Η Σερβία «χτύπησε» δύο φορές στο φινάλε και άφησε... αγάλματα στις εξέδρες του Ελμπασάν! Οι φιλοξενούμενοι «πάγωσαν» τους Αλβανούς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Κολάροφ και τρία λεπτά αργότερα ο Λιάγιτς έβαλε το κερασάκι στην τούρτα. Για τους Σέρβους η νίκη δεν είχε βαθμολογικό αντίκρισμα, αλλά αυτό το «διπλό» σίγουρα ξεσήκωσε κάθε ψυχή στο Βελιγράδι.

Οι Αλβανοί ηττήθηκαν, αλλά μπορούν να υπερηφανεύονται ότι «κέρδισαν» το στοίχημα. Και τι δεν γράφτηκε πριν το ματς. Σενάρια για... πόλεμο, φόβοι για επεισόδια και ένα σκηνικό πολέμου! Οι «γείτονες» κέρδισαν το δικαίωμα να λένε πως αποδείχθηκαν ιδιαίτερα φιλόξενοι. Τόσο πριν το ματς, όσο και σε όλη τη διάρκεια του 90λεπτου δεν... κουνήθηκε φύλλο!

Σε... μαθηματικό επίπεδο, η ήττα από τη Σερβία αναγκάζει τους Αλβανούς να κυνηγήσουν μόνο το «τρίποντο» στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων στην έδρα της Αρμενίας! Πλέον ούτε το «Χ» τους αρκεί, δεδομένου ότι βρίσκονται ένα βαθμό πίσω από τη δεύτερη Δανία και οι Σκανδιναβοί υπερτερούν σε περίπτωση ισοβαθμίας!

Σε αγωνιστικό επίπεδο το ματς δεν είχε ούτε πολλές φάσεις, ούτε πολλές συγκινήσεις. Κυριάρχησε η ένταση και τα σκληρά (αλλά όχι αντιαθλητικά) μαρκαρίσματα. Η Αλβανία έδειχνε να «πνίγεται» από το άγχος του μεγάλου στόχου της πρόκρισης στα ημιτελικά του Euro 2016, την ώρα που η Σερβία με εξαιρετική τακτική έφεραν το ματς στα μέτρα τους.

Η Σερβία ξεκίνησε με βασικό τον Μιλιβόγιεβιτς και για την Αλβανία θέση στην ενδεκάδα πήρε ο Λίλα, τον οποίο αντικατέστησε στο ημίχρονο ο Κάτσε.

Το πρώτο μέρος είχε όλη και όλη μία φάση της προκοπής και αυτή άνηκε στην Σερβία. Μετά από υπέροχη κομπίνα σε κόρνερ, ο Ιβάνοβιτς βρέθηκε σε θέση βολής και έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Το δεύτερο ημίχρονο είχε στο 53' ένα σουτ του Τσάνα και στο 76' ήρθε η κορυφαία ευκαιρία των Αλβανών. Ο Τσικαλέσι με πολύ ωραία προσωπική ενέργεια μπήκε στην περιοχή των Σέρβων και «ανάγκασε» τον Στοϊκοβιτς σε μία εξαιρετική επέμβαση.

Όσο το ματς κυλούσε προς τα τελευταία λεπτά, η Αλβανία ανέβαινε πιο ψηλά για να πιέσει, αλλά άφηνε χώρους στη Σερβία. Και στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων οι φιλοξενούμενοι «χτύπησαν». Έπαιξαν πολύ ωραία την κόντρα και ο Κολάροφ με ωραίο τελείωμα έκανε το 1-0! Πριν καν προλάβουν να συνέλθουν οι γηπεδούχοι ήρθε και το δεύτερο τέρμα των Σέρβων με τον Λιάγιτς, που έγραψε το τελικό αποτέλεσμα.  

Πορτογαλία-Δανία 1-0

Η Πορτογαλία, χάρη σ' ένα υπέροχο γκολ του Ζοάο Μουτίνιο, επικράτησε με 1-0 επί της Δανίας και πήρε και μαθηματικά την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2016 στη Γαλλία.

Είναι το...ψωμί του. Το έκανε στον ΠΑΟΚ, κυρίως, το έκανε στην Εθνική μας ομάδα και, πλέον, το κάνει με επιτυχία και στην Πορτογαλία: ο Φερνάντο Σάντος πηγαίνει σ' ένα ακόμα Euro, αυτή τη φορά με τα χρώματα της πατρίδας του, «χάρη» στο αγαπημένο του 1-0.

Στο σημερινό ματς απέναντι στους απελπισμένους για βαθμούς Δανούς (που έπαιζαν το τελευταίο τους παιχνίδι στον όμιλο και ήθελαν νίκη προκειμένου ν' απομακρύνουν τον κίνδυνο της Αλβανίας), οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος πίεζαν εξ αρχής για να τελειώσουν από νωρίς την υπόθεση «τυπική πρόκριση» (χρειάζονταν 1 βαθμό), όμως Μουτίνιο και Νάνι στο 33΄ και το 39΄ αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, ενώ ο Σμάιχελ στο 58΄ έκανε την απόκρουση της...ζωής του.

Όμως, ο Ζοάο Μουτίνιο στο 66΄ σημάδεψε με ακρίβεια ελεύθερου σκοπευτή και έκανε το 1-0, σκορ που έμελλε να είναι και το τελικό. Μ' αυτή τη νίκη οι Πορτογάλοι έφτασαν τους 18 βαθμούς στον όμιλό τους και πήραν την πρόκριση, ενώ οι Δανοί δέχτηκαν το δώρο των Σέρβων και θέλουν να μην κερδίσουν οι Αλβανοί την τελευταία αγωνιστική προκειμένου να γευτούν την σαμπάνια της πρόκρισης.

Και, κάπου μέσα σ' αυτό τον ορυμαγδό συναισθημάτων, ο «δικός μας» Φερνάντο μειδιά...  

9ος Όμιλος

Βαθμολογία

1. Πορτογαλία 18

2. Δανία 12

3. Αλβανία 11

4. Σερβία 4

5. Αρμενία 2

Πηγή: sdna.gr