Τα ματς μετά τις διακοπές του πρωταθλήματος πάντα κρύβουν παγίδες. Ιδιαίτερα όταν απέναντί σου βρίσκεται ο ΟΦΗ του Χρήστου Κόντη, που έχει εξελιχθεί σε κακό δαίμονα της ΑΕΚ. Πέρσι την απέκλεισε από το Κύπελλο, έφτασε μέχρι τον τελικό και το σήκωσε, ενώ στη συνέχεια νίκησε την Ένωση στο Super Cup. Το βράδυ του Σαββάτου, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η ομάδα του «Δικέφαλου» αετού πήρε μια άτυπη ρεβάνς, επικρατώντας με 3-0.
Απέναντί της είχε μια ομάδα με ισχυρό ελληνικό στοιχείο, ευρωπαϊκές επιτυχίες και παρουσία στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Η ΑΕΚ, μάλιστα, έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτήν τη δοκιμασία χωρίς τον τραυματία Μπαρναμπάς Βάργκα. Ο Μάρκο Νίκολιτς επέλεξε το 4-2-3-1, με τον Κοϊτά πίσω από τον Γιόβιτς, και έκανε την έκπληξη επαναφέροντας τον Κουτέσα στην αρχική σύνθεση, στην αριστερή πτέρυγα.
Διαβάστε επίσης...
Η επιλογή είχε ενδιαφέρον και για όσα είχαν προηγηθεί. Ο Ελβετός ήταν φευγάτος, ουσιαστικά εκτός ΑΕΚ και με τα δύο πόδια. Η επιστροφή του στη Σερβέτ δεν ολοκληρώθηκε, καθώς «κόπηκε» στα ιατρικά, και τελικά παρέμεινε στην Ένωση. Απέναντι στον ΟΦΗ έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει. Καταχειροκροτήθηκε όταν έγινε αλλαγή και ψηφίστηκε MVP της αναμέτρησης. Στο ποδόσφαιρο, η επόμενη ευκαιρία μπορεί να εμφανιστεί εκεί που θεωρείς ότι έχει κλείσει η πόρτα. Ίσως αυτό να ήταν και ένα μήνυμα του κόσμου στον Νίκολιτς για την αξιοποίηση όλου του ρόστερ, ο οποίος ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικό τον Κάιρινεν που ήταν επίσης θετικός στο ματς.
Η κατοχή είχε ουσία
Η ΑΕΚ τελείωσε το παιχνίδι με 57% κατοχή, αλλά ο συγκεκριμένος αριθμός λέει μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Η πραγματική διαφορά βρισκόταν στο πού έφτανε η μπάλα και τι συνέβαινε όταν έφτανε εκεί.
Η Ένωση είχε 32 επαφές στην αντίπαλη περιοχή έναντι επτά του ΟΦΗ, 19 τελικές έναντι τεσσάρων και επτά προσπάθειες στην εστία, χωρίς οι Κρητικοί να καταγράψουν ούτε μία. Από τα 19 σουτ της, τα 15 έγιναν μέσα στην περιοχή. Είχε, δηλαδή, παρουσία κοντά στο γκολ και δεν αναλωνόταν σε μακρινές προσπάθειες.
Αυτό αποτυπώνεται και στην κυκλοφορία. Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε 491 από τις 545 πάσες της, με ακρίβεια 90%, ενώ επιχείρησε 143 μεταβιβάσεις στο τελευταίο τρίτο έναντι 75 του ΟΦΗ. Οι 15 πάσες που οδήγησαν σε τελική προσπάθεια, απέναντι σε μόλις τρεις των φιλοξενούμενων, δείχνουν ότι η υπεροχή της είχε επιθετικό περιεχόμενο.
Ο ΟΦΗ είχε 43% κατοχή και 86% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του. Δεν μπόρεσε, όμως, να μεταφέρει αυτήν την κυκλοφορία σε επικίνδυνες καταστάσεις. Η ΑΕΚ περιόρισε την πρόσβασή του στην περιοχή και κράτησε χαμηλά την απειλή του: μόλις 0,21 αναμενόμενα γκολ και καμία μεγάλη ευκαιρία.
Ο Μαρίν κρατούσε το τιμόνι
Ο Κουτέσα πήρε το χειροκρότημα, όμως ο Μαρίν είχε καθοριστικό ρόλο στη συνολική λειτουργία της ΑΕΚ. Με 103 επαφές και 77 επιτυχημένες πάσες σε 82 προσπάθειες, δηλαδή 94% ακρίβεια, ήταν διαρκώς μέσα στο παιχνίδι.
Η Ένωση μπορούσε να στηριχθεί πάνω του για να κρατήσει την μπάλα, να ανανεώσει την επίθεση και να συνεχίσει την πίεση μετά την πρώτη απομάκρυνση. Η εκτέλεση κόρνερ στο γκολ του Μουκουντί πρόσθεσε την αποφασιστική ενέργεια σε μια εμφάνιση με ουσιαστική προσφορά.
Ο Μάγερ έδωσε την ποιότητα πιο κοντά στην αντίπαλη άμυνα. Είχε 72 επαφές και 50/58 επιτυχημένες πάσες, βρήκε τον Κουτέσα στο ακυρωθέν γκολ και έστειλε την μπάλα εκεί που έπρεπε για την κεφαλιά του Ρέλβας.
Ο Κουτέσα, από την πλευρά του, έδωσε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Είχε μόνο 24 επαφές, αλλά πέτυχε και τις τρεις ντρίμπλες που επιχείρησε. Δεν χρειαζόταν να βρίσκεται διαρκώς πάνω στην μπάλα για να επηρεάσει το παιχνίδι. Η προσωπική ενέργεια και η κίνησή του πρόσθεσαν έναν τρόπο διάσπασης της αντίπαλης άμυνας που η ΑΕΚ έχει ανάγκη.
Οι κέρβεροι έγιναν σκόρερ
Τις καθοριστικές λύσεις τις έδωσε η «αεροπορία». Ρέλβας και Μουκουντί ήταν κέρβεροι στα μετόπισθεν και, όταν χρειάστηκε, ανέβηκαν στην αντίπαλη περιοχή για να καθαρίσουν τη νίκη.
Ο Ρέλβας είχε ήδη προλάβει τον Φούντα με σωτήριο τάκλιν πριν σκοράρει. Η επέμβαση αυτή είχε βάρος, γιατί σε ένα παιχνίδι υπεροχής αρκεί μία χαμένη κάλυψη για να βρεθείς να κυνηγάς. Στη συνέχεια κέρδισε τους πάντες στον αέρα και αξιοποίησε το κόρνερ του Μάγερ.
Ο Μουκουντί έκανε το ίδιο από εκτέλεση του Μαρίν. Η ΑΕΚ κέρδισε εννέα κόρνερ και πήρε δύο γκολ από αυτά. Οι στατικές φάσεις έγιναν αποτελεσματικό όπλο, με καλές εκτελέσεις και αποφασιστικότητα στην πρώτη επαφή.
Οι δύο στόπερ πρόσφεραν και στην ανάπτυξη. Ο Ρέλβας είχε 80/87 επιτυχημένες πάσες και ο Μουκουντί 64/67, με ακρίβεια 92% και 96% αντίστοιχα. Έδιναν ασφάλεια στην κυκλοφορία, προστασία στην άμυνα και, τελικά, γκολ.
Τι λένε οι αριθμοί για τα τελειώματα
Εδώ χρειάζεται προσοχή. Η ΑΕΚ πέτυχε τρία γκολ με 1,66 αναμενόμενα γκολ και αξιοποίησε και τις δύο ευκαιρίες που καταγράφονται ως μεγάλες. Συνεπώς, συνολικά ήταν αποτελεσματική.
Υπάρχει, όμως, ένα επιμέρους ζήτημα. Ο Κοϊτά έκανε πέντε τελικές με 0,36 xG και ο Γιόβιτς τρεις με 0,22. Οκτώ προσπάθειες από δύο βασικά επιθετικά όπλα απέδωσαν μόλις 0,58 αναμενόμενα γκολ. Η ΑΕΚ χρειάζεται να τους φέρνει σε καθαρότερες θέσεις εκτέλεσης και εκείνοι να αξιοποιούν καλύτερα τις στιγμές τους.
Ο Κοϊτά έδωσε ένταση και συχνότητα στην απειλή, αλλά δεν βρήκε την ακρίβεια που θα ολοκλήρωνε την προσπάθειά του. Ο Γιόβιτς βοήθησε στις συνεργασίες, όμως με 27 επαφές είχε περιορισμένη συμμετοχή. Απέναντι σε ισχυρότερους αντιπάλους, η Ένωση θα χρειαστεί περισσότερα από τον φορ της μέσα στην περιοχή.
Ο Ζίνι άλλαξε τις συνθήκες
Η είσοδος του Ζίνι πρόσθεσε ταχύτητα και προσωπική απειλή. Ο επιθετικός είχε δύο τελικές με 0,27 xG και 13/14 επιτυχημένες πάσες. Έδωσε ώθηση, παρότι του έλειψε το καλό τελείωμα στην ευκαιρία που δημιούργησε μόνος του. Ο Γκατσίνοβιτς μπήκε στο 88’ και, με μία προσπάθεια, ολοκλήρωσε στις καθυστερήσεις τη γιορτή στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Η αποβολή του Αίτόρ στο 66' διευκόλυνε την Ένωση και επηρέασε την τελική στατιστική εικόνα. Η ΑΕΚ, όμως, είχε ήδη προηγηθεί και είχε δείξει την ανωτερότητά της. Τα ατού του ΟΦΗ δεν βρήκαν τον χώρο και τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν το παιχνίδι.
Η ομάδα του Νίκολιτς κρατά τη νίκη, τους βαθμούς και την ψυχολογία ενόψει των αγώνων στην Αγγλία με Σαχτάρ και Μάντσεστερ Σίτι για τη League Phase του Champions League. Εκεί η απαίτηση ανεβαίνει. Χρειάζεται την ίδια συγκέντρωση στα μετόπισθεν, μεγαλύτερη ποιότητα στην τελική επιλογή και αποφασιστικότητα όταν εμφανιστεί η ευκαιρία. Γιατί σε αυτό το επίπεδο οι ευκαιρίες έρχονται δυσκολότερα και κάθε χαμένη στιγμή κοστίζει περισσότερο.
UEFA Nations League
Super League
Premier League
Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων
Champions League
Europa League
UEFA Conference League
Bundesliga
Serie A
La Liga
Ligue 1
Superleague 2
Κύπελλο Ελλάδας
Euroleague
Basket League
NBA
Eurocup
Basketball Champions League
Volley
Tennis
Πόλο
Στίβος