Πρωταθλητής 2023-24 βγήκε ο ΠΑΟΚ. Με ... γενική υπόκλιση στην Ελλάδα αφού άπαντες(τουλάχιστον οι υγιώς σκεπτόμενοι) του έβγαλαν το... καπέλο τους για το "πανάξιο και δίκαιο", για το "μάγκικο και κοχονάτο", για το "κόντρα στο παρασκήνιο και χωρίς... υπηρέτριες", για το "πιο γλυκό κι αφροδισιακό", για το "πιο αδιαμφισβήτητο ", για το "πιο ποδοσφαιρικό και πιο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα" (αντιγραφή διάφορων τίτλων που διαβάζω/ακούω από χθες βράδυ)! 

Ο Λουτσέσκου το χαρακτήρισε... "amazing" και "magic", στην πατρίδα μου, την Αμάρυνθο Ευβοίας, ο Λάκης, ο ΠΑΟΚτζής, θα το λέει "Epic"! Για μένα όμως, ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, επαναλαμβάνω ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, έχει καταφέρει ένα θαύμα που μπορεί να συγκριθεί με την Εθνική Ελλάδας του Ρεχάγκελ το 2004! Για την ακρίβεια το θεωρώ ανώτερο, γιατί το πέτυχε σε ένα μαραθώνιο πού ξεκίνησε τον Ιούλιο και όχι σε ένα τουρνουά και το πέτυχε κόντρα σε όλους και σε όλα.

Όπως πριν από 20 χρόνια έτσι και τώρα δίνεται μια τεράστια ευκαιρία συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο για να αλλάξει ... λογική και νοοτροπία, να το... πάρει αλλιώς και να γυρίσει την σελίδα. Να μπει στην ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ όπου η ποδοσφαιρική γνώση και ΟΧΙ η... ημιμάθεια, το παρασκήνιο, η λαμογιά, η τοξικότητα, ο παλαιό - παραγοντισμός, η συνομωσιολογία, η κακή νοοτροπία (οπαδών και...ΜΜΕ) το κρατάνε "όμηρο". 

Το ποδόσφαιρο έχει τεράστια δύναμη και εκεί θα πρέπει να ποντάρουν ΟΛΟΙ. Το παράδειγμα του ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου που πήρε το πιο συγκλονιστικό ever πρωτάθλημα (μέχρι πριν λίγο καιρό το διεκδικούσαν επί ίσοις όροις 4) αλλά και του Ολυμπιακού του Μεντιλίμπαρ που στο Conference έφτασε πανάξια και χωρίς... παρασκήνιο στον Τελικό και μπορεί να σηκώσει ευρωπαική κούπα, αποτελούν ΤΑ  φωτεινά παραδείγματα της επιβεβλημένης ΑΛΛΑΓΗΣ! Μιλάμε για τις ΔΥΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ, ο ΠΑΟΚ της Super League και ο Ολυμπιακός του Conference League...

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου για μένα είναι ένας... δεύτερος (ποδοσφαιρικός) Ιησούς. Με την έννοια πως ο Ρουμάνος τεχνικός έκανε τους... τυφλούς να δουν και τους... μουγκούς να μιλήσουν!! Έκανε θαύματα, ποδοσφαιρικά αυτός, όπως έκανε και ο Ιησούς! Και κυρίως διέλυσε όλο το άρρωστα δομημένο οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου και τα εγχειρίδια για το πως παίρνεις πρωτάθλημα εδώ...

Ο Λουτσέσκου δεν είχε ούτε Μελισσανίδη, ούτε  Μαρινάκη, ούτε καν Αλαφούζο που θεωρείται της... Κυβέρνησης.  Δεν είχε μια ισχυρή διοίκηση να τον προστατέψει εξω-αγωνιστικά ή να του εξασφαλίζει ένα bonus βαθμών στα play off. Ο Λουτσέσκου δεν είχε το παρασκήνιο με το μέρος του, ούτε την ... ΕΠΟ. Ακόμη και στον τελικό του πρωταθλήματος ο Ισραηλινός Elite διαιτητής πήγε να τον χειρουργήσει κανονικά. Ο Λουτσέσκου δεν είχε τις προσβάσεις άλλων στα ΜΜΕ...

Πιθανότατα όλοι οι υπόλοιποι να λύγιζαν. Όχι ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, στην τρίτη του χρονιά στην ομάδα (η λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά στο πρότζεκτ). Χωρίς υπερβολή ο Λουτσέσκου είναι  ΜΑΖΙ προπονητής, αθλητικός Διευθυντής, Διευθυντής επικοινωνίας, ψυχολόγος, ενίοτε και Πρόεδρος της ομάδας αφού ο Ιβάν Σαββίδης είναι μόνιμα στο εξωτικό Ροστόφ. Ο Λουτσέσκου ήταν το πραγματικό αφεντικό όχι μόνο της ομάδας αλλά και όλου του Οργανισμού ΠΑΟΚ!!!

Ο Λουτσέσκου με βάση όλα τα παραπάνω είναι ο πιο επιδραστικός προπονητής σε ελληνική ομάδα μετά την μεταπολίτευση! Αυτός και κ Ντούσαν Μπάγεβιτς στην ΑΕΚ. Στα δικά μου μάτια μάλιστα ο Ρουμάνος είναι πλέον Top Top Top προπονητής. Και ο δεύτερος κορυφαίος στον κόσμο μετά τον Πέπ Γκουαρντιόλα της Μάντσεστερ Σίτι!!!  Βερμπαλισμός... Σε ένα πρωτάθλημα όμως, όπως με τις ιδιαίτερες συνθήκες του ελληνικού, με 3 ανταγωνιστές όπως οι ομάδες του πάλαι ποτέ ΠΟΚ που παραδοσιακά αποτελούν το "κατεστημένο" και σε μια σεζόν που ξεκίνησε χωρίς απαιτήσεις, δίχως όνειρα, με ελάχιστους να πιστεύουν την ομάδα του ΠΑΟΚ. Την πίστευε μόνο ο Λουτσέσκου κι ας έβλεπε τα μεγάλα του όπλα να τον εγκαταλείπουν αλλά πήρε ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ!!!!

Η αδιανόητη ικανότητα διαχείρισής αυτού του ΠΑΟΚ από τον Ραζβάν Λουτσέσκου, ήταν  που τον κράτησε απέθαντο σε όλες τις στιγμές - που ήταν αρκετές στην διάρκεια της σεζόν- κατά τις οποίες βρέθηκε στο καναβάτσο! Ήταν μια σεζόν άλλωστε που από το ξεκίνημα της, με το εντός  0-0  με την Μπειτάρ, που βρισκόταν συχνότατα στην κόψη του ξυραφιού. Εδωσε τόσους "τελικούς" , με συνεχόμενα μεγάλα ματς σε διαφορετικές διοργανώσεις αλλά που δεν κατέρρευσε, ποτέ δεν βγήκε νοκ άουτ!! Κάπως έτσι έφτασε και στο μαγικό φινάλε :τέσσερεις νίκες σε τέσσερα συνεχόμενα ντέρμπι!!! Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ, ούτε ο Λουτσέσκου, ούτε κάποιος άλλος ΠΟΤΕ. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός στην Τούμπα, Άρης στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Το έκανε και το άξιζε 1.000.000%. Στον καθένα από τους 4 αυτούς Τελικούς με τον δικό του, ξεχωριστό/συγκλονιστικό τρόπο. Με την αδιανόητη ανατροπή εναντίον της ΑΕΚ που κέρδιζε μέχρι το 82' 1-2 και ήταν πρωταθλήτρια μέχρι το 90' όταν έγινε το 3-2. Με την τύχη να του γυρνάει... αμφάς και όχι προφίλ στο τάιμινγκ που βρήκε και έπαιξε τους δυο αιώνιους. 

Για να φτάσουμε στο χθεσινό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, κόντρα σε ένα φανατισμένο αντίπαλο ( που λόγω Καρυπίδη... έπαιξε και για την ΑΕΚ) και σε ένα κατάμεστο γήπεδο κολαστήριο, που δέχεται δυο... πιστολιές: η μια από τον Ισραηλινό ρεφ  που μόλις στα 18 δευτερόλεπτα δείχνει την πρώτη κίτρινη στον Μιχαηλίδη (δεν ήταν καν φάουλ) ενώ τον αποβάλει με δεύτερη που δεν ήταν καν κάρτα,  για φάουλ στο κέντρο του γηπέδου, αφήνοντας τον ΠΑΟΚ για 20' με δέκα ενώ έκλεισε τα μάτια για κόκκινη μαρς του Βερστατε στον Κωνσταντέλια. Και η δεύτερη πιστολιά ήρθε από τον Μορόν, με γκολάρα που σπάνια μπαίνει και την δέχτηκε μόλις στο 46'! Παρόλα αυτά και χωρίς να είναι καλός χθες ο ΠΑΟΚ έβαλε και δεύτερο γκολ και στάθηκε τυχερός στο 94' στην κεφαλιά του Ανσαριφάρντ που λόγω... μπριγιαντίνης εφυγε η μπάλα άουτ. Στήνοντας την αψίδα του θριάμβου μέσα στο πιο εχθρικό κι αφιλόξενο γήπεδο για τον ΠΑΟΚ, κερδίζοντας και πρωτάθλημα με τα οποίο ξεπέρασε τα τρία πρωταθλήματα του συμπολίτη του! Το λες και... κάρμα

Στο δια ταύτα: ούτε ο Λουτσέσκου δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του θαύματος που πέτυχε την φετινή σεζόν με τον ΠΑΟΚ. Διαφορετικά δεν θα μιλούσε χθες στο τέλος για... "τρία πρωταθλήματα και το κλεμμένο της ΑΕΚ". Με κάτι τέτοια συνεχίζει να κτίζει την περσόνα που θέλει, μιμούμενος όλο και περισσότερο τον Μουρίνιο στις προκλητικές δηλώσεις του. Μόνο που χθεε έτσι μειώνει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ της φετινής επιτυχίας του ΠΑΟΚ, ο οποίος κέρδισε ουσιαστικά  ΔΥΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ μέσα σε μια σεζόν. Και της regular season και των play off. Κόντρα ακόμη και στο άδικο και το αντιφατικό της προκύρηξης να μην λαμβάνονται ως βασικά αντικειμενικά  κριτήρια σε περίπτωση ισοβαθμίας στην πρώτη θέση, η πρωτιά στην κανονική διάρκεια αλλά και τα αποτελέσματα/γκολ στα μεταξύ τους παιχνίδια των play off  και όχι όλης της σεζόν.

ΥΓ.Ο Παναθηναϊκός αυτοκτόνησε στο πρωτάθλημα, σκεπτόμενος μη ποδοσφαιρικά με την επιλογή του Τερίμ, έχει όμως την ευκαιρία του στον Τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός όταν αποφάσισε να σκεφτεί  ποδοσφαιρικά ήταν αργά αλλά με τον Μεντιλίμπαρ έχει και αυτός τον τελικό του Conference  για να πετύχει κάτι που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν θα έχει καταφέρει, να σηκώσει ευρωπαϊκό Κύπελλο. Η μοναδική χαμένη κι ... αποτυχημένη ήταν η ΑΕΚ,  που ξεκίνησε ως νταμπλούχος και πολύ πιο μπροστά από τους υπόλοιπους στην αφετηρία της σεζόν, δεν πήρε τελικά τίποτα. Ίσως γιατί νόμιζε πως ήταν καλύτερη από όσο πραγματικά ήταν ή πλήρωσε και την αλαζονεία της να θέλει να γίνει... Ολυμπιακός.

ΥΓ.1 Mvp της σεζόν ο 37χρονος Ταισον. Τρομερή ποιότητα, ηγετική προσωπικότητα, αρχηγός εντός κι εκτός γηπέδου. Με φοβερές επαφές, μεγάλα γκολ, σπάνια πάστα ποδοσφαιριστή. Ο Βραζιλιάνος συνέχιζε όταν οι άλλοι σταματούσαν, πίστευε όπως και ο Λουτσέσκου όταν όλοι  λύγιζαν, έβγαινε μπροστά όταν οι υπόλοιποι εξαφανιζόντουσαν...

ΥΓ.2 Δικαιώθηκα στην πρόβλεψη πως ο νικητής του εξ αναβολής ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού στην Τούμπα θα έπαιρνε στο τέλος το πρωτάθλημα...