H Ρεάλ και ο Παναθηναϊκός θα βρίσκονται αντιμέτωποι στον τελικό του Final 4 της Euroleague, με τη Ρεάλ η οποία είχε αναδειχθεί φαβορί μέσα από την πορεία της φέτος αλλά και ως περσινή κάτοχος του τροπαίου και τον Παναθηναϊκό να έχει 12 χρόνια να αγωνιστεί σε τελικό της Ευρωλίγκα. Η αναμέτρηση έχει και ένα συμβολισμός καθώς την τελευταία φορά που η ελληνική ομάδα είχε παίξει στο Βερολίνο είχε κατακτήσει τον τίτλο.

How much the experience matters??

Τα προγνωστικά φαίνεται  πλέον να έχουν παραπάνω συνιστώσες από αυτές που μέχρι τώρα μελετώνται.

Το γεγονός ότι γνώριμοι παίκτες μεταξύ τους έχουν γίνει προπονητές, άλλοτε συμπαίκτες τους ή είναι αντίπαλοι με πρώην συμπαίκτες ή/και πρώην προπονητές τους, παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Παράλληλα ο ρυθμός του αγώνα δύναται να γίνει πιο ανταγωνιστικός και σε αυτό συμβάλει και το γεγονός πώς υπάρχουν επιρροές από ΝΒΑ.

Η Ρεάλ αποτελεί μία ομάδα με σχετικά σταθερό κορμό και αυτό από μόνο του συνιστά πλεονέκτημα. Γενικά η συνεργασία των παικτών μέσα από καλή και γρήγορη συνεννόηση λόγω της μακροχρόνιας τριβής είναι μία διαδικασία που αναζητούν πολλές ομάδες αλλά και προπονητές.

Η έννοια ''ρουτίνα'' χρησιμοποιείται καθημερινά σχεδόν στο χώρο του αθλητισμού και ειδικά των ομαδικών αθλημάτων και συνεπάγεται βιολογική προσαρμογή τόσο σε ατομικό αλλά κυρίως σε ομαδικό επίπεδο. Είναι μεγάλη υπόθεση η ομάδα εσωτερικά να γνωρίζεται μεταξύ των μελών της καθώς μπορεί να κρύβει άσσους στο ''προπονητικό μανίκι'' που ο αντίπαλος μπορεί να αγνοήσει.

Στον αντίποδα, ο  Παναθηναϊκός είναι ουσιαστικά μία νεοσύστατη ομάδα αλλά με πολύ ποιοτικό αθλητικό υλικό.

Οι Κέντρικ Ναν, Λεσόρ, Μίτογλου, Γκραντ, Γκριγκόνις και Αντετοκούνμπο κάνουν την παρθενική εμφάνιση σε Final four. Ωστόσο o Ναν έχει παίξει στους τελικούς του NBA. Ο Λεσόρ έχει μετάλλιο από το Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ και ο Γκριγκόνις έχει παίξει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Παναθηναϊκός όμως πήρε τη νίκη στα ημιτελικά από παίκτες όπως τον Καλαϊτζάκη με κομβικά τρίποντα ψυχολογίας και τον Γκραντ καθώς και την έξυπνη αμυντική λειτουργικότητα του, η οποία κράτησε χαμηλά στο σκορ τη Φενέρ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Από τη Ρεάλ

Ο Μούσα ανέφερε πως η καλή άμυνα τους έφερε στον τελικό, με έναν Ολυμπιακό ο οποίος δεν ήταν στη φόρμα που θα μπορούσε και αφήνοντας το παιχνίδι να κριθεί ουσιαστικά από το πρώτο 10λεπτο. Η ψυχολογία των παικτών αποτελεί έναν παράγοντα επιτυχίας ή αποτυχίας. Το μπάσκετ θέλει πολύ σκέψη καθαρή σκέψη πολλαπλές ταυτόχρονες αποφάσεις και μηνύματα να αναλύσει ενώ πέντε εγκέφαλοι χρειάζεται να δρουν και να συντονίζονται ως ένα.

Ο κόουτς Ματέο ανέφερε πως όποια ομάδα προλάβει να ελέγξει ίσως και χειραγωγήσει το ρυθμό του αγώνα θα είναι και ο νικητής. Αυτό είναι μία αλήθεια με πολλά παρακλάδια καθώς σχετίζεται από την σωματική κατάσταση και ψυχική διάθεση βρίσκονται οι παίκτες αλλά και αν είναι πλήρης η ομάδα ή θα γίνει κάποια τροποποίηση και αν αυτή θα είναι τελικά λειτουργική.

Από τον Παναθηναϊκό

Η άμυνα επίσης ήταν ο λόγος και η μεθοδολογία που έδωσε την πρόκριση.

Ο Αταμάν κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να δέσει μια ομάδα να καλύπτει τα μειονεκτήματα των παικτών και να αναδύει τα δυνατά σημεία τους όπως πχ ο Σλούκας στο να δέχεται Ναν και ο Ναν  να έχει την τεχνοτροπία να τις δημιουργεί.

Ο Καλάθης ήταν το μεγάλο πρόβλημα που έπρεπε επιθετικά να λύσει ο Παναθηναϊκός ενώ ταυτόχρονα ο Γιασικεβίτσιους ήταν σε μία δύσκολη μέρα στο να δομήσει τους παίκτες απέναντι στο σχήμα του Παναθηναϊκού .

Σε μία φετινή αναδρομή οι ομάδες έχουν από μία νίκη στις μεταξύ τους αναμετρήσεις 7/12-2023 να έχουν σκορ PAO 78-90 REAL και στις 29/02/2024 REAL 86-97 PAO .

Απρόσμενες αλλαγές και διφορούμενες απόψεις για το αποτέλεσμα λόγω του προφίλ των ομάδων και το διαξιφισμό των προπονητών.

Το σημαντικό είναι οι προπονητές και οι παίκτες να βρίσκουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα έχοντας παραπάνω ίσως και από δύο εναλλακτικές ώστε πέραν από την ετοιμότητα και συνέπεια της τεχνικής να υπάρχει και η πνευματική τεχνική και ψυχική τακτική ώστε να γίνει ένα νευρικό block όχι σε έναν παίκτη αλλά σε όλη την ομάδα στοχεύοντας στον ακρογωνιαίο λίθο της εκάστοτε ομάδας.