Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε χθες στο Γκλεντέιλ της Αριζόνα η επιμνημόσυνη τελετή για τον Τσάρλι Κερκ, τον συντηρητικό ακτιβιστή που δολοφονήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πανεπιστήμιο της Γιούτα. Πάνω από 60.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το στάδιο, με τα αμερικανικά μέσα να κάνουν λόγο για turnout που ξεπέρασε τις 100.000 με βάση τα εναέρια πλάνα.

Συγκλονίζει η χήρα του Κερκ! Συγχώρησε τον δολοφόνο του συζύγου της

Η συγχώρεση της Έρικα Κερκ

Η χήρα του, Έρικα Κερκ, συγκλόνισε το πλήθος με τα λόγια της: «Αυτόν τον άνδρα, αυτόν τον νεαρό, τον συγχωρώ. Τον συγχωρώ επειδή έτσι έκανε και ο Χριστός και αυτό θα έκανε κι ο Τσάρλι», δήλωσε, τονίζοντας πως η απάντηση στο μίσος είναι η αγάπη, όπως διδάσκει το Ευαγγέλιο.

Η παρέμβαση Τραμπ

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν μισούσε τους αντιπάλους του, ήθελε το καλύτερο για εκείνους… Επ’ αυτού διαφωνούσα με τον Τσάρλι. Μισώ τους αντιπάλους μου και δεν θέλω το καλύτερο για εκείνους. Λυπάμαι, Έρικα», είπε, πριν αγκαλιάσει τη χήρα του Κερκ, που ξέσπασε συγκινημένη.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει τον Κερκ «γίγαντα της γενιάς του» και «μάρτυρα» που δολοφονήθηκε από «ριζοσπαστικοποιημένο, αδίστακτο τέρας» επειδή έλεγε αλήθειες. «Η χώρα μας έχασε ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά της εποχής μας… πάνω απ’ όλα, έναν σύζυγο, έναν πατέρα, έναν Χριστιανό κι έναν αφοσιωμένο πατριώτη», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η πολιτική διάσταση

Ο Τσάρλι Κερκ, μόλις 31 ετών, υπήρξε εμβληματική φιγούρα του κινήματος MAGA («Make America Great Again»), με τεράστια απήχηση στη νεολαία μέσω κοινωνικών δικτύων και εκδηλώσεων σε πανεπιστήμια. Η δολοφονία του προκάλεσε ισχυρούς πολιτικούς κραδασμούς στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς να ζητούν να υπάρξουν κυρώσεις σε όσους επιδοκίμασαν δημόσια ή εξέφρασαν χαρά για τον θάνατό του.

Η τοποθέτηση αυτή έχει ανοίξει έντονη συζήτηση, καθώς επικριτές επισημαίνουν ότι ακόμη και οι πιο ακραίες δηλώσεις καλύπτονται από την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.