Facebook Pixel Super League:Παρωδία στη Φιλαδέλφεια- Ο Άρης μπορεί να κόψει τίτλο από ΑΕΚ
| 2024-04-15 16:55:00

Παρωδία στη Φιλαδέλφεια - Ο Άρης μπορεί να κόψει τίτλο από ΑΕΚ - Δεν καταλαβαίνει από συμβόλαια ο Τερίμ!

του Ευάγγελου Μίχου
Παρωδία στη Φιλαδέλφεια - Ο Άρης μπορεί να κόψει τίτλο από ΑΕΚ - Δεν καταλαβαίνει από συμβόλαια ο Τερίμ!

Γιατί πολύ σοφά η Ένωση δεν έριξε 4αρα την Κυριακή. Ο Ευάγγελος Μίχος γράφει τους Θεσσαλονικείς που... σεβάστηκαν την ομάδα του Αλμέιδα στην γιορτή για τα 100 χρόνια, αλλά και για τους τέσσερις "σωματοφύλακες" του Τούρκου προπονητή, που έχει περάσει το πνεύμα νικητή στο Τριφύλλι.

AEΚ και Παναθηναϊκός όπως ήταν αναμενόμενο, με πρωταγωνιστές/σκόρερ Πόνσε - Μπερνάρ και με τον δικό τους τρόπο (η Πρωταθλήτρια καθαρίζοντας από το α' ημίχρονο / το τριφύλλι με...ανατροπή αφού δέχθηκε ξανά πρώτο γκολ, κλασικά από blooper παίκτη του, αυτή την φορά του Κώτσιρα), κέρδισαν άνετα Άρη & Λαμία αντίστοιχα και κάπως έτσι προσπέρασαν με 2 και 1 βαθμό τον ΠΑΟΚ αφού ο μέχρι χθες πρωτοπόρος λόγω... Ευρώπης δεν έπαιξε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. 

Με τους ερυθρόλευκους με την σειρά τους να έχουν πλέον μείνει -6 και - 5 βαθμούς από τους δυο πρώτους, βέβαια με... ντέρμπι λιγότερο το οποίο όμως, όταν γίνει θα πρέπει να κερδίσουν. Κι αυτό είναι το μεγάλο ντεσαβανταζ του Ολυμπιακού, πώς όσο κι αν τον "έφτιαξε"/βελτίωσε ο Μεντιλίμπαρ (ίσως η καλύτερη ομάδα της Big 4την δεδομένη στιγμή), θα πρέπει να κάνει το 6/6 στα play offs. Πάρα πολύ δύσκολο...

Η ΑΕΚ του Αλμέιδα που είχε γενέθλια 100 χρόνων τίμησε και αγωνιστικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του Σαββατοκύριακου στην Νέα Φιλαδέλφεια, μετατρέποντας πολύ γρήγορα σε διαδικαστικό ένα ματς με τον φετινό κακό της δαίμονα (ο Άρης απέκλεισε την περσινή νταμπλούχο από το Κύπελλο και της έκοψε 2 απίστευτους βαθμούς στο 3-3 της regular season, στο Βικελίδης, που στο τέλος της σεζόν ενδεχομένως να της κοστίσουν και τον τίτλο). Η Πρωταθλήτρια θα μπορούσε χθες να είχε πάει σε σκορ συντριβής αλλά στο β' ημίχρονο είχε πολύ καλό λόγο να... τραβήξει το πόδι από το γκάζι και συγχρόνως να "φρενάρει"!!!

Με γκολ του σέντερ φορ της, Εκι Πόνσε, στο 9' και στο 14' και με την γνωστή σφραγίδα της, δηλαδή την αγωνιστική της ένταση, η ΑΕΚ έπιασε την απόδοση/έπαιξε το ποδόσφαιρο για ένα σχεδόν ημίχρονο (στο πρώτο) που μας έχει συνηθίσει - ειδικά στην Opap Arena - και ξεσηκώνει τον κόσμο της. Έτσι και χθες γρήγορα στήθηκε το... πάρτι στις εξέδρες -για αυτό άλλωστε είχε πάει ο κόσμος/γενέθλια γαρ- με το οποίο ...πήγε ασορτί και ο Άρης. Η ομάδα του Μάντζιου το... σεβάστηκε σε υπερθετικό βαθμό, δεν προσπάθησε καν να χαλάσει την βραδιά στους "κιτρινόμαυρους" και έτσι τελείωσε ένα ματς που είχε την πρώτη συνδιαστική φάση της στο 93'...

Τι κρατάει από το χθεσινό 2-0 η ΑΕΚ; Πρώτον πως ο Αλμέιδα κατέβασε το κλασικό επιθετικό του σχήμα με την 5άδα Γιόνσον/Πινέδα/Ελίασον/Γκατσίνοβιτς και Τσούμπερ πίσω από τον Πόνσε για να διασκεδάσει τον κόσμο και να καθαρίσει από νωρίς την αναμέτρηση και του βγήκε! Δεύτερον, πως η Πρωταθλήτρια έπεισε ότι οι προβληματικές εμφανίσεις της κόντρα σε ΠΑΟ & ΠΑΟΚ, με τους συνολικά 5 χαμένους βαθμούς, ήταν και θέμα του πολύ απαιτητικού προγράμματος (3 ντέρμπι σε 8 ημέρες) αφού ξεκούραστη και με ένα ματς την εβδομάδα ανέβηκε στα γνωστά στάνταρ της. Τρίτον, πως μπορεί να ποντάρει/στηριχθεί στον σκόρερ Πόνσε (με πληγωμένο το υπερόπλο της, Λιβάι Γκαρσία).

Με αυτά και με αυτά η ΑΕΚ κέρδιζε από το ημίχρονο, με σκόρ που αντί για  2-0 έπρεπε να ήταν... 4-0, έναν τελείως ακίνδυνο Άρη, ο οποίος είχε... χάσει απο τα αποδυτήρια. Ακόμη και στην επανάληψη όταν ο Μάντζιος πέρασε τους βασικούς (Μορόν, Νταρίντα, Μανού, Βέλεθ) ο Άρης δεν μπορούσε να προκαλέσει την παραμικρή ανησυχία στους γηπεδούχους, οι οποίοι με την σειρά τους "έσβησαν" σε βαθμό που μετά το 65' κανονικά ο ρεφ Μανούχος θα έπρεπε να σφυρίξει την λήξη αφού είχαμε ένα ματς- παρωδία, που κανένας δεν ενδιαφερόταν να διεκδικήσει έστω και το... μίνιμουμ!!! 

Η ΑΕΚ πάντως σοφά δεν θέλησε να ανοίξει χθες το... σκορ και να "ταπεινώσει" με ένα βαρύ σκορ ή και να "ερεθίσει" τον Άρη (εδώ ο Ουνυομπάγιο πήγε στο τέλος να... φάει τον Ρότα και "δεν άνοιξε μύτη") αφού την Κυριακή θα πάει να τον αντιμετωπίσει στο Βικελίδης και το μόνο που δεν θα ήθελε είναι φανατισμένους αντιπάλους και έδρα να...κοχλάζει!

 

Ο ΤΕΡΙΜ ΚΑΙ ΟΙ ... 4 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ

Στα play offs τρεις φορές στη Λεωφόρο και μια στο Καραϊσκάκης ο ΠΑΟ του Τερίμ βρέθηκε με 0-1 στο ξεκίνημα των τεσσάρων αγώνων του. Έχασε το ένα (από ΠΑΟΚ), νίκησε τα τρία με ανατροπή, στις δυο μάλιστα σημειώνοντας από 3 γκολ! Για μένα είναι εντυπωσιακό, βγάζει... καρδιά πρωταθλητή και είναι απόδειξη του αέρα, της αυτοπεποίθησης, του winner spirit που έχει εμφυσήσει στην ομάδα του Παναθηναϊκού ο Τούρκος προπονητής του. 

Το μείζον ερώτημα που τίθεται: μπορεί αυτό το πράγμα να συνεχιστεί να συμβαίνει και στο δεύτερο γύρο των play offs; Δύσκολο αλλά με τον Τερίμ που πιάνει...μπαρμπούνια και με τις πάντες του, όλα μπορούν να συμβούν. Γιατί ο Τούρκος, όπως έχουμε ξαναγράψει, στην προετοιμασία του κάθε αγώνα του ΠΑΟ, δεν ασχολείται τόσο με τον αντίπαλο, όσο στο να πείθει τους δικούς του παίκτες πως όλα εξαρτώνται από αυτούς, από τον ίδιο τον Παναθηναϊκό! Για αυτό ακόμη και τα γκολ-δώρα στους αντιπάλους με τα οποία προηγούνται δεν είναι λόγος πανικού/καταστροφής αφού στο ποδόσφαιρο -σύμφωνα με τον Τερίμ- συμβαίνουν αυτά, για αυτό υπάρχουν και οι... ανατροπές!! Και ότι ο Παναθηναικός μπορεί να γυρνάει παιχνίδια είτε παίζει με Ολυμπιακό/ΑΕΚ, είτε με την Λαμία, οφείλεται σε αυτή τη νοοτροπία του προπονητή του.

Πως λειτουργεί ο Παναθηναϊκός του Τερίμ αποδεικνύεται κι από μια... λεπτομέρεια/επισήμανση που διάβασα και την αντιγράφω/μεταφέρω: όταν κερδίζει ένα ματς πλέον ο Τερίμ, ξεκινά στο επόμενο με την ίδια διάταξη με την οποία... τελείωσε το προηγούμενο! Νίκησε την ΑΕΚ με τον Αράο σε ρόλο λίμπερο μπροστά από τα στόπερ σε 3-6-1; Ξεκίνησε έτσι στο Βικελίδης! Νίκησε τον Αρη 2-0 με 3-5-2 στην επανάληψη; Ξεκίνησε και εναντίον της Λαμίας με 3-5-2. Μένει να αποδειχθεί αφού χθες κέρδισε με ανατροπή, παίζοντας με 4-2-3-1 στο β' ημίχρονο, αν θα ξεκινήσει και την Κυριακή με 4-2-3-1 στην Λαμία...

Από εκεί και πέρα ο Τερίμ των play offs στην διαχείριση του ρόστερ και του... rotation είναι πολύ διαφορετικός από τον Τερίμ της regular season που από ματς σε ματς έκανε απο 4 ως 7αλλαγές! Έχει βρεί τον κορμό, ποντάρει στην χημεία του και δεν καταλαβαίνει.. Μωάμεθ για τους "δυσαρεστημένους" που τυγχάνουν κι ακριβοπληρωμένοι του ρόστερ! 

Αν εξαιρέσει κάποιος τους δυο μπακ Μλαντένοβιτς – Βαγιαννίδη, τον Σπόραρ και τους Παλάσιος, Βέρμπιτς, που συμπληρώνουν τους βασικούς 11, δεν χρησιμοποιεί άλλους παίκτες για περισσότερο από ένα 15λεπτο. Και σπανίως πλέον βάζει παίκτες όπως οι Ρουμπέν Πέρεθ, Βιλένα, Ούγκο, Λημνιό, Γερεμέγεφ, ενώ οι Μαντσίνι και Τζούρισιτς παίζουν από ελάχιστα έως καθόλου! Ο Τούρκος δείχνει αποφασισμένος να «πάει» με 16 ως 18 παίκτες μέχρι το φινάλε. Και όπου τον βγάλει. Δηλαδή με τους Ντραγκόφσκι/ Κώτσιρα-Βαγιανίδη-Χουανκάρ-Μλαντένοβιτς/Ακαιντίν-Γεντβάι/Αράο/Τσέριν-Μπερνάρ-Μπακασέτα-Βέρμπιτς-Μαντσίνι-Παλάσιος/Ιωαννίδη-Σπόραρ. Συν δυο Τζούρισιτς/Πέρεθ!!

Πόσο πιο σοφοί γίναμε από το χθεσινό ματς του Παναθηναϊκού; Πως ο Τερίμ καθιέρωσε τον Ακαϊντίν παρτενέρ του Γεντβάι και τον Αράο στο πετυχημένο ρόλο του "σύρτη", που του επιτρέπει να αλλάζει συστήματα και διατάξεις, βάζοντας τον Βραζιλιάνο παικταρά είτε τρίτο στόπερ, είτε αμυντικό χαφ. Και όπως φαίνεται πως όσο ο Αράο αντέχει και ο Τσέριν ανταπεξέρχεται/παραμένει υγιής ως ο μοναδικός καθαρόαιμος κεντρικός χαφ , τόσο πιο πολύ θα προχωράει ο Παναθηναϊκός. Στηριζόμενος στους καταλυτικούς, αξιόπιστους, αποτελεσματικούς Ιωαννίδη – Μπερνάρ - Μπακασέτα, οι οποίοι μέχρι τώρα ανταποκρίνονται στο 100%, βγαζοντας προσωπικότητα και ΠΙΣΤΗ ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ!!!Οι πράσινοι μετράνε12 γκολ σε 5 ματς των play οffs. Με την «Αγία Τριάδα» του μεσοεπιθετικά, να έχει βάλει 9 γκολκαι να έχει βγάλει τις 3 ασίστ για τα άλλα 3. 

Πότε θα καθαρίσει ο Μπερνάρ, πότε ο Ιωαννίδης, πότε ο Μπακασέτας αλλά και οι τρεις μαζί οδηγούν τον Παναθηναϊκό στην τελική ευθεία για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, έστω κι από ένα πλάνο του Τερίμ όχι τόσο ισορροπημένο, περισσότερο ριψοκίνδυνο/-τυχοδιωκτικό. Δηλαδή όχι τόσο τακτικό, όσο... συναισθηματικό. Ο Τερίμ θέλει επιθέσεις με πολλούς παίκτες, με πολλές φάσεις, πολλά γκολ, χωρίς να ανησυχεί για τα αμυντικά κενά, τα λάθη και το φυσιολογικό άγχος που προκαλείται όταν μένεις σταθερά πίσω στο σκορ

Στο δια ταύτα ο Τερίμ έχει ένα... μότο στα play offs: μόνο νίκες και όχι ισοπαλίες! Άλλωστε στην Τουρκία θεωρούν ακόμη τον Τερίμ ως... μετρ της νίκης! Εδώ βέβαια είναι ... Ελλάδα αλλά ήδη είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει τον Αλμέιδα και που κέρδισε καθαρά τον Ολυμπιακό και με Καρβαλιάλ και με Μεντιλίμπαρ αλλά και τον Λουτσέσκου στο... Κύπελλο. Εξ ου και οι 3 ανατροπές σε 5 ματς αλλά και οι 4 νίκες -1 ήττα, μέχρι τώρα όταν στα περσινά play offs είχε συνολικά 4 νίκες και 5 ισοπαλίες. Όσον αφορά στην μοναδική «σταθερά» του τριφυλλιού είναι οι 4 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ, δηλαδή οι Αράο -Μπερνάρ- Μπακασέτας – Ιωαννίδης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνω-κάτω το πρωτάθλημα - 4 αγωνιστικές με ντέρμπι σε 10 ημέρες - Αλλάζει ημερομηνία ο τελικός Κυπέλλου

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags