Facebook Pixel ΑΕΚ: Κίνηση του Αλμέιδα που άλλαξε τα δεδομένα!
| 2024-02-28 22:20:00

Κίνηση του Αλμέιδα που άλλαξε τα δεδομένα! Ασφάλεια με Πόνσε, Λιούμπισιτς - Ηθικόν ακμαιότατον με Τσιλούλη

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Κίνηση του Αλμέιδα που άλλαξε τα δεδομένα! Ασφάλεια με Πόνσε, Λιούμπισιτς - Ηθικόν ακμαιότατον με Τσιλούλη

Δεν φάνηκε με ΠΑΣ ο Λιβάι Γκαρσία! Δάσκαλος ο Χατζισαφί. Θα "πιάσει" στην ΑΕΚ η… αποκάλυψη του Βόκολου;

Δεν ήταν εύκολο απόγευμα το ματς με τον ΠΑΣ για την ΑΕΚ. Ήταν ένα παιχνίδι που η Ένωση προηγήθηκε και ισοφαρίστηκε από στατική φάση, με τους Γιαννιώτες να παίρνουν το προβάδισμα στο ημίχρονο με ένα πανέμορφο γκολ του Τζίμα, το οποίο έφερε μερική δυσαρέσκεια στις εξέδρες. Όχι ότι οι οπαδοί δεν πίστευαν, ότι η ομάδα τους δεν μπορούσε να γυρίσει ένα ματς απέναντι σε έναν πολύ υποδεέστερο αντίπαλο που είναι στο τέλος της βαθμολογίας. Αλλά επειδή δέχτηκε δύο τέρματα, στα οποία οι «κιτρινόμαυροι» έδειξαν τις γνωστές αμυντικές παθογένειες.

Η ΑΕΚ όμως διαθέτει παίκτες (και βάθος στο ρόστερ) που στα δύσκολα ανταποκρίνονται και με τις απαραίτητες κινήσεις από τον πάγκο, κατάφερε να γυρίσει το ματς στο δεύτερο ημίχρονο και να πάρει το τρίποντο, προσφέροντας μία πολύ όμορφη γεύση στους οπαδούς της. Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι διατηρήθηκε για μία ακόμα αγωνιστική πρώτη στη βαθμολογία, πριν από ένα κρίσιμο ματς στη Θεσσαλονίκη με τον Άρη, την ώρα που ο Ολυμπιακός πήρε ένα ακόμα ματς με ανατροπή, φτιάχνει μέταλο (με Μεντιλίμπαρ) και δείχνει, ότι δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα την προσπάθεια. Αναφέρεται το παράδειγμα των Πειραιωτών, γιατί θεωρώ, ότι είναι περισσότερο υπολογίσιμο σύνολο από τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό σε αυτήν την κούρσα του τίτλου, στην οποία υπάρχει και ο τρίτος γύρος, αυτός των πλέι οφ.

Πόνσε και Λιούμπισιτς άλλαξαν τα δεδομένα

Ο Λιβάι Γκαρσία επέστρεψε στο αρχικό σχήμα. Στο τελευταίο παιχνίδι που αγωνίστηκε, την 23η αγωνιστική εναντίον της Κηφισιάς είχε σημειώσει δύο γκολ, ενώ στο προηγούμενο ματς με τη Λαμία έμεινε εκτός λόγω προβλημάτων. Με τον ΠΑΣ ο επιθετικός από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο δεν ήταν καλός. Εξ αρχής φαινόταν μουδιασμένος, δεν τροοφοδοτήθηκε και δεν μπόρεσε να γίνει απειλητικός, με αποτέλεσμα ο Αλμέιδα να τον κάνει αλλαγή στο ημίχρονο, ρίχνοντας στη μάχη τον Πόνσε. Και ο Σιμάνσκι πάντως δεν ήταν στο επιθυμητό επίπεδο και έκανε κάποια λαθάκια. Γι’αυτό έγινε και εκείνος αλλαγή στο δεύτερο μέρος.

Ορεξάτος ήταν ο Άμραμπατ, ο οποίος έτρεξε πολύ, δημιούργησε ευκαιρίες και έδωσε την ασίστ στον Σιμάνσκι στο 1-0, όπως και ο Πινέδα, ο οποίος σε ένα ακόμα παιχνίδι ως πασπαρτού κλήθηκε να καλύψει το δεξί άκρο της άμυνας. Οι αλλαγές του Αλμέιδα όμως ήταν αυτές που έδωσαν τη νίκη. Οι τρεις από τις πέντε (Μάνταλος, Γιόνσον, Πόνσε, Λιούμπισιτς, Μήτογλου) είχαν συμμετοχή στα γκολ που σημειώθηκαν, τα οποία οδήγησαν την ΑΕΚ στη νίκη. Δύο γκολ ο Πόνσε, ένα ο Λιούμπισιτς και δύο ασίστ ο Μάνταλος.

 

Το σημαντικότερο είναι, ότι η ΑΕΚ αφού δεν βρήκε γκολ από τον τοπ σκόρερ της Γκαρσία, τα πήρε από τον Killer Πόνσε, ο οποίος μετρά πλέον 10 γκολ στο πρωτάθλημα. Ανεβαίνει και ο Λιούμπισιτς που σκόραρε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν με Κηφισιά) και δείχνει, ότι δένεται περισσότερο με την ομάδα. Ο πανηγυρισμός του ήταν χαρακτηριστικός, το αποδεικνύουν και οι φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται να έχει κοκκινίσει, σαν να έγινε παρανάλωμα του πυρός από το ντελίριο. Όταν ο οπαδός βλέπει να μπαίνουν παίκτες από τον πάγκο και να αλλάζουν τα δεδομένα τότε σίγουρα αποκτά μεγαλύτερη ασφάλεια. Ακόμα και στη στραβή υπάρχουν παίκτες που μπορούν να… καθαρίσουν. Σε αυτήν την εξίσωση βρίσκεται εννοείται και ο Μάνταλος.

Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες υποσημειώσεις που κρατήσαμε από αυτό το παιχνίδι, αλλά και τη θεματολογία των ημερών.

Μονιμοποιείται ο Χατζισαφί στα στόπερ;

Ο Εχσάν Χατζισαφί έχει δώσει ενίοτε λύσεις ως στόπερ στην ΑΕΚ, όπως είχε επισημανθεί σε προηγούμενο blog. Ο Αλμέιδα τον χρησιμοποίησε σε αυτήν τη θέση στο ματς με την Κηφισιά, επειδή απουσίαζαν Βίντα, Μουκουντί, Μήτογλου. Ο Αργεντινός τον χρησιμοποίησε ξανά στο κέντρο της άμυνας στο παιχνίδι με τον ΠΑΣ, παρότι ο Μήτογλου βρέθηκε στην αποστολή και πήρε κάποια λεπτά στο δεύτερο μέρος.  

Υπάρχει η άποψη, ότι πλέον ο Ιρανός θα χρησιμοποιείται συχνότερα στη συγκεκριμένη θέση. Το σίγουρο είναι, ότι παίζοντας ο Χατζισαφί ως στόπερ αναλαμβάνει και ρόλο δάσκαλου του Πήλιου εντός του γηπέδου. Στο γκολ του Τζίμα πάντως ο έμπειρος αμυντικός δεν είχε σωστή αντίδραση, ενώ ο Πήλιος άργησε να επιστρέψει… Ας πούμε ότι ο Χατζισαφί στη συνέχεια εξιλεώθηκε, καθώς στο 3-2 πήρε την πρώτη κεφαλιά πριν σκοράρει ο Λιούμπισιτς.

Κεφάλαιο Τσιλούλης

Η αποκάλυψη του Λεωνίδα Βόκολου την προηγούμενη αγωνιστική προκάλεσε αντιδράσεις. Ο προπονητής της Λαμίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με την ΑΕΚ ανέφερε ότι «έκοψε» τον Σωτήρη Τσιλούλη από την αποστολή, καθότι έχει συμφωνήσει με τους «κιτρινόμαυρους». Όπως ήταν φυσικό η είδηση συγκέντρωσε σχόλια. Οι οπαδοί αντίπαλων ομάδων το είδαν αρνητικά, παρότι το συμβόλαιο του παίκτη λήγει το καλοκαίρι και έχει δικαίωμα να συζητά με όποια ομάδα επιθυμεί για το μέλλον του. Προέκυψε πάλι δηλαδή το δίλημμα, αν κάτι είναι νόμιμο δεν σημαίνει, ότι είναι και ηθικό…

Ηθικόν… ακμαιότατον με Τσιλούλη. Μεταγραφές με τέτοιον τρόπο έχουν γίνει πολλάκις στο παρελθόν από όλες τις μεγάλες ομάδες και όχι μόνο σε επίπεδο παικτών. Τα παραδείγματα είναι πολλά αλλά δεν θα τα αναφέρουμε, για να μην ξύνουμε πληγές. Οπότε τέτοιου είδους σχόλια μόνο υποκριτικά δείχνουν, ας μην γελιόμαστε.

Όσον αφορά τη μεταγραφή του παίκτη, υπήρξε ένας προβληματισμός από πλευράς μερίδας των ΑΕΚτζήδων για την ηλικία του ποδοσφαιριστή. Η ΑΕΚ αποκτά έναν καλό σίγουρα παίκτη από τη Λαμία αλλά στα 29 του, σου λένε. Όλες οι γνώμες αξίζουν να ακουστούν. Δημοκρατία έχουμε και τέτοιου είδους θέματα, καταλαβαίνετε, ότι μπαίνουν σε καθεστώς… δημόσιας διαβούλευσης. Από τη στιγμή που όλοι οι παίκτες περνούν από το μικροσκόπιο του Αλμέιδα, τότε θα πρέπει να εμπιστευτούμε την κρίση του προπονητή, αν και φέτος για παράδειγμα, δεν έχει πιάσει η επιλογή του Πισάρο που ήταν απόφαση του Αργεντινού. Εκτός όμως από τους προπονητές και οι μεταγραφές όμως είναι σαν τα καρπούζια, για να παραφράσουμε την ατάκα του Δημήτρη Μελισσανίδη στην κοπή της πίτας των Παλαιμάχων της ΑΕΚ. Δεν γίνεται να σου βγούνε όλες οι προσθήκες.

Η ερώτηση που αιωρείται είναι αν θα πιάσει στην ΑΕΚ. Ρώτησα συναδέλφους με αρκετά κοφτερή ποδοσφαιρική ματιά για Τσιλούλη. Ειπώθηκε, ότι ο παίκτης είναι μία επιλογή τύπου Χρήστου Αλμπάνη, δηλαδή μίας καλής τρίτης ρεζέρβας. Μπορεί να είναι και έτσι. Όλες οι πληροφορίες που συγκέντρωσα για τον παίκτη αναφέρουν, ότι πρόκειται περί μίας πολύ δυνατής προσωπικότητας που δούλεψε πολύ, κυνήγησε το όνειρό του, ξεπέρασε εμπόδια και έχει βάλει υψηλούς στόχους. Ένας από αυτούς ήταν να αγωνιστεί σε μεγάλη ομάδα, το οποίο και καταφέρνει. Προσωπικά τον πιστεύω. Το μεγαλείο της ψυχής της ανθρώπινης υπόστασης είναι αχαρτογράφητο...


*** ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Τον ζήτησε ο Αλμέιδα, τον υπογράφει άμεσα ο Μελισσανίδης - "Σκληρός παίκτης, έτοιμος για την 11αδα"!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags