Είναι καλός φορ ο Αθανασιάδης; Κι αν είναι γιατί δεν σκοράρει ποτέ με την Εθνική; Κι αν δεν είναι, γιατί κάθε φορά που δεν αγωνίζεται λέμε όλοι ότι αδικήθηκε; Ωραία ερωτήματα με δύσκολες απαντήσεις.

 

 

Το 1997 η Λάτσιο απέκτησε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και θυμάμαι σαν τώρα την συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του. Ενας ρεπόρτερ τον ρώτησε αν θεωρεί ότι η αλλαγή περιβάλλοντος μπορεί να τον βοηθήσει να βρει μια θέση στην εθνική Ιταλίας στα τελικά του Μουντιάλ του 1998. Ο Μαντσίνι τον κοίταξε και του είπε ότι στην εθνική δεν έπαιζε όταν ήταν είκοσι έξι χρονών, οπότε δεν τον ενδιέφερε να παίξει στα τριάντα και κάτι. Ο Μαντσίνι είναι ενδεικτικό παράδειγμα μεγάλου παίκτη που δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ στην Εθνική. Το 1994 όταν ο Σάκι του ζήτησε να πάει στην Αμερική με τη «σκουάντρα ατζούρα» για να παίξει στα τελικά, έχοντας μάλιστα εγγυημένα τη θέση του βασικού, ο Μαντσίνι του είπε ότι θα το κάνει μόνο αν θα του επιτρέπεται να φοράει τη φανέλα της Σαμπντόρια κάτω από αυτή της εθνικής Ιταλίας.

 

Δύσκολη

Πριν λίγους μήνες είχα γράψει ένα κομμάτι για τη δύσκολη σχέση του Αθανασιάδη με την Εθνική. Υπενθύμιζα ότι ο Σάντος είχε κακή σχέση μαζί του από τον καιρό που τον είχε πιτσιρίκο στον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος ένιωθε ότι στον ΠΑΟΚ τον πίεζαν να του δώσει πιο πολλές ευκαιρίες. Στον Σάντος δεν άρεσαν πολύ οι φορ περιοχής -προτιμούσε πάντα τα φορ που ανοίγουν χώρους και που παίζουν για τους συμπαίκτες τους: στη Βραζιλία είχε μετανιώσει που δεν πήρε τον Δημήτρη Παπαδόπουλο -για τον Κλάους δεν μίλησε ποτέ. Υπενθύμιζα επίσης ότι ο Αθανασιάδης έχει παίξει μόλις έξι ματς στην Εθνική, ματς που ήταν ελάχιστα, όμως σε κανένα από αυτά δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα που να δημιουργεί την υποψία, αν όχι και τη βεβαιότητα, ότι θα βοηθήσει. Σήμερα τα ματς έγιναν δέκα, αλλά ακόμα δίχτυα δεν βρήκε.

 

Γεωργιάδης

Υπενθυμίζω ότι ο Αθανασιάδης δεν σκόραρε κόντρα στον Ισημερινό, κόντρα στη Γεωργία, κόντρα στο Βέλγιο, στην Ελβετία, στην Ιρλανδία και στο Λιχτενστάιν, αλλά ούτε και κόντρα στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, στα Φερόε και στην Ουγγαρία! Δεν έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς βασικός, αλλά και σε αυτά που έπαιξε ενενήντα λεπτά δίχτυα δεν βρήκε. Κακή σχέση με τα δίχτυα είχε και με τη φανέλα της Ελπίδων: ο Αθανασιάδης έχει σκοράρει μόλις μια φορά με τη φανέλα της στην τριετία 2007-2009 που υπήρξε μέλος της. Σκόραρε δηλαδή λιγότερο, όχι μόνο από το Μήτρογλου, αλλά και από τον Κουτσιανικούλη και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, παρ' όλο που τότε είχε προπονητή, όχι τον Σάντος που δεν τον πίστευε αλλά τον Γιώργο Γεωργιάδη, που είναι θαυμαστής του.

 

Απόδοση

Δε νομίζω ότι στον ΠΑΟΚ ο Αθανασιάδης έχει ποτέ τόσο κακό σερί αγώνων χωρίς γκολ: αποκλείεται να έχει συμπληρώσει δέκα ματς χωρίς να σκοράρει! Είναι αλήθεια πως δύσκολο ξεκίνημα στην Εθνική Ανδρών είχαν κι άλλοι κυνηγοί που άργησαν να βρουν γκολ: δεν είναι όλοι σαν τον Φετφατζίδη, τον Νίνη, τον Σάμαρη και τον Σαμαρά που σκόραραν πριν καλά καλά νιώσουν μέλη της ομάδας. Ωστόσο πριν τον καταδικάσουμε τον Κλαους ας δούμε κάτι: οι πιο πολλοί από τους κυνηγούς μας στο εθνικό συγκρότημα χρειάστηκαν πολύ καιρό για να πάρουν μπροστά! Ο Σαλπιγγίδης έκανε 15 εμφανίσεις πριν να βάλει το πρώτο γκολ, ο Γκέκας 16, και ο Μήτρογλου μια ντουζίνα. Η Εθνική γενικά δεν βοηθά τους κυνηγούς να κάνουν γκολ και ο Αθανασιάδης δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση στον κανόνα. Πιο πολύ και από πρόβλημα του Κλάους, η απόδοσή του στην Εθνική είναι πρόβλημα της Εθνικής.

 

Αλλαξε

Φέτος ο Αθανασιάδης, με την φανέλα του ΠΑΟΚ, άλλαξε αρκετά το παιχνίδι του. Εγινε πιο κινητικός, παίζει λιγότερο για το γκολ, συμμετέχει πιο πολύ στο παιχνίδι και κατ' επέκταση σκοράρει και λίγο λιγότερο. Η ατυχία της Εθνικής είναι ότι δεν χρειάζονταν στην Ουγγαρία (αλλά και με την Ιρλανδία, τη Φινλανδία, τα Φερόε) τον εφετινό Αθανασιάδη, αλλά τον περσινό, δηλαδή έναν παίκτη που να παίζει αποκλειστικά σχεδόν για το γκολ! Η γνώμη μου είναι πως μετά την Ουγγαρία, ο μεν Κλάους πρέπει να κλείσει τα αυτιά του και να μην ακούει τη γενικότερη μουρμούρα που προκάλεσε μια κακή του εμφάνιση, ο δε Μαρκαριάν πρέπει σε αυτόν να επιμείνει για να τον δει να ξεμπλοκάρεται. Απόντος του Μήτρογλου δεν έχουμε άλλον...

 

 

Χότζας...

Διάβασα διάφορα για τις χθεσινές συνομιλίες του υφυπουργού Αθλητισμού με τους ανθρώπους της ΕΠΟ, της UEFA και τις FIFA. Γνωρίζω πολύ καλά τι ειπώθηκε, αλλά δεν έχει νόημα να κάνω αναπαραγωγή κάποιων συνομιλιών που εν τέλει δεν σημαίνουν και πολλά, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι θα ξαναμιλήσουν. Δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη ιστορία ούτε θέμα ΕΠΟ, ούτε θέμα UEFA ή FIFA: η ευθύνη των χειρισμών ανήκει μόνο στο Υφυπουργείο.

 

Θα σας πω τι καταλαβαίνω εγώ ότι συμβαίνει. Μπλεγμένος σε έναν κυκεώνα μπουρδολογίας εξαιτίας συμβούλων, δικηγόρων και δημοσιογράφων, που του δίνουν τα φώτα τους, ο υφυπουργός δεν καταλαβαίνει κάτι απλό: η ΕΠΟ και το ποδόσφαιρο δεν διεκδικούν καμία προνομιακή μεταχείριση από την πολιτεία, κανένα αυτοδιοίκητο και καμία αυτονομία -απλά αν η πολιτεία παρεμβαίνει ποικιλοτρόπως στα εσωτερικά της ομοσπονδίας, η ομοσπονδία δεν γίνεται να είναι μέλος των διεθνών ομοσπονδιών. Αυτό που (κακώς) λέμε αυτοδιοίκητο δεν είναι παρά η δέσμευση της πολιτείας απέναντι στην UEFA και στη FIFA ότι θα σέβεται την καταστατική λειτουργία της ΕΠΟ, που είναι μέλος τους: η εκάστοτε κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει στα ζητήματα του ποδοσφαίρου ό,τι γουστάρει. Η κυβέρνηση σέβεται τους διεθνείς κανόνες, οπότε και οι ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στις διοργανώσεις των διεθνών ομοσπονδιακών ή δεν τους σέβεται και γινόμαστε Αλβανία του Χότζα και γελάει ο κόσμος μαζί μας. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.

Καμία UEFA και καμία FIFA δεν απαγορεύει στον Κοντονή να ελέγχει τα οικονομικά των ομάδων, να κάνει διώξεις στους κακούς παράγοντες όταν παρανομούν, να επιβάλει τη δημόσια τάξη. Αλλά η UEFA και η FIFA δεν θα δεχτούν ποτέ να διοικείται το ποδόσφαιρο από έναν υφυπουργό που αυτοαποκαλείται σήμερα υπουργός κι αύριο μπορεί να αποκαλείται Ιούλιος Καίσαρας. Ή Χότζας.

 

 

Τα πήρε

Η ΑΕΚ εκφράζει την αισιοδοξία της για το θέμα του γηπέδου μετά τη χθεσινή συνάντηση με το υπουργείο και τον δήμο και καλά κάνει. Ανθρωποι του δήμου λέγανε ότι θα παρουσιάσουν το δικό τους σχέδιο για το γήπεδο κι αυτό και μόνο συμφωνήθηκε: κι αυτό κακό δεν είναι. Αλλά το μόνο βέβαιο ειναι πως ό,τι και να συμφωνήσουν δύσκολα θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια: όσα λεφτά υπήρχαν, με τις ευλογίες της Δούρου τα πήρε ο Βαρουφάκης για τις συντάξεις κι ας φωνάζει ο Σγουρός...

Πηγή: Sportday

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr