Facebook Pixel Ινδία - ΗΠΑ: Ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνολογία
Life
| 2023-07-01 03:15:00

Ινδία και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνολογία

του Γεωπόλδου
Ινδία και ΗΠΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους στην τεχνολογία

Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μια εταιρική σχέση σε μετασχηματισμό, μεταξύ του Νέου Δελχί και της Ουάσιγκτον μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτές οι εξελίξεις βασίζονται σε δημοκρατικές αρχές.

Καθώς η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να ενισχύουν τους δεσμούς τους, εμφανίζεται μια σημαντική ευκαιρία: η αναμόρφωση του παγκόσμιου τεχνολογικού τοπίου και η επανεφεύρεση της γεωπολιτικής του 21ου αιώνα. Με την Πρωτοβουλία Ηνωμένων Πολιτειών-Ινδίας για Κρίσιμες και Αναδυόμενες Τεχνολογίες (iCET) να τροφοδοτεί τη δυναμική, η  συνάντηση μεταξύ του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον ωριμάζει τις δυνατότητες μεγαλύτερης προόδου.

Η πρωταρχική ατζέντα θα πρέπει να είναι η θέσπιση μιας στρατηγικής τεχνολογικής συμμαχίας που να ενισχύει την αμοιβαία υποστήριξη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στα δύο έθνη. Αυτή η συμμαχία θα πρέπει να προσπαθήσει να ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, να επεκτείνει την ασφαλή τεχνολογική υποδομή σε όλο τον κόσμο, να αναπτύξει πρωτόκολλα διακυβέρνησης για αναδυόμενες τεχνολογίες και να δεσμεύσει συνεργατικά τον παγκόσμιο νότο για να διαμορφώσει ένα δημοκρατικό όραμα για το μέλλον.

Σε μια εποχή ανερχόμενου τεχνο-αυταρχισμού και αβεβαιότητας, η Ινδία και οι ΗΠΑ μπορούν να αξιοποιήσουν τη συλλογική δημοκρατική τους δύναμη στην περιοχή Ινδοειρηνικού για να χαράξουν έναν διαφορετικό δρόμο. Ευθυγραμμίζοντας τις δυνάμεις της αγοράς με τους στρατηγικούς τους στόχους και κατευθύνοντας σημαντικά κεφάλαια προς τις φιλοδοξίες τους, και τα δύο έθνη μπορούν να εξασφαλίσουν ευρεία πρόσβαση σε τεχνολογικές ευκαιρίες.

Οι ΗΠΑ, ηγέτης στον τεχνολογικό αγώνα, και η Ινδία, μια αναδυόμενη δύναμη, είναι και οι δύο εξοπλισμένες με ισχυρό, υψηλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, καθιστώντας τους τρομερούς συνεργάτες σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής της καινοτομίας. Από τη δραματική άνοδο των ινδικών νεοφυών επιχειρήσεων (start ups) και των επιχειρήσεων βαθιάς τεχνολογίας μέχρι την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της Ινδίας στον εμπορικό διαστημικό τομέα, η συνέργεια μεταξύ Νέου Δελχί και Ουάσιγκτον είναι εμφανής.

Οι αναδυόμενες τεχνολογίες παρουσιάζουν μια δελεαστική ευκαιρία και και τα δύο έθνη φαίνεται έτοιμη να την αξιοποιήσουν. Με τις επενδύσεις της Ινδίας σε νέες τεχνολογίες, ιδίως ψηφιακές υποδομές, να χρησιμεύουν ως η ραχοκοκαλιά για το ταξίδι της να γίνει ανεπτυγμένο έθνος έως το 2047, και τα συμφέροντα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ που επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην τεχνολογία, έχει τεθεί το σκηνικό για έξυπνο σχεδιασμό πόλεων, αμυντική τεχνολογία μεταγραφές και πολλά άλλα.

Η προτεινόμενη στρατηγική εταιρική σχέση τεχνολογίας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της κοινής δεξαμενής ταλέντων μεταξύ των δύο εθνών. Με το 74% των χορηγήσεων βίζας H1-B των ΗΠΑ να πηγαίνει σε Ινδούς το 2021, οι Ινδοί υπάλληλοι και οι ηγέτες Ινδίας και Αμερικής έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της καινοτομίας στις εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ. Αυτή η συνεργασία μπορεί να επικεντρωθεί στη δημιουργία ευκαιριών και στην άρση των φραγμών για τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ξεκινώντας με την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων βίζας στις ΗΠΑ για Ινδούς αιτούντες.

Μια άλλη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η θέσπιση προγραμμάτων για την ενίσχυση των επενδυτικών και των επιχειρηματικών σχέσεων, εμβαθύνοντας έτσι τις συνδέσεις με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ο τομέας edtech, για παράδειγμα, παρουσιάζει μια ευκαιρία για εποικοδομητικό ανταγωνισμό και συνεργασία.

Επιπλέον, μια στρατηγική εταιρική σχέση τεχνολογίας θα πρέπει να επενδύσει στην επέκταση της παγκόσμιας υποδομής για την υποστήριξη του ψηφιακού κόσμου, ιδιαίτερα στον παγκόσμιο νότο. Η συνεργασία θα μπορούσε να επεκταθεί από την κοινή έρευνα σε τεχνολογίες που προκαλούν αναστάτωση έως την κατασκευή υλικού και επενδύσεις μεγάλης κλίμακας. Η διασφάλιση ανθεκτικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας απέναντι στους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, κινδύνους για την υγεία και το κλίμα θα πρέπει να αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτής της συνεργασίας.

Τόσο η Ινδία όσο και οι ΗΠΑ φέρνουν στο τραπέζι μοναδικές δυνατότητες ψηφιακής υποδομής. Ο ηγετικός ρόλος της Ινδίας στη δοκιμή των Δικτύων Ανοιχτής Ραδιοφωνικής Πρόσβασης (O-RAN) ως διαδρομής προς το 5G και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ινδία ως τόπο παραγωγής, δημιουργούν ένα γόνιμο έδαφος για διαφοροποίηση και ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η προτεινόμενη εταιρική σχέση θα πρέπει επίσης να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη προτύπων και αρχών που διέπουν τις μελλοντικές τεχνολογίες, μειώνοντας το κόστος και τα εμπόδια για τις εταιρείες τεχνολογίας και στις δύο χώρες και αντιμετωπίζοντας τους ανταγωνιστές που λειτουργούν από αυταρχικά κράτη. Με βάση τις προσπάθειες του iCET, μια στρατηγική συνεργασία θα μπορούσε να διευκολύνει περισσότερες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, η εταιρική σχέση πρέπει να εξετάσει τον αντίκτυπο των αναδυόμενων τεχνολογιών στα ανθρώπινα δικαιώματα, την εθνική ασφάλεια και τα οικοσυστήματα πληροφοριών ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς και οι δύο χώρες οδεύουν προς τις εκλογές το 2024. Η επέκταση του ψηφιακού αυταρχισμού καθιστά ζωτικής σημασίας για αξιόπιστους προμηθευτές τηλεπικοινωνιών, που λειτουργούν υπό το κράτος δικαίου, να φιλοξενούν δίκτυα.

Τέλος, η Ινδία και οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιδιώξουν να εμπλέξουν τον παγκόσμιο νότο σε συζητήσεις σχετικά με το πώς η τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει την κοινή ασφάλεια, την ευημερία και την ανθεκτικότητα. Με την Ινδία να λειτουργεί ως γέφυρα προς τον ευρύτερο παγκόσμιο νότο, ένα κοινό όραμα ΗΠΑ-Ινδίας θα μπορούσε να προσεγγίσει μη παραδοσιακούς εταίρους σε αυτήν την κρίσιμη γεωπολιτική στιγμή.

Μια στρατηγική εταιρική σχέση τεχνολογίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ινδίας υπόσχεται να οδηγήσει τον αιώνα που βασίζεται στην τεχνολογία προς μια τροχιά που εκτιμά τις δημοκρατικές κοινωνίες. Καθώς οι τεχνολογικές εξελίξεις συνεχίζουν να επαναπροσδιορίζουν την εθνική ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, μια εταιρική σχέση σε μετασχηματισμό, μεταξύ του Νέου Δελχί και της Ουάσιγκτον μπορεί να διασφαλίσει ότι αυτές οι εξελίξεις βασίζονται σε δημοκρατικές αρχές.

ΠΗΓΗ: infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags