Facebook Pixel TıkTok: Μπαίνει στο πεδίο της μάχης στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας!
Life
| 2023-07-01 18:12:00

Το TikTok μπαίνει στο πεδίο της μάχης στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας!

του Γεωπόλδου
Το TikTok μπαίνει στο πεδίο της μάχης στον τεχνολογικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας!

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε έναν τεχνολογικό πόλεμο που έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιπαραθέσεων για το TikTok

Η απάντηση στην απαγόρευση του TikTok από την πολιτεία Μοντάνα αποκαλύπτει τις εσφαλμένες αντιλήψεις των νομοθετών σχετικά με το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων και υπονοεί πώς θα μπορούσαν να το κάνουν σωστά.

Ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχει φτάσει στο δημόσιο πεδίο της μάχης καθώς το μπρος-πίσω μεταξύ των υπερδυνάμεων για το κινεζικής ιδιοκτησίας TikTok φτάνει σε σημείο βρασμού.

Είναι η τελευταία σύγκρουση σε έναν Ψυχρό Πόλεμο που ξεκίνησε όταν η Κίνα ξεκίνησε την τεχνολογική της άνοδο το 2015.

Με τροφοδοσία από εξειδικευμένο και φθηνότερο εργατικό δυναμικό, τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις και την προθυμία των επενδυτών να χρηματοδοτήσουν ακριβούς κατασκευαστικούς τομείς, η Κίνα έχει γίνει γρήγορα μία από τις κορυφαίες χώρες στην τεχνολογία και το λογισμικό.

Η κόντρα έχει προκαλέσει ένα κύμα αντιπαραθέσεων για το TikTok.

Τον Αύγουστο του 2020, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε κίνηση την απαγόρευση της εφαρμογής, η οποία τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Τζο Μπάιντεν.

Από τον Νοέμβριο του 2022, το TikTok έχει απαγορευτεί σε κρατικές συσκευές σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τον Απρίλιο του 2023, η αυστραλιανή κυβέρνηση ακολούθησε το παράδειγμά της των δύο χωρών.

Αμερικανοί νομοθέτες που πιέζουν για πλήρη απαγόρευση της εφαρμογής ισχυρίζονται ότι η πλατφόρμα φιλοξενεί επιβλαβές περιεχόμενο και αποτελεί απειλή για τους νεότερους χρήστες. Ορίζουν επίσης την εφαρμογή ως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, επιτρέποντας την αξιοποίηση τεράστιων τμημάτων δεδομένων από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Αλλά η όρεξη στις ΗΠΑ για υπονόμευση της ανάπτυξης του TikTok μιλά για μια αμερικανική δυσφορία για το αυξανόμενο μερίδιο αγοράς της ,κινεζικής ιδιοκτησίας, εφαρμογής, έναν τομέα που παραδοσιακά κυριαρχούν οι ΗΠΑ.

Το πρώτο άλμα στον πόλεμο εκτοξεύτηκε πριν από οκτώ χρόνια με τη στρατηγική της Κίνας « Made in China 2025 », ένα σχέδιο 10 ετών για τη μετατροπή της χώρας από «γίγαντα της κατασκευής σε παγκόσμια κατασκευαστική δύναμη».

Ένα βασικό μέρος του σχεδίου περιλαμβάνει τη συσχέτιση της μαζικής παρακολούθησης, των μεγάλων δεδομένων και της τεχνολογίας 5G για να εδραιώσει την εγχώρια κυριαρχία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημιουργώντας ένα αναδυόμενο αυταρχικό καθεστώς υπό την ηγεσία του κράτους.

Προκαλεί δύο μεγάλες ανησυχίες από τις ΗΠΑ στον ψηφιακό ανταγωνισμό τους με την Κίνα και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα: τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για τη συλλογή και εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς και τη διάδοση παραπληροφόρησης, προπαγάνδας και λογοκρισίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ έχει επανειλημμένα πει, ότι ο έλεγχος των μεγάλων δεδομένων θα είναι κρίσιμος για την επόμενη πολιτική και οικονομική δύναμη.

Πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης λένε ότι η Κίνα «κερδίζει» τον πόλεμο για τα δεδομένα.

Εν μέρει, οφείλεται σε ασυμμετρία πρόσβασης: Οι κινεζικές οντότητες έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε θησαυρούς αμερικανικών δεδομένων μέσω εφαρμογών όπως το TikTok, ενώ ο αυστηρός έλεγχος του Πεκίνου στο διαδίκτυο στην Κίνα εμποδίζει τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο.

Με την ονομασία «Ψηφιακό Σινικό Τείχος», πολλοί δυτικοί ιστότοποι δεν είναι προσβάσιμοι στο κινεζικό διαδίκτυο. Η λίστα είναι μεγάλη — κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram, καθώς και πολλοί δυτικοί ειδησεογραφικοί ιστότοποι, πλατφόρμες ιστολογίων όπως το WordPress και μηχανές αναζήτησης όπως το Google και το Yahoo.

Αντίθετα, οι Κινέζοι χρήστες περιορίζονται σε εγχώρια προϊόντα που προσπαθούν να μιμηθούν και μερικές φορές να ανταγωνίζονται τους μεγάλους τεχνολογικούς ομολόγους τους στη Δύση.

Οι χρήστες του Διαδικτύου στην Κίνα δεν χρησιμοποιούν το Google, αναζητούν στο Baidu, το οποίο έχει περίπου 700 εκατομμύρια χρήστες. Η κοινωνική δικτύωση και η ανταλλαγή μηνυμάτων γίνονται ευρέως στο Weibo και στο WeChat.

Οι ΗΠΑ ανταποκρίνονται περιορίζοντας τις εταιρείες τεχνολογίας και όχι τους ίδιους τους ιστότοπους.

Η Huawei και η ZTC είναι μεταξύ των κινεζικών εταιρειών που δεν μπορούν να πουλήσουν ή να εισαγάγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ, που απαγορεύτηκαν με βάση αδύναμα περιστασιακά στοιχεία .

Όταν οι ΗΠΑ εξέδωσαν την απαγόρευση, το έκαναν λόγω της πεποίθησης ότι η Κίνα δεν είχε κανένα διαχωρισμό μεταξύ της τεχνολογίας και των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν στο ιδιωτικό εμπόριο και στις στρατιωτικές προσπάθειες υπό την ηγεσία του κράτους.

Αυτή η ίδια σκέψη τροφοδοτεί την ένταση γύρω από το TikTok, μια εφαρμογή που έχει περισσότερους από 150 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες στις ΗΠΑ.

Ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν βραχυπρόθεσμες τακτικές επιθέσεις στον τεχνολογικό τομέα της Κίνας (πιθανή απαγόρευση του TikTok, δρακόντειοι περιορισμοί εξαγωγών σε προηγμένα τσιπ ημιαγωγών), η Κίνα οικοδομεί αυτάρκεια, ενισχύει την εγχώρια επιστήμη και τεχνολογία και διαφοροποιεί το εμπόριο μακριά από την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εν μέρει, αυτό σημαίνει τη διμερή στρατολόγηση αναπτυσσόμενων οικονομιών ως υποστηρικτές και τη βοήθεια της να οικοδομήσει ικανότητες, στοχεύοντας έθνη που δεν είναι ικανοποιημένα με το κατεστημένο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Σημαίνει επίσης την από κοινού επιλογή διεθνών φορέων και τον επαναπροσδιορισμό των αρχών που τους διέπουν, όπως η χρήση κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την ενίσχυση των εξαγωγών, ενώ αγνοούνται άλλοι που δεν το κάνουν.

Ο στόχος των κινέζων υπευθύνων χάραξης πολιτικής δεν είναι να κάνουν άλλες χώρες περισσότερο σαν την Κίνα, αλλά να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Κίνας και να θέσουν ένα πρότυπο ότι καμία κυρίαρχη κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στον ορισμό οποιουδήποτε άλλου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πολλές δυτικές χώρες να βλέπουν μια πρόσφατη άνοδο του λαϊκισμού και πιο φιλελεύθερες δημοκρατίες να στρέφονται προς τα μέσα, να χάνουν το ενδιαφέρον τους για τις αναδυόμενες περιοχές, οι Κινέζοι ηγέτες βλέπουν μια ευκαιρία να δημιουργήσουν μια απογυμνωμένη, βασισμένη στα συμφέροντα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Σε κάποιο βαθμό, οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι αλληλένδετες και εξαρτώμενες η μία από την άλλη —ιδιαίτερα οικονομικά— γεγονός που καθιστά αδύνατο τον πλήρη διαχωρισμό των οικονομιών τους.

Οι υπερβολικές απώλειες σε μια χώρα θα επηρεάσουν την άλλη. Η συνεργασία θα γίνει, αλλά μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη προσοχή και περιορισμένη σε τομείς όπου το αμοιβαίο όφελος υπερβαίνει την απώλεια.

Ο οικονομικός ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών είναι διαχειρίσιμος, αλλά μια πολιτική σύγκρουση δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Το θέαμα των απαγορεύσεων του TikTok στις ΗΠΑ, που υπογραμμίζεται από έναν νόμο στη Μοντάνα που μπορεί να είναι ανεφάρμοστος ή/και αντισυνταγματικός, κινδυνεύει να γίνει περισσότερο πολιτική σύγκρουση.

ΠΗΓΗ: 360info.org

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags