καλύψεις του Παναθηναϊκού. Έβγαλε πλάνο και ποιότητα η ανάπτυξη του παιχνιδιού του. Είχε υπομονή, μαχητικότητα/τσαμπουκά και κυρίως τρομερή αυτοπεποίθηση το τριφύλλι! Η τεράστια προσωπικότητα του Τούρκου "Αυτοκράτορα" και η γνώση/εμπειρία του στο να κάνει πρωταθλητισμό, έχει διώξει το άγχος από τους παίκτες του στα μεγάλα παιχνίδια. Για την ακρίβεια σε 1,5 μήνα οι πράσινοι βγάζουν τον χαρακτήρα του προπονητή τους Φατίχ Τερίμ. Δηλαδή ουσία και... winers. Μια ομάδα -επί Γιοβάνοβιτς- φοβική στα ντερμπι την έχει αλλάξει. Ο Παναθηναϊκός πια αρνείται να χάσει σε συνεχόμενα ντέρμπι κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Δύο ισοπαλίες με πρόκριση και μια νίκη κόντρα στους ερυθρόλευκους, μια ισοπαλία στο 97' , όταν ισοφαρίστηκε σε 2-2 με πέναλτι κόντρα στην ΑΕΚ και το μεγάλο χθεσινό διπλό στην Τούμπα, εκεί που στις λεπτομέρειες έχασε στο πρωτάθλημα.

2ον) Ο ΠΑΟΚ "πλήρωσε" την καλλιεργημένη ματαιοδοξία - και του Λουτσέσκου - πως έχει 20 ισάξιους ποδοσφαιριστές. Αυτό μπορεί να ισχύει κόντρα σε μεσαίες / μικρομεσαίες ομάδες αλλά δεν είχε δοκιμαστεί σε συνεχόμενα ντέρμπι. Και εκεί την πάτησε ο Ρουμάνος "στρατηγός" και το... διάσημο φετινό του rotation. Το ΑΕΚ / ΠΑΟ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / ΠΑΟ μέσα σε 11 ημέρες τον ανάγκασαν να χαλάσει κάποιες σημαντικές θέσεις ή ζευγάρια, ειδικά χθες, κάνοντας 8 αλλαγές....

 

3ον) Η επιλογή του Λουτσέσκου να μοιράσει όπως μοίρασε «βασικούς» και «αναπληρωματικούς» του στα δυο πρώτα ντέρμπι και με φόντο το τρίτο, είχε ως αποτέλεσμα μια ισοπαλία στις καθυστερήσεις και μία ήττα στον πρώτο ημιτελικό. Μάλιστα η δεύτερη ήταν και... νορμάλ αφού πέρα από την τακτική/τεχνική ανάλυση και την ψυχολογικό-πνευματική προετοιμασίας των δύο προπονητών, υπήρχε το εξής ατράνταχτο δεδομένο πάνω στο χορτάρι της Τούμπας: οι Μλαντενοβιτς/ Αραό / Γεντβαι / Πέρεθ / Τσέριν / Μπακασέτας / Σπόραρ είναι καλύτεροι παίκτες αντίστοιχα από τους Σοάρες / Μιχαηλίδη / Κεντζιόρα / Τσιγγάρα / Σβάμπ / Μάρκο Αντόνιο / Τόμμας. Μιλάμε για τους 7 στους 11. Βάλτε και τον Μπερνάρ που ως αριστερός εξτρέμ ήταν υπέροχος ενώ αντιθέτως ο σπουδαίος Ντεσπόντοφ όταν μετατοπίζεται στα αριστερά για να παίζει δεξιά ο Ζίφκοβιτς, χάνει πολύ από την δυναμική του. Άρα μιλάμε για τα 8/11 στις 11άδες του χθεσινού ντέρμπι, όπου ο Παναθηναικός υπερίσχυσέ μέσα στο γήπεδο. Και ο 9ος ήταν ο καταπληκτικός Ντραγκόφσκι (αναβάθμιση σε σχέση με τον Μπρινιόλι), που στάθηκε ισάξια με τον εξίσου υπέροχο Κοτάρσκι. Αυτή είναι η πάσα - όσο σκληρή κι αν φαίνεται στους Παοκτζήδες - και απλοϊκή αλήθεια γύρω από την ατομική αξία / ποιότητα των δυο χθεσινών σχημάτων!!!

Όταν λοιπόν έχεις αυτά τα δεδομένα και επιπρόσθετα ο δεξιός εξτρέμ Παλάσιος δεν είναι χειρότερος από τον σαφώς ανώτερο ποιοτικά Αντρίγια Ζίφκοβιτς ενώ ο σέντερ φορ σου Σπόραρ είναι ο μοναδικός σκόρερ, όταν ο Μπράντον Τόμας απέτυχε δις να νικήσει τον Ντραγκόφσκι και άλλη μια ο Σαμάτα που τον αντικατέστησε, από εκεί και πέρα κάθε άλλη συζήτηση είναι περιττή. 

Στο δια ταύτα: είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα από τον Λουτσέσκου που θα μπορούσε να νικήσει ακόμα και με τους αναπληρωματικούς. Αν αυτοί όμως, είχαν πολύ καλύτερη απόδοση, που δεν είχαν. Εδώ είναι και το σημείο κλειδί: είναι άλλο, τελείως διαφορετικό, να κάνεις εκτεταμένο rotation εναντίον του ΠΑΣ, του Πανσερραϊκού και του ΟΦΗ από το να κάνεις rotation με την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Καλά το... πανηγυράκι, η επικοινωνία και οι... ψευδαισθήσεις αλλά κάπου/κάποτε έρχεται η ανώμαλη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα, ότι δεν διαθέτεις 20 βασικούς, ούτε 2 ισάξιες ενδεκάδες. Χθες πρέπει να το συνειδητοποίησαν/εμπέδωσαν από την... ανάποδη και οι πιο «βερμπαλιστές» ΠΑΟΚτσήδες!!!

Συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς και ο Λουτσέσκου; Δεν το ήξερε; Ενδεχομένως ο Ρουμάνος να παρασύρθηκε/ πείστηκε κι αυτός ότι ο ΠΑΟΚ έχει δυο ισάξιες ενδεκάδες. Λάθος... Έχει μια καλή ενδεκάδα για τα ντέρμπι και μια ικανή για 4άρες,5άρες στις ομάδες από την μέση και κάτω της βαθμολογίας. Το ήξερε αλλά παρασύρθηκε από το εγώ του, όπως και το αίσθημα υπεροχής έναντι ΠΑΟ/Τερίμ και κάπου το παράκανε; Πιθανότατα... Τι εννοώ; Έξω και ο Μεϊτέ, έξω και ο Οζντόεφ, έξω και ο Μουργκ!!! Για να παίξουν ταυτόχρονα μαζί οι Τσιγγάρας – Σβάμπ – Μάρκος Αντόνιο; Και στην άμυνα έξω και ο Μπάμπα, όταν έχεις ήδη δυο αλλαγές (Τζόνι & Μιχαηλίδη)! Το αποτέλεσμα; Ούτε η άμυνα του ήταν συμπαγής (με βιαστικά λάθη στις μεταβιβάσεις), ούτε η μεσαία του γραμμή δημιουργική. 

Από την άλλη βεβαίως ο Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους βασικούς του σε τέσσερα ντέρμπι στην σειρά. Θα ήταν σχεδόν αδύνατο, να συμφωνήσω σε αυτό. Και να του αναγνωρίσω την δικαιολογία πως του έλειψε αφόρητα χθες ο Κωνσταντέλιας. Δεν τον είχε το βράδυ που τον χρειαζόταν πιο πολύ αφού η έλλειψη του, σε συνδυασμό με την ανάγκη να πάρει ανάσες ο Τάισον, στοίχισαν και στον Ντεσπότοφ και στον Ζίφκοβιτς που είναι της ίδιας θέσης και έπρεπε κάποιος να ακροβολιστεί αριστερά, κάτι που δεν πάει ούτε στον έναν, ούτε στον άλλον. Ακόμη και έτσι χρειαζόταν μέτρο και καλύτερο "μοίρασμα" στο ροτέισον. 

Προφανώς και ο Ρουμάνος κόουτς διάλεξε να κρατήσει τους καλύτερους για το ματς με τον Ολυμπιακό στο οποίο η νίκη του χρειάζεται για να κρατήσει την πρωτιά στο πρωτάθλημα. Αν δεν έρθει όμως, θα μείνει μέσα σε 8 ημέρες και σε 3ο σερί εντός έδρας ντέρμπι χωρίς νίκη. Κι αυτό θα γίνει ενδεχομένως μετά πολύ, πολύ μεγάλο πρόβλημα!! Αν μάλιστα κλείσει την 4άδα των σερί ντέρμπι και με αποκλεισμό στο Κύπελλο, τότε μπορεί να ακολουθήσει και... καταστρόφα αφού δύσκολα θα μαζεύεται πνευματικά/ψυχολογικά στα πλέι οφ με τα συνεχόμενα ντέρμπι. 

Στα δικά μου μάτια ,λοιπόν, ο ΠΑΟΚ λόγω των κακών αποφάσεων του Λουτσέσκου για rotation στα ντέρμπι αλλοιώθηκε/χάλασε ως ομάδα και το στυλ του και την πάτησε με ΑΕΚ, Παναθηναϊκό. Μπορεί άραγε να το γυρίσει; Θεωρητικά "ναι" και με τον Ολυμπιακό και στη ρεβάνς της Λεωφόρου. Θα δείξει το επόμενο 6ημερο. Έχω την εντύπωση πάντως ότι καλό θα κάνει στον Λουτσέσκου που γίνεται το ντέρμπι της Κυριακής στην Τούμπα. Διότι για να μπορέσει να διεκδικήσει την πρόκριση στον Τελικό, θα πρέπει να κατεβεί στην ρεβάνς της Λεωφόρου με σιγουριά και χωρίς εσωστρέφεια. Αν όμως, δεν έχει κερδίσει τον Ολυμπιακό, τότε ο ΠΑΟΚ θα πνιγεί στην ανασφάλεια και την πίεση, αυτή που τους τελευταίους μήνες είχε βγάλει από πάνω της. Ενδεχομένως και γιατί έπαιζε σε μια άδεια Τούμπα! 

Όσον αφορά στον Τερίμ ήθελε τη νίκη στην Τούμπα και την πήρε. Τώρα θα κάνει πολλές αλλαγές με την Λαμία και θα περιμένει τον ΠΑΟΚ στην έδρα του για να τον αποκλείσει και να πάει σε τελικό με τον Αρη. Το σημαντικότερο που πέτυχε χθες ο Τούρκος; Ο ΠΑΟ έχει αποκτήσει την προσωπικότητα και την νοοτροπία νικητή του προπονητή του. Είναι και μια πρώτη δικαίωση του Γιάννη Αλαφούζου, που ακριβώς έφερε τον Τερίμ για να σταματήσει η αμφιβολία πως επί Γιοβάνοβιτς δεν κερδίζει ντέρμπι ο Παναθηναικός , άρα θα ξαναχάσει το πρωτάθλημα. Τώρα αυτή η συζήτηση έχει σχεδόν ξεχαστεί, σίγουρα εξαφανιστεί. Αντιθέτως πάει να μεταφερθεί στον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, μαζί με την ανασφάλεια/εσωστρέφεια για το παιχνίδι του αφού μετά τον Αλμέιδα και ο Τερίμ βρήκε το αξιόπιστο αντίδοτό του. Αν το βρει και ο Μεντιλίμπαρ με τον Ολυμπιακό, τότε δεν θα μου προκαλέσει εντύπωση αν το τέλος της σεζόν βρεί ξανά 4ο τον ΠΑΟΚ.

ΥΓ. Ο Μπακασέτας έκανε... θεάτρο και μάλιστα πολύ κακής ποιότητας. Ήταν όμως, επιπέδου... βιντεοκασέτας και όχι... Εθνικού Θεάτρου!! Επίσης, "τρελός" ο Τάισον αλλά έσπευσε άμεσα να ζητήσει συγνώμη...

ΥΓ.1. Προφανώς δεν φταίει το θέατρο του Μπακασετα για την ήττα του ΠΑΟΚ και καλά θα κάνουν να το καταλάβουν στον δικέφαλο και να μην ψάχνουν για ... αποπροσανατολισμούς. Κι αν διασύρθηκε έτσι όπως έπεσε σαν κεραυνόπληκτος ο Μπακασέτας, κάποιος θα πρέπει να πει στον ΠΑΟΚ πως δεν τον τιμάνε τα καραγκιοζιλικια του Μπραντον Τόμας στον Μλαντένοβιτς....

ΥΓ.2 Άψογος ο Ολλανδός ρεφ που τιμώρησε με τον ίδιο τροπο και για τον ίδιο ακριβώς λόγο Τάισον και Μπακασέτα. Τραγικός ο 4οςρεφ, ο Έλληνας Παπαδόπουλος, που ... μπέρδεψε τον Μπράντον με τον κίπερ Ζίφκοβιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τιμωρία Λουτσέσκου και... έγκλημα με το ροτέισον - Υπόκλιση σε Κοτάρσκι, κόκκινη στον κόσμο του ΠΑΟΚ!

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags