Οι κορυφαίες παρουσίες της Εθνικής Ελλάδας σε EuroBasket έχουν γράψει ιστορία και έχουν σημαδέψει γενιές φιλάθλων. Δείτε καλύτερες πορείες όλων των εποχών.
Διαβάστε επίσης...
Το 1987 ήταν η χρονιά της εκτόξευσης του ελληνικού μπάσκετ. Στο τουρνουά που έγινε στο ΣΕΦ ή Ελλάδα έγινε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, επικρατώντας στην παράταση με 103-101 επί της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τα άλλα παιδιά (Φασούλας, Φάνης Χριστοδούλου) είδαν 17.000 θεατές στις κερκίδες να ζητωκραυγάζουν μετά τις ελεύθερες εύστοχες βολές του Αργύρη Καμπούρη. Ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο – στιγμή-ορόσημο του ελληνικού αθλητισμού.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν καμίνι και η Σοβιετική Ένωση είχε παίκτες όπως ο Τσατσένκο και ο Μαρτσουλιόνις. Αλλά η Ελλάδα είχε την ψυχή της ομάδας. Με 103–101 στην παράταση, η Ελλάδα γκρέμισε μια αυτοκρατορία και ανέβηκε στο ψηλότερο βάθρο!
2η Θέση – EuroBasket 1989 (Ζάγκρεμπ)
Στην αμέσως επόμενη διοργάνωση, η Ελλάδα έφτασε πάλι μέχρι τον τελικό, αλλά δεν μπόρεσε να παραμείνει στον θρόνο της. Με κορμό από το 1987 και κορυφαίο σκόρερ του τουρνουά τον Νίκο Γκάλη, δεν κατάφερε να νικήσει την Γιουγκοσλαβία χάνοντας με 98-77.
Οι παίκτες του Κώστα Πολίτη πάτησαν στο παρκέ στο άντρο των Γιουγκοσλάβων, το Ζάγκρεμπ. Η Εθνική Ελλάδας δεν μπορούσε να σταματήσει τους Ντράζεν Πέτροβιτς, Τσβετίτσανιν, Ντίβατς, Πάσπαλιε, Ράτζα. Παρά την ήττα, η προσπάθεια και η πορεία της Ελλάδας ήταν ηρωική.
Η Ελλάδα έκλεισε τον όμιλο αήττητη. Ο Γκάλης ήταν ασταμάτητος (μέσος όρος 35.6 πόντοι!) και στον συγκλονιστικό ημιτελικό με τη Σοβιετική Ένωση επικράτησε με 81–80 με buzzer beater του Φάνη Χριστοδούλου!
Τι 1987, τι 2005...
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2005 το μπάσκετ στην Ελλάδα γνώρισε μια δεύτερη αναγέννηση. Δεκαοκτώ χρόνια μετά το θρυλικό 1987, η Εθνική Ελλάδας ξανά ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.
Η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, ο οποίος σήκωσε το τρόπαιο και ως προπονητής, δεν είχε σταρ, αλλά μετρούσε το σύνολο.
Με ηγέτες τους Θοδωρή Παπαλουκά, Δημήτρη Διαμαντίδη, Νίκο Ζήση, Βασίλη Σπανούλη, Αντώνη Φώτση, Σοφοκλή Σχορτσανίτη έφτασε στον θρόνο στο Βελιγράδι.
Η Ελλάδα με τρεις νίκες στον όμιλο κόντρα σε Γαλλία, Σλοβενία και Βοσνία προκρίθηκε ως πρώτη, παρουσιάζοντας την καλύτερη άμυνα του τουρνουά. Στα νοκ άουτ απέκλεισε το Ισραήλ (67–61) και στα ημιτελικά τη Γαλλία με 67-66 σε ένα δραματικό φινάλε με κλέψιμο και τρίποντο του Διαμαντίδη. Στον τελικό δεν δυσκολεύτηκε απέναντι στη Γερμανία του Ντιρκ Νοβίτσκι επικρατώντας με 78-62.
Το χάλκινο το 2009 στην Πολωνία
Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Eurobasket 2009 στην Πολωνία η Εθνική Ελλάδας κρέμασε ακόμα ένα μετάλλιο και ήταν το χάλκινο.
Χωρίς Διαμαντίδη, Παπαλουκά και τον Γιόνας Καζλάουσκας στον πάγκο η γαλανόλευκη έκανε μια υπέρβαση. Δεν ήταν το πιο λαμπερό ρόστερ με Ζήση, Σχορτσανίτη, Καϊμακόγλου, Καλάθη, Πρίντεζη, Σπανούλη. Ήταν όμως ένα σύνολο με πίστη, συνοχή και χαρακτήρα.
Αήττητη στην πρώτη φάση με ΠΓΔΜ, Κροατία, Ισραήλ και στην δεύτερη νίκησε Ρωσία, Γαλλία, αλλά έχασε από τη Σλοβενία. Ο προημιτελικός με την Τουρκία κρίθηκε στην παράταση με 76-74 και στον ημιτελικό ήρθε η συντριβή από τη Σερβία με 60–92, όμως, στο παιχνίδι του μεταλλίου η Ελλάδα πήρε το αίμα της πίσω από τη Σλοβενία με 57–56.
Άλλες σπουδαίες πορείες χωρίς μετάλλιο ήταν η 4η Θέση στο EuroBasket 1995 στην Αθήνα, όπου έχασε στον ημιτελικό από τη Λιθουανία και η ίδια θέση στο EuroBasket 2007 στην Ισπανία.