Τους πρώτους μήνες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη  Bayraktar TB2 χαιρετίστηκαν ως ο σωτήρας της Ουκρανίας και το μέλλον του πολέμου.

Πολλαπλές αναφορές και βίντεο εμφανίστηκαν στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας τα όπλα για να χτυπήσει ρωσικά άρματα μάχης , τεθωρακισμένα και περιπολικά σκάφη. Εξαιτίας της δημοτικότητάς τους κάποιοι έφτιαξαν τραγούδι, το οποίο έγινε viral.

Ωστόσο, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, τα κάποτε βραβευμένα drones καταρρίφθηκαν σχεδόν εξ ολοκλήρου, και αυτά που έχουν απομείνει περιορίζονται σε αποστολές αναγνώρισης, σύμφωνα με έναν ειδικό.

«Η γενική εκτίμηση για τα drones όπως το TB2 είναι ότι λειτουργούν καλά χωρίς προηγμένες άμυνες αεροπορικού και ηλεκτρονικού πολέμου που έχουν τοποθετηθεί εναντίον τους», είπε στο Insider ο Samuel Bendett, αναλυτής και ειδικός σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.

«Ως ένα σχετικά αργό και χαμηλής πτήσης UAV, μπορεί να γίνει στόχος για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα – το είδαμε στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Η Ρωσία διαθέτει ένα εξελιγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

Ενώ η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύντομα προσαρμόστηκε για να βελτιώσει τον ηλεκτρονικό της πόλεμο  και έκτοτε κατέρριψε και μπλοκάρει με επιτυχία πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

«Μόλις ο ρωσικός στρατός συνήλθε, μπόρεσε να καταρρίψει πολλά TB2», είπε ο Bendett.

Η Ουκρανία είπε πέρυσι ότι είχε λάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά μέχρι το τέλος του 2022 είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.

Ο διοικητής της ρωσικής δύναμης αεράμυνας, αντιστράτηγος Αντρέι Ντεμίν, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν καταστρέψει περισσότερα από 100 από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τον Απρίλιο.

Τώρα, η Ουκρανία χρησιμοποιεί κυρίως TB2 για σκοπούς πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης παρά για επίθεση, είπε ο Bendett.

Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα «προηγμένα οπτικά και αισθητήρες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να καθοδηγούν άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις, ενώ παραμένουν εκτός εμβέλειας των ρωσικών συστημάτων αέρος και EW», είπε.

Πράγματι, μια πρόσφατη αξιολόγηση υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και υπολόγισε, ότι οι δυνάμεις της κατέβαζαν περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και συμβάλλει στις τεράστιες απώλειες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Royal United Services Institute του Ηνωμένου Βασιλείου .

Οι ερευνητές του RUSI είπαν ότι μετά τις καταστροφές που υπέστη ο ρωσικός στρατός στην αρχή της εισβολής, προσαρμόστηκε στην απώθηση της Ουκρανίας, ακόμη και όταν πάλευε με κακό ηθικό και αποτελεσματική χρήση βαρέων τεθωρακισμένων και επιθέσεων της αεροπορίας.

Η Ουκρανία είχε ακόμα την πρωτοβουλία, αλλά «καθώς ο ρωσικός στρατός προσαρμόζεται, δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr