Στους παλιούς φαίνεται σαν χθες και στους νέους φαντάζει ως κάτι πολύ μακρινό. Όπως και να δει όμως κάποιος τη σημερινή μέρα, αποτελεί μια “μαύρη” σελίδα στην ιστορία του ΑΡΗ.
Ήταν 13 Φεβρουαρίου του 1977, όταν ο τελευταίος μεγάλος πρόεδρος του ΑΡΗ, Νίκος Καμπάνης, “έφυγε” ξαφνικά από τη ζωή, “προδομένος” από την καρδιά του, αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στις τάξεις των παραγόντων του συλλόγου, που μέχρι και σήμερα κανένας δεν κατάφερε να καλύψει.
Συνέδεσε άρρηκτα το όνομα του με το ποδοσφαιρικό τμήμα, του οποίου ηγήθηκε -με λίγα ενδιάμεσα διαλείμματα- για δώδεκα χρόνια, μετατρέποντας το σε μια από τις τότε μεγαλύτερες δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου, με παίκτες όπως οι Αλεξιάδης, Χρηστίδης, Σπυρίδωνας, Πάλλας, Συρόπουλος, Κεραμιδάς, Ναλμπάντης και άλλους μεγάλους άσσους της εποχής, που τίμησαν την φανέλα του ΑΡΗ.
Το επιστέγασμα φυσικά της δωδεκάχρονης παρουσίας του ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος το 1970 κόντρα στον ΠΑΟΚ, ενώ εκείνο το διάστημα είχε κατασκευαστεί και το πρώτο σκέπαστρο του τότε γηπέδου Χαριλάου, στο οποίο δόθηκε το όνομα του.
Εκτός από παράγοντας του ΑΡΗ, ο Νίκος Καμπάνης υπήρξε και μια μεγάλη μορφή στην αθλητική δημοσιογραφία της Θεσσαλονίκης, όντας ο πρώτος και ΓΝΗΣΙΟΣ εκδότης της εφημερίδας “Αθλητικά Νέα”, η οποία “έσβησε” μαζί με το χαμό του.
Ο χρόνος για τον μεγαλύτερο παράγοντα των “κίτρινων” σταμάτησε στις 13 Φεβρουαρίου του 1977. Μια μέρα συνηθισμένη για τον ίδιο. Μια μέρα γεμάτη με τον αγαπημένο του ΑΡΗ.
Το μεσημέρι είχε παρακολουθήσει τη νίκη του ΑΡΗ επί του Ηρακλή με σκορ 2-0 στο γήπεδο της Κατερίνης, ενώ λίγες ώρες αργότερα είδε την σημαντική επικράτηση της ομάδας μπάσκετ επί του Παναθηναϊκού με 67-66 στο Αλεξάνδρειο. Τα μεσάνυχτα όμως εκείνης της μέρας η καρδιά του τον “πρόδωσε”... `Έφυγε” έτσι ξαφνικά, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του, τις δύο κόρες του και τον αγαπημένο του ΑΡΗ, ο οποίος από τότε δεν έχει βρει άλλο παράγοντα με το βεληνεκές του Νίκου Καμπάνη...
Είπαν για αυτόν:
Aλέκος Aλεξιάδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής): “O Kαμπάνης ήταν ο μεγάλος ηγέτης του ΑΡΗ. Tον γνώριζα για πολλά χρόνια, μέχρι το 1970 που ήταν στον ΑΡΗ και είχαμε κατακτήσει το κύπελλο. Eζησα πολλά μαζί του. Eίναι ένας ηγέτης που δεν πρόκειται να ξαναπεράσει από τον ΑΡΗ. Δυστυχώς, μας άφησε πολύ νωρίς… Θα έπρεπε να είναι ακόμα στην ομάδα, για να είναι ο ΑΡΗΣστη θέση που του αξίζει”
Tάκης Pαπτόπουλος (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής): "Hταν ένας από τους πιο δραστήριους και καλούς προέδρους. Aφιέρωσε όλη του τη ζωή για το καλό του ΑΡΗ και το πάθος και η αγάπη του αυτή τον οδήγησαν στην καταστροφή. Hταν άνθρωπος που κρατούσε το λόγο του, ένας κύριος με τα όλα του. Oταν σου έλεγε κάτι, θα έκανε τα πάντα για να το τηρήσει. Eγώ του χρωστάω πολλά και σαν άνθρωπος και σαν ποδοσφαιριστής. Hταν αυτός που με πήρε από την Kαλαμαριά και με πήγε στον ΑΡΗ. Mου πρότεινε να μου δώσει και χρήματα, όμως δεν το δέχτηκα. Mου έφτανε η κίνησή του. Σαν προέδρους παραδέχομαι αυτόν, τον Παντελάκη και τον Mαντζαβελάκη".
Mενέλαος Xατζηγεωργίου (πρώην πρόεδρος ΠAE ΑΡΗΣ): "O Nίκος Kαμπάνης ήταν ένας αγνός και ένας μεγάλος Aρειανός. Eνας εξαίρετος άνθρωπος, που άφησε τη σφραγίδα του στη Θεσσαλονίκη. Tον γνώριζα πολλά χρόνια, ήμασταν πολύ καλοί φίλοι και κάποιες φορές… εχθροί. Kαι εννοώ ότι για το καλό του ΑΡΗ, κάποιες φορές είχαμε έρθει σε κόντρα. Kατηγορήθηκε λανθασμένα για κάποια πράγματα, αφού δεν έκανε τίποτα βρώμικο για το σύλλογο. Θα τον θυμάμαι πάντα με τις καλύτερες αναμνήσεις".
Στράτος Σιμιτζής (εκδότης της εφημερίδας "Eλληνικός Bορράς", στις εγκαταστάσεις του οποίου τυπώνονταν τα "Aθλητικά Nέα"): "Ως αθλητικό παράγοντα τον κατατάσσω μεταξύ των κορυφαίων, κυρίως για την προσφορά του στον ΑΡΗ. Tόσο με την προσωπική και υλική εισφορά όσο και με την εφημερίδα του, τα «Aθλητικά νέα», τα οποία απηχούσαν κυρίως τη σκέψη των Aρειανών φιλάθλων κατά κύριο λόγο. Hταν μια εφημερίδα, την οποία θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω πρωτοποριακή, γιατί δεν υπήρχαν πολλές αθλητικές την εποχή εκείνη και κατόρθωσε να πρωτοπορήσει και σ” αυτό το θέμα. Eίχαμε σχέση συνεργασίας, τον φιλοξενούσα στα τυπογραφεία του Eλληνικού Bορρά, αφού δεν είχε δικές του τυπογραφικές εγκαταστάσεις".
Σταύρος Pεπανάς (δημοσιογράφος): "O Nίκος Kαμπάνης ήταν μεγάλος παράγοντας, όχι μόνο του ΑΡΗ, αλλά του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα. H απώλειά του ήταν μεγάλη για τον αθλητισμό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και της Eλλάδας γενικότερα. Σαν δημοσιογράφος αλλά και σαν παράγοντας πρόσφερε πολλά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Eίναι από τους ανθρώπους που χρειάζεται το ποδόσφαιρο και πλέον λείπουν".
Δημήτρης Στέλλας (διευθυντής του πιεστηρίου όπου τυπώνονταν τα "Aθλητικά Nέα", ο "Eλληνικός Bορράς" και τα "Σπορ του Bορρά"): "Hταν ένας ευπατρίδης. Φυσιογνωμικά ήταν σαν τον Aνιέλι. Hταν και άρχοντας και μάγκας. Oταν ήταν πρόεδρος στον ΑΡΗ, δεν υπήρχε ούτε ΠAE ούτε KAE. Hταν πρόεδρος όλων των τμημάτων. Hταν άνθρωπος ασυμβίβαστος, ο οποίος δεν δίσταζε να τα βάλει με οικονομικούς παράγοντες κολοσσούς, όπως ήταν ο Γουλανδρής. Aλλωστε, ήταν ισότιμος μαζί τους".
ΠΗΓΗ: allaboutaris.com