Facebook Pixel Η ...ρώσικη σαλάτα και ο Χούουμπ
| 2013-08-29 12:44:00

Η ...ρώσικη σαλάτα και ο Χούουμπ

Η ...ρώσικη σαλάτα και ο Χούουμπ

Ο Ευάγγελος Μίχος "μοιράζει" ευθύνες σχετικά με τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Τα λάθη των Σαββίδη, Στέφενς, αλλά και οι τρεις προσθήκες που απαιτούνται.
 

- Δικαιολογίες...

Εγραφα χθες πως ο ΠΑΟΚ δεν είχε αρκετούς παίκτες επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Σήμερα θα διαφωνήσω με την υπερισχύουσα άποψη πως στάθηκε άτυχος κι αποκλείστηκε στις λεπτομέρειες από τη Σάλκε. Τύχη είχε και μάλιστα μπόλικη, αφού από το... πουθενά (αγωνιστικά αποκλεισμένος από την επίσης καλύτερή του Μέταλιστ) μπήκε στα πλέι οφ της διοργάνωσης και στο 64' της προχθεσινής ρεβάνς βρέθηκε με παίκτη παραπάνω και με σκορ που τον βόλευε, αφού στη χειρότερη θα τον πήγαινε παράταση, όπου κάλλιστα θα μπορούσε να ποντάρει στην (πιθανή και λογική) εξάντληση των αντιπάλων του.

- Οχι ατυχία αλλά αδυναμία

Αδυναμία ποδοσφαιρική και... εγκεφαλική έβγαλε ο ΠΑΟΚ στο να διαχειριστεί την τύχη του και το πλεονέκτημα που αναπάντεχα απέκτησε για το τελευταίο ημίωρο της ρεβάνς με τους «βασιλικούς μπλε». Σε εκείνο το σημείο ήταν που χρειαζόταν ακόμη περισσότερη υπομονή, συγκέντρωση, κοντρόλ παιχνίδι, ήθελε δηλαδή μυαλό και όχι ψυχή και ροκ αντιδράσεις. Ισα ίσα, μάλιστα, που θεωρώ πως η άδεια Τούμπα τον «αβαντάριζε»για το πρώτο, δηλαδή για να μην παρασυρθεί από τον κόσμο του, βγαίνοντας μπροστά και... πιστεύοντας αφελώς ότι «τώρα που έμειναν δέκα θα περάσουμε».

Αδυναμία ποδοσφαιρική και... εγκεφαλική έβγαλε ο ΠΑΟΚ στο να διαχειριστεί την τύχη του και το πλεονέκτημα που αναπάντεχα απέκτησε για το τελευταίο ημίωρο της ρεβάνς με τους «βασιλικούς μπλε». Σε εκείνο το σημείο ήταν που χρειαζόταν ακόμη περισσότερη υπομονή, συγκέντρωση, κοντρόλ παιχνίδι, ήθελε δηλαδή μυαλό και όχι ψυχή και ροκ αντιδράσεις. Ισα ίσα, μάλιστα, που θεωρώ πως η άδεια Τούμπα τον «αβαντάριζε»για το πρώτο, δηλαδή για να μην παρασυρθεί από τον κόσμο του, βγαίνοντας μπροστά και... πιστεύοντας αφελώς ότι «τώρα που έμειναν δέκα θα περάσουμε».

- Είναι και αποτυχία

Με δεδομένο πως τέτοια μεγάλη και ιστορική ευκαιρία (τηρουμένων των συνθηκών που προέκυψαν στη πορεία) για να... γνωρίσει την ανώτερη ποδοσφαιρική ζωή στα αστέρια πολύ δύσκολα θα ξαναπαρουσιαστεί τα επόμενα χρόνια στον ΠΑΟΚ (εκτός βέβαια κι αν κατακτήσει το πρωτάθλημα), θεωρώ αποτυχία του ειδικότερα το προχθεσινό 2-3 και γενικότερα τον αποκλεισμό του από τη Σάλκε (τολμώ να κάνω την εκτίμηση πως στη φετινή Μπουντεσλίγκα θα τερματίσει στη μέση της βαθμολογίας).

- Ποιοι φταίνε...

Μια αποτυχία που βασικά τη χρεώνονται: 1ον) ο μεγαλοεπενδυτής Ιβάν Σαββίδης, γιατί από τους Ροναλντίνιο-Ντρογκμπά-Μπερμπάτοφ «βολεύτηκε» με έναν (αλλά σούπερ) Στοχ κι αυτόν δανεικό, ο οποίος έφτασε και καθυστερημένα στη Θεσσαλονίκη, 2ον) οι Βρύζας-Τσιστιακόφ-Γεωργιάδης-Ζαγοράκης, γιατί «έφτιαξαν» και έτρεξαν έναν καλοκαιρινό μεταγραφικό προγραμματισμό αντάξιο της... ρώσικης σαλάτας (και να πεις πως διαχειρίστηκαν μικρό μπάτζετ!). Με προσθήκες τύπου Σκόνδρα, Βίτορ, Λόπεθ, Σπυρόπουλου και ανανεώνοντας τον γερο-Πάμπλο Γκαρσία, τον κολλητό του τρελο-Χακόμπο και τον επιπόλαιο (υπερτιμημένο) Ολίσε, δεν πας στους ομίλους από προκριματικό γύρο, 3ον) ο Χούουμπ Στέφενς, ο ακριβότερος προπονητής που έχει δουλέψει στην Ελλάδα (με αποδοχές 2 εκατ. ετησίως), γιατί όταν γινόντουσαν οι μεταγραφές κατά 90% δεν είχε άποψη και δεν ανακατεύτηκε (απλώς έλεγε τις θέσεις που χρειαζόταν ενίσχυση η ομάδα), αλλά πριν μας αποχαιρετίσει ο Αύγουστος τις περισσότερες δεν τις υπολογίζει σοβαρά ή τις έχει ήδη κάψει! Μήπως για να έχει στις αποτυχίες τη δικαιολογία της... ποιότητας και να ζητήσει/περάσει πλέον πιο εύκολα, τώρα ή τον Δεκέμβριο, τις δικές του μεταγραφές;

- Περί Στέφενς

Καμία αμφιβολία πως ο ΠΑΟΚ έχει στον πάγκο του έναν καλό προπονητή, με παραστάσεις και ισχυρή προσωπικότητα για τα δεδομένα, μάλιστα, του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρου. Αλλο αυτό όμως κι άλλο η... ελληνική υπερβολή του στυλ να τον «βαπτίσεις» προπονητάρα (τότε ο Μουρίνιο τι είναι;) ή των βιαστικών και καφενειακών συμπερασμάτων του στυλ «αυτός ήταν προπονητής για τον Ολυμπιακό» (να ξέρετε από πόσους το έχω ακούσει). Πόσω μάλλον να τον έχει a priori στο απυρόβλητο μόνο και μόνο επειδή είναι ο Στέφενς...

- Τον έπιασε... ταραχή

Στην αναμέτρηση της Τούμπας ο Ολλανδός τεχνικός από πλευράς τακτικής και στρατηγικής ξεκίνησε με το... καρμπόν του 1ου αγώνα. Συντηρητικά, δηλαδή, με στόχο να κρατήσει το μηδέν παθητικό. Πόνταρε στο πλεονέκτημα του 0-0 που του έδινε το 1-1 της Γερμανίας. Το γεγονός πως σε μια ανύποπτη στιγμή λίγο πριν από το ημίχρονο και ενώ ο ΠΑΟΚ είχε πάει το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε ο Στέφενς, έγινε το 0-1 και μάλιστα με ευθύνη του κατ' ανάγκη αριστερού μπακ και... δεξιόστροφα σκεπτόμενου Σκόνδρα (τον προτίμησε παρότι στη διαθεσή του είχε τον Σπυρόπουλο), μάλλον του έφερε... ταραχή, την οποία πλήρωσε στην επανάληψη ο «δικέφαλος». Για την πείρα του ήταν απαραδεκτη η αποβολή του στη φυσούνα επειδή στόλισε με... ολλανδικά τον συμπατριώτη του ρέφερι! Απουσιάζοντας από τον πάγκο, μάλλον δημιουργήθηκε μια μίνι σύγχυση στην ομάδα του (συνεργάτες αλλά και παίκτες), αν κρίνουμε για παράδειγμα από την αφελή αντίδρασή τους μετά το 1-1 να ανεβεί τόσο ψηλά η άμυνα, «εκβιάζοντας» ουσιαστικά ένα γρήγορο 2ο γκολ (ήρθε έτσι από τη Σάλκε και με δέκα)...

- Εκανε λάθος στο ανακάτεμα

Οσο για τις αλλαγές του Στέφενς, εκεί έδειξε την πίεση που ένιωθε, αφού δεν θα μπορούσε να ήταν πιο αποτυχημένες. Να κυνηγάς τη νέα ισοφάριση και να αποσύρεις ταυτόχρονα τον σκόρερ Κλάους και τον Σαλπιγγίδη που έχουν το γκολ; Ή ρίχνοντας ως 3η αλλαγή τον Γεωργιάδη αντί του Λούκας, τι μπορείς να περιμένεις να αλλάξει και να σε κάνει πιο επικίνδυνο όταν δεν έχεις παίκτη στα χαφ που με τις πάσες και τα γεμίσματά του θα έβαζε την μπάλα στην περιοχή του Χίλντεμπραντ; Μια προώθηση του Κατσουράνη θα ήταν πιο ενδεδειγμένη, ενώ για τα συγκεκριμένα 10 με 15 λεπτά θα ήταν πολύ χρήσιμος για σερβιρίσματα ακόμη και ο (εκτός αποστολής) Πάμπλο Γκαρσία.

+ Μίνιμουμ 3 προσθήκες

Η επόμενη μέρα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει την τύχη να διαθέτει ιδιοκτήτη με πολύ... μαρούλι, πρέπει να αφιερωθεί σε γενναία και σκληρή αυτοκριτική και όχι σε δικαιολογίες ή ωραία λόγια για τον αποκλεισμό. Και φυσικά στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας που χρειάζεται απαραιτήτως: στόπερ κλάσης-ηγέτης, «οκταροδεκάρι» επιπέδου Στοχ, αριστερό μπακ που θα γίνει αμέσως βασικός. Θα πρόσθετα τερματοφύλακα-εγγύηση και «6άρι» με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους Τζιόλη-Λάζαρ, αλλά τα χρονικά περιθώρια μάλλον δεν επιτρέπουν.

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags