Τις ημέρες που προηγήθηκαν της αναμέτρησης στην Τρίπολη, το ρεπορτάζ ανέφερε ότι ο Μάρκο Νίκολιτς είχε ξεκινήσει επιχείρηση προσγείωσης των ποδοσφαιριστών του μετά τη νίκη επί της ΛΑΣΚ. «Ποια αστέρια, ο Αστέρας;» ήταν ο ευρηματικός τίτλος πρωτοσέλιδου μεσούσης της εβδομάδας.

Τελικά, η ΑΕΚ εμφανίστηκε ξανά θαμπωμένη από τη λάμψη του Champions League και την Κυριακή την... τύφλωσε ο Αστέρας. Δεν προσγειώθηκε εγκαίρως στην πραγματικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος, έμεινε στο 1-1 και σκόνταψε για δεύτερη φορά σε εκτός έδρας παιχνίδι που ακολούθησε ευρωπαϊκή αναμέτρηση, όπως είχε συμβεί και απέναντι στην Κηφισιά.

Το καμπανάκι πλέον ακούγεται δυνατά. Στη Νέα Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ παρουσιάζει μία ομάδα με ένταση, ορμή και αυτοπεποίθηση. Μακριά από την έδρα της, όμως, η εικόνα αλλάζει. Η συγκέντρωση μειώνεται, οι αποστάσεις μεγαλώνουν και το παιχνίδι της γίνεται πιο αργό και προβλέψιμο.

Δεν φτάνει ένας Μάγερ! Άλλη ΑΕΚ εκτός Φιλαδέλφειας - Την έσωσε ο Μπρινιόλι

Η κατοχή που έκρυψε την πραγματική εικόνα

Οι αριθμοί δείχνουν μία φαινομενική κυριαρχία της ΑΕΚ. Η Ένωση είχε 63% κατοχή, 21 τελικές έναντι 13 του Αστέρα, 44 επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή έναντι 20 και υπεροχή στα expected goals με 2,18 έναντι 1,46.

Η ουσία, ωστόσο, βρίσκεται αλλού. Από τις 21 τελικές της ΑΕΚ μόνο τρεις κατευθύνθηκαν προς την εστία, ενώ ο Αστέρας είχε πέντε σουτ στον στόχο. Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, κατέγραψαν xGOT 2,00 έναντι μόλις 0,77 της Ένωσης, γεγονός που δείχνει ότι οι τελικές τους ήταν περισσότερο απειλητικές.

Διαβάζοντας τα στατιστικά της αναμέτρησης, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα, ότι η ΑΕΚ είχε έλλειψη συγκέντρωσης. Η Ένωση είχε την μπάλα, έκανε περισσότερες πάσες και έφτανε συχνότερα γύρω από την περιοχή, αλλά δεν είχε την απαραίτητη καθαρότητα στην τελευταία ενέργεια. Δέκα τελικές της κατέληξαν άουτ και οκτώ σταμάτησαν πάνω σε σώματα. Είχε πέντε μεγάλες ευκαιρίες, όμως δεν πέτυχε ούτε ένα δικό της γκολ, αφού το προβάδισμα προήλθε από το αυτογκόλ του Λάσκαρη.

Ο Αστέρας έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο

Ο Αστέρας μπήκε στην 4η αγωνιστική έχοντας τρεις ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια. Έπαιζε, επομένως, με την πίεση και το κίνητρο μιας ομάδας που αναζητούσε απεγνωσμένα τον πρώτο της βαθμό.

Αυτό φάνηκε στο γήπεδο. Οι Αρκάδες ήταν πιο αποφασιστικοί στις προσωπικές μονομαχίες, πίεσαν τα λάθη της ΑΕΚ και δεν φοβήθηκαν να επιτεθούν όταν έβρισκαν χώρο. Οι 12 επεμβάσεις τους έναντι μόλις δύο της Ένωσης αποτυπώνουν και τη μεγαλύτερη ετοιμότητά τους να διαβάσουν τις δεύτερες μπάλες και να κόψουν το παιχνίδι του αντιπάλου.

Η ΑΕΚ, αντίθετα, έμοιαζε να περιμένει ότι αργά ή γρήγορα η ατομική της ποιότητα θα ήταν αρκετή. Δεν ήταν.

Ο Μουκουντί έπαιξε με τη φωτιά και κάηκε

Το παιχνίδι είχε φτάσει στο σημείο που ήθελε η ΑΕΚ. Ο Μάγερ κουβάλησε εξαιρετικά την μπάλα, άνοιξε την κατάλληλη στιγμή στον Ρότα και από το γύρισμα του διεθνούς μπακ ο Λάσκαρης την έστειλε άθελά του στα δίχτυα. Ακόμα και το γκολ δηλαδή που πέτυχε η ομάδα του "Δικέφαλου" αετού δεν ήταν από τελική...

Δέκα λεπτά αργότερα, όμως, ο Μουκουντί ακύρωσε το προβάδισμα της ομάδας του. Ο Καμερουνέζος έπαιξε με υπερβολική χαλαρότητα έξω από την περιοχή, ο Μακέντα τον πίεσε και του έκλεψε την μπάλα, δίνοντας στον Μπαρτόλο την ευκαιρία να ισοφαρίσει από κοντά.

Ήταν ένα δώρο που δεν επιτρέπεται σε παιχνίδι τέτοιων απαιτήσεων. Γι'αυτό και ο Αφρικανός ήταν ο μοιραίος παίκτης στην Τρίπολη και δεν είναι η πρώτη φορά που υποπίπτει σε τέτοιο λάθος, ειδικά εάν συνοψίσουμε και παιχνίδια άλλων σεζόν...

Δεν φτάνει ένας Μάγερ! Άλλη ΑΕΚ εκτός Φιλαδέλφειας - Την έσωσε ο Μπρινιόλι

Ο Μπρινιόλι κράτησε όρθια την ΑΕΚ

Η ΑΕΚ δεν έχασε στην Τρίπολη επειδή ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι ήταν ξανά πανέτοιμος. Για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι, εν τη απουσία του τραυματία Θωμά Στρακόσια, ο Ιταλός απέδειξε ότι μπορεί να προσφέρει ασφάλεια κάτω από τα δοκάρια, σε ένα ματς που οι συμπαίκτες του έπαιζαν με τη φλόγα!

Πραγματοποίησε τέσσερις αποκρούσεις, σταμάτησε τον Κετού στο πρώτο ημίχρονο και επενέβη καθοριστικά απέναντι στον Μπαρτόλο και στον Μέντες στο δεύτερο μέρος. Με βάση την ποιότητα των τελικών που δέχθηκε, πιστώνεται με ένα αποτραπέν γκολ.

Η παρουσία του Μπρινιόλι είναι ο βασικός λόγος που η ΑΕΚ έφυγε από την Τρίπολη έστω με τον βαθμό της ισοπαλίας και δεν γράφουμε τώρα για την πρώτη ήττα της χρονιάς.

Ο Μάγερ προσπάθησε, αλλά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη

Ο Λόβρο Μάγερ ήταν ο κορυφαίος παίκτης της ΑΕΚ και συνολικά της αναμέτρησης, με βαθμολογία 8,3. Είχε 84 επαφές με την μπάλα, 51 εύστοχες πάσες σε 61 προσπάθειες και συμμετοχή στη φάση του 0-1.

Ο Κροάτης προσπάθησε να δώσει ρυθμό, πέρασε στον άξονα για να γίνει ο τρίτος χαφ και ήταν ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της Ένωσης που μπορούσε να αλλάξει ταχύτητα στο παιχνίδι της. Ένας κούκος, όμως, δεν φέρνει την άνοιξη.

Θετική παρουσία είχε και ο Ρέλβας, ο οποίος έφτασε τις 107 επαφές, είχε 78/91 πάσες και πραγματοποίησε σημαντικές επεμβάσεις, καλύπτοντας σε αρκετές περιπτώσεις τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Ο Ρότα έτρεξε πολύ και συμμετείχε στη φάση του γκολ, αλλά συνολικά τα δύο μπακ δεν έδωσαν το επιθετικό βάθος που χρειαζόταν η ΑΕΚ. Σε ένα παιχνίδι στο οποίο η ομάδα είχε 63% κατοχή και 44 επαφές στην περιοχή του Αστέρα, ο Ρότα είχε μόλις τρεις επαφές μέσα στο αντίπαλο «κουτί» και ο Πήλιος δύο.

Ο Πήλιος ήταν ασφαλής στις μεταβιβάσεις του, με 38/39 εύστοχες πάσες, αλλά η συμμετοχή του στο δημιουργικό κομμάτι παρέμεινε περιορισμένη. Η ΑΕΚ είχε την κατοχή, χωρίς όμως να ανοίξει αρκετά το γήπεδο από τις πλευρές.

Ο Γιόβιτς και οι ευκαιρίες που δεν χάνονται

Ο Λούκα Γιόβιτς είχε την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στην ΑΕΚ. Δεν το έκανε. Ο Σέρβος ολοκλήρωσε το παιχνίδι με πέντε τελικές και xG 0,63, αλλά έστειλε μόνο μία προσπάθεια στην εστία.

Στο 86ο λεπτό δεν κατάφερε να δώσει δύναμη στο τελείωμά του μετά το γύρισμα του Ρότα, με τον Μπρόρσον να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή. Λιγότερο από ένα λεπτό αργότερα πλάσαρε άστοχα από πλεονεκτική θέση.

Οι εννέα επαφές του μέσα στην αντίπαλη περιοχή δείχνουν ότι τροφοδοτήθηκε. Το πρόβλημα δεν ήταν ότι η μπάλα δεν έφτασε στον Σέρβο, αλλά ότι ο ίδιος δεν είχε την ένταση και την αποφασιστικότητα που απαιτούσαν οι στιγμές. Έμοιαζε κουρασμένος, χωρίς νεύρο και χωρίς καθαρό μυαλό, αλλά παρέμεινε στο γήπεδο μέχρι το τέλος.

Οι τρεις αλλαγές και το ερωτηματικό του Ζούμπκοφ

Προβληματισμό προκαλεί και η διαχείριση του Μάρκο Νίκολιτς. Ο Σέρβος προπονητής έκανε μόνο τρεις αλλαγές, παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ προερχόταν από απαιτητική ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Στο 52’ έριξε μαζί τους Κοϊτά και Βάργκα αντί των Γκατσίνοβιτς και Αριάγκα, μετατρέποντας ουσιαστικά το σύστημα σε 4-2-4. Η τρίτη και τελευταία του κίνηση έγινε στο 89’, όταν ο Μάνταλος αντικατέστησε τον εξαντλημένο Ζίνι.

Η αλλαγή σχηματισμού έφερε περισσότερα σώματα στην περιοχή, αλλά όχι καλύτερη κυκλοφορία. Ο Βάργκα είχε μόλις δέκα επαφές με την μπάλα, ενώ ο Κοϊτά έκανε τρεις τελικές χωρίς καμία προς την εστία.

Το ερώτημα είναι γιατί ο Νίκολιτς δεν αξιοποίησε περισσότερο το βάθος του πάγκου. Πότε θα πάρουν ουσιαστικό χρόνο ο Βιτάλις, ο Ζοάο Μάριο και κυρίως ο Ολεξάντρ Ζούμπκοφ;

Η περίπτωση του Ουκρανού δημιουργεί εύλογες απορίες. Η ΑΕΚ τον απέκτησε από την Τραμπζονσπόρ και του έδωσε συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2030, καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό για τη μεταγραφή του.

Μέχρι και την 4η αγωνιστική είχε 131 λεπτά σε τρεις συμμετοχές στο πρωτάθλημα, δηλαδή μόλις το 36% των 360 διαθέσιμων αγωνιστικών λεπτών, χωρίς γκολ ή ασίστ. Στην ευρωπαϊκή διοργάνωση έχει καταγράψει άλλες δύο εμφανίσεις, αλλά συνολικά μόλις 19 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, ποδοσφαιριστές όπως οι Μάγερ, Μαρίν, Ρότα και Γιόβιτς έμειναν στο γήπεδο για ολόκληρο το 90λεπτο στην Τρίπολη. Εάν ο Ζούμπκοφ δεν είναι ακόμη έτοιμος, χρειάζεται εξήγηση. Εάν είναι έτοιμος, τότε η μη χρησιμοποίησή του σε ένα παιχνίδι όπου η ΑΕΚ αναζητούσε ένταση, φρεσκάδα και πλάτος αποτελεί καθαρά επιλογή του προπονητή.

Δεν φτάνει ένας Μάγερ! Άλλη ΑΕΚ εκτός Φιλαδέλφειας - Την έσωσε ο Μπρινιόλι

Ο Βόλος δεν επιτρέπει νέα απώλεια

Η ισοπαλία στην Τρίπολη δεν ισοδυναμεί με καταστροφή. Αποτελεί, όμως, δεύτερη σοβαρή προειδοποίηση για την εκτός έδρας συμπεριφορά της. Η Ένωση έχει ήδη αφήσει τέσσερις βαθμούς απέναντι σε Κηφισιά και Αστέρα, δύο ομάδες που θεωρητικά δεν ανήκουν στους άμεσους ανταγωνιστές της.

Την επόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ έχει νέα δύσκολη αποστολή στον Βόλο, σε μία έδρα όπου σκόνταψε και ο Ολυμπιακός. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλη απώλεια πριν από τη διακοπή.

Η ομάδα του Νίκολιτς πρέπει να πάει στο "Πανθεσσαλικό" με διαφορετική συγκέντρωση, μεγαλύτερη ενέργεια και πιο αποτελεσματική διαχείριση του ρόστερ της. Να πάρει τη νίκη και στη συνέχεια να αξιοποιήσει τη διακοπή για να δουλέψει πάνω στις αδυναμίες που εμφανίζονται επαναλαμβανόμενα.

Προηγείται όμως η αναμέτρηση με τον Πανσερραϊκό, στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το Κύπελλο, όπου λόγω των περιορισμών, ο Νίκολιτς θα κληθεί να κάνει πάλι αλλαγές στο σχήμα. Είναι ένα ματς, που ο αντίπαλος δεν προκαλεί δέος, ούτε είναι φόβητρο...

Το πρόβλημα δεν είναι ότι η ΑΕΚ σκόνταψε μία φορά, αλλά ότι αρχίζει να σκοντάφτει με τον ίδιο τρόπο. Το δις εξ αμαρτείν της έφερε απώλεια βαθμών στη μάχη του τίτλου. Το ότι χάνουν και οι άλλοι βαθμούς μόνο ως δικαιολογία μπορεί να εκλειφθεί...