Facebook Pixel Οι "μαύρες τρύπες" στο μικροσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας της Ινδίας
Life
| 2024-01-03 16:40:00

Οι "μαύρες τρύπες" στο μικροσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας της Ινδίας

του Γεωπόλδου
Οι "μαύρες τρύπες" στο μικροσκόπιο της διαστημικής υπηρεσίας της Ινδίας

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στο διάστημα.

Την Πρωτοχρονιά η Ινδία ξεκίνησε ένα νέο διαστημικό πρότζεκτ, σε μια προσπάθεια να μάθει για ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στο διάστημα - τις μαύρες τρύπες.

Ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) την πρώτη μέρα του 2024 εκτόξευσε την πρώτη αποκλειστική αποστολή πολωμετρίας της χώρας για τη μελέτη διαφόρων δυναμικών φωτεινών αστρονομικών πηγών ακτίνων Χ σε ακραίες συνθήκες.

«Ο μηχανισμός εκπομπής από διάφορες αστρονομικές πηγές όπως μαύρη τρύπα, αστέρια νετρονίων, ενεργοί γαλαξιακούς πυρήνες, νεφελώματα ανέμου πάλσαρ κ.λπ. προέρχεται από πολύπλοκες φυσικές διεργασίες και είναι δύσκολο να κατανοηθούν», αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ISRO.

Το XPoSat (Δορυφόρος πολωσίμετρου ακτίνων Χ) είναι η πρώτη αποκλειστική αποστολή πολωμετρίας της Ινδίας.

Το διαστημόπλοιο θα μεταφέρει δύο επιστημονικά ωφέλιμα φορτία σε χαμηλή τροχιά της γης. Το πρωτεύον ωφέλιμο φορτίο POLIX (Polarimeter Instrument σε ακτίνες Χ) θα μετρήσει τις παραμέτρους πολικομετρίας (βαθμός και γωνία πόλωσης) σε μεσαίο εύρος ενέργειας ακτίνων Χ 8-30 keV φωτονίων αστρονομικής προέλευσης.

Το ωφέλιμο φορτίο XSPECT (φασματοσκοπία ακτίνων Χ και χρονισμός) θα δώσει φασματοσκοπικές πληροφορίες στην περιοχή ενέργειας 0,8-15 keV.

«Οι πολωσιμετρικές παρατηρήσεις μαζί με τις φασματοσκοπικές μετρήσεις αναμένεται να σπάσουν τον εκφυλισμό διαφόρων θεωρητικών μοντέλων διαδικασιών αστρονομικών εκπομπών», ανέφερε ο ιστότοπος ISOR.

Ωφέλιμα φορτία XPoSat

Το POLIX είναι ένα πολόμετρο ακτίνων Χ για αστρονομικές παρατηρήσεις στην ενεργειακή ζώνη των 8-30 keV.

Το ωφέλιμο φορτίο αναπτύσσεται από το Ramam Research Institute (RRI), Bangalore σε συνεργασία με το UR Rao Satellite Center (URSC).

Το όργανο είναι κατασκευασμένο από ένα collimator, ένα scatterer και τέσσερις αναλογικούς μετρητές ακτίνων Χ που περιβάλλουν τον scatterer.

Ο σκεδαστής είναι κατασκευασμένος από υλικό χαμηλής ατομικής μάζας που προκαλεί ανισότροπη σκέδαση Thomson των εισερχόμενων πολωμένων ακτίνων Χ.

Ο ρυθμιστής περιορίζει το οπτικό πεδίο σε 3 μοίρες x 3 μοίρες, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο μία φωτεινή πηγή στο οπτικό πεδίο για τις περισσότερες παρατηρήσεις.

Το POLIX αναμένεται να παρατηρήσει περίπου 40 φωτεινές αστρονομικές πηγές διαφορετικών κατηγοριών κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης διάρκειας ζωής της αποστολής XPoSat περίπου 5 ετών. Αυτό είναι το πρώτο ωφέλιμο φορτίο στη μέση ενεργειακή ζώνη ακτίνων Χ που προορίζεται για μετρήσεις πολωσιμετρίας.

Το XSPECT είναι ένα ωφέλιμο φορτίο SPECtroscopy και Timeming ακτίνων Χ στο XPoSat, το οποίο μπορεί να παρέχει γρήγορο χρονισμό και καλή φασματοσκοπική ανάλυση σε μαλακές ακτίνες Χ.

Εκμεταλλευόμενοι τις μακροχρόνιες παρατηρήσεις που απαιτούνται από το POLIX για τη μέτρηση της πόλωσης ακτίνων Χ, το XSPECT μπορεί να παρέχει μακροπρόθεσμη παρακολούθηση των αλλαγών της φασματικής κατάστασης στην εκπομπή συνεχούς ροής, τις αλλαγές στη ροή γραμμής και το προφίλ τους, ταυτόχρονη μακροπρόθεσμη χρονική παρακολούθηση των μαλακών X- εκπομπή ακτίνων στην περιοχή ενέργειας ακτίνων Χ 0,8-15 keV. Μια σειρά συσκευών Swept Charge Devices (SCDs) παρέχει μια αποτελεσματική περιοχή >30 cm2 στα 6 keV με ενεργειακή ανάλυση καλύτερη από 200 eV στα 6 keV.

Τα παθητικά collimators χρησιμοποιούνται για τη μείωση του φόντου περιορίζοντας το οπτικό πεδίο του XSPECT. Το XSPECT θα παρατηρούσε διάφορους τύπους πηγών, όπως πάλσαρ ακτίνων Χ, δυαδικά τεμάχια μαύρης τρύπας, αστέρι νετρονίων χαμηλού μαγνητικού πεδίου (NS) σε LMXBs, AGNs και Magnetars.

ΠΗΓΗ: India Blooms

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags