Facebook Pixel Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για τα μικροτσίπ!
Life
| 2023-06-02 02:31:00

Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για τα μικροτσίπ!

του Γεωπόλδου
Πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας για τα μικροτσίπ!

Καμία ανοχή στην απαγόρευση της Κίνας για τα μικροτσίπ από τις ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες “δεν θα ανεχθούν” την απαγόρευση της Κίνας για αγορές τσιπ μνήμης Micron Technology και συνεργάζονται στενά με τους συμμάχους για να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους “οικονομικό καταναγκασμό”, δήλωσε το Σάββατο (27/5) η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Τζίνα Ραϊμόντο.

Η Ραϊμόντο είπε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εμπορίου στις συνομιλίες για το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού υπό τις ΗΠΑ, ότι οι ΗΠΑ «αντιτίθενται σθεναρά» στις ενέργειες της Κίνας κατά της  Micron Technology, η οποία είναι εταιρεία που παράγει  μνήμες υπολογιστών και αποθήκευσης δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων μνήμεων δυναμικής τυχαίας πρόσβασης, μνήμης flash και μονάδων flash USB. Έχει την έδρα της στο Boise του Αϊντάχο.

Αυτά «στοχεύουν σε μία μόνο αμερικανική εταιρεία χωρίς καμία ουσιαστική βάση, και το βλέπουμε ως απλό και απλό οικονομικό εξαναγκασμό και δεν θα τον ανεχτούμε, ούτε πιστεύουμε ότι θα έχει επιτυχία».

Η ρυθμιστική αρχή κυβερνοχώρου της Κίνας δήλωσε στις 21 Μαΐου ότι η Micron, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ μνήμης, απέτυχε στον έλεγχο ασφάλειας του δικτύου της και ότι θα εμπόδιζε τους χειριστές βασικής υποδομής να αγοράσουν από την εταιρεία, με αποτέλεσμα να προβλέψει μείωση εσόδων.

Η κίνηση ήρθε μια ημέρα αφότου οι ηγέτες των βιομηχανικών δημοκρατιών της G-7 συμφώνησαν σε νέες πρωτοβουλίες για να απωθήσουν τον οικονομικό καταναγκασμό από την Κίνα — μια απόφαση που σημειώθηκε από τη Ραϊμόντο

«Όπως είπαμε στους  G-7 και όπως έχουμε πει με συνέπεια, συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους που αντιμετωπίζουν αυτή τη συγκεκριμένη πρόκληση και όλες τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις μη εμπορικές πρακτικές της Κίνας».

Η Ραϊμόντo έθεσε επίσης το θέμα Micron σε μια συνάντηση την Πέμπτη με τον υπουργό Εμπορίου της Κίνας Wang Wentao.

Είπε επίσης ότι η συμφωνία IPEF για τις αλυσίδες εφοδιασμού και άλλους πυλώνες των συνομιλιών θα συνάδει με τις επενδύσεις των ΗΠΑ στον νόμο CHIPS $52 δισεκατομμυρίων για την προώθηση της παραγωγής ημιαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι επενδύσεις στον νόμο CHIPS είναι να ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών μας. Τούτου λεχθέντος, καλωσορίζουμε τη συμμετοχή από εταιρείες που βρίσκονται σε χώρες του IPEF, ξέρετε, οπότε αναμένουμε ότι εταιρείες από την Ιαπωνία, την Κορέα, τη Σιγκαπούρη κ.λπ. θα συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του CHIPS Act», είπε η Ραϊμόντο.

Το ρεπορτάζ

Το Σάββατο 21 Μαΐου 2021, το Πεκίνο κάλεσε όσες κινεζικές εταιρείες χειρίζονται κρίσιμες πληροφορίες να διακόψουν κάθε αγορά προϊόντων της Micron Technology, της αμερικανικής βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούνται σε τηλέφωνα, υπολογιστές και διάφορα ηλεκτρονικά είδη. Πολλοί αναλυτές ερμηνεύουν την κίνηση ως αντίποινα στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να εμποδίσει την πρόσβαση της Κίνας σε μικροεπεξεργαστές υψηλής τεχνολογίας.

Η αρχή κυβερνοχώρου της Κίνας ανακοίνωσε ότι έπειτα από έλεγχο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διαπίστωσε ότι τα προϊόντα τής εν λόγω βιομηχανίας εγκυμονούν «σοβαρούς κινδύνους ασφάλειας», που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την εφοδιαστική αλυσίδα κρίσιμων υποδομών πληροφορίας της Κίνας και να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια. Πρόκειται για την τελευταία κίνηση στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, που αναδιατάσσει τον ιστό της παγκόσμιας βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών. Η απόφαση μπορεί να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες της Κίνας, καθώς η κινεζική πελατεία της Micron θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τους μικροεπεξεργαστές της είτε με την εγχώρια παραγωγή είτε με την παραγωγή της Νότιας Κορέας. Και οι νοτιοκορεατικές Samsung SK και Hynix είναι ανταγωνίστριες της Micron και ήδη δραστηριοποιούνται σημαντικά στην Κίνα. Το Πεκίνο εγκαινίασε έναν έλεγχο ασφαλείας στη Micron στα τέλη Μαρτίου ως «σύνηθες ρυθμιστικό μέτρο».

Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει περιορισμούς στη βιομηχανία μικροεπεξεργαστών της Κίνας. Η Micron δήλωσε ευθύς εξαρχής ότι συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές και ότι η επιχείρησή της στην Κίνα λειτουργεί κανονικά. Σχολιάζοντας τώρα την απόφαση του Πεκίνου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «αξιολογεί τα συμπεράσματα και εξετάζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα». Πρόσθεσε, πάντως, ότι εξακολουθεί να συνομιλεί με τις κινεζικές αρχές.

Από τον Μάρτιο η Κίνα έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να θωρακίσει την εγχώρια βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Το Πεκίνο έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει αυτάρκεια, και οι κινεζικές εταιρείες στρέφονται σε όλες τις εφοδιαστικές αλυσίδες στην προσπάθειά τους να υποκαταστήσουν τους δυτικούς μικροεπεξεργαστές και τα εξαρτήματά τους. Οι κινεζικές αρχές δεν αναφέρθηκαν στα ευρήματά τους που εγκυμονούν κινδύνους. Δεν ενημέρωσαν ούτε τι είναι αυτό που θέλουν από τις εταιρείες στο πλαίσιο του ελέγχου για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Από την πλευρά του το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου τόνισε πως η κίνηση κατά της Micron, «σε συνδυασμό με τις επιδρομές σε άλλες αμερικανικές εταιρείες που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, δεν συνάδει με τον ισχυρισμό της Κίνας ότι έχει ανοίξει τις αγορές της και ότι δεσμεύεται στη διαφάνεια του ρυθμιστικού της πλαισίου».

Σύμφωνα με τον Γκράχαμ Γουέμπστερ, αρχισυντάκτη του DigiChina Project στο Κέντρο Πολιτικής Κυβερνοχώρου στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο κίνδυνος που είδαν οι κινεζικές αρχές ήταν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων από την Ουάσιγκτον. Οπως πρόσθεσε, η απόφαση της Κίνας μπορεί να αποτελεί «ένα μέτρο μείωσης του κινδύνου για να αποφύγει την περαιτέρω εξάρτηση από τις προμήθειες από τις ΗΠΑ που μπορούν να διακοπούν». Εν τω μεταξύ, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει από τους αξιωματούχους της Νότιας Κορέας να αποτρέψουν τις βιομηχανίες τους από το να σπεύσουν να καλύψουν το κενό αν η Micron δεν μπορεί να πουλήσει στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση στη Micron, το 2022 η εταιρεία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στην Κίνα έφτασαν στα 3,3 δισ. δολ., σχεδόν το 11% του διεθνούς κύκλου εργασιών της που ανήλθε σε 30,8 δισ. δολάρια.

Με πληροφορίες από asia.nikkei.com, infognomonpolitics.gr, kathimerini.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags