..."Αν δεν ήμασταν εμείς, το ποδόσφαιρο θα είχε σήμερα τους παράγοντες που είχε πάντα, τους Μπέους, τους Τσακογιάννηδες και τους Ψωμιάδηδες. Γίνονταν πολλές λοβιτούρες, εμείς τους πετάξαμε έξω, ενώ εσείς τους αφήνατε όλους αυτούς να μπαίνουν μέσα".
Αυτή είναι η πλέον ενδιαφέρουσα φράση που ακούστηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ευρύτατης σύσκεψης στη ΓΓΑ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Την εκστόμισε ο πρόεδρος της ΕΕΑ Θανάσης Μπρίλης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΕΠΟ. Οι παράγοντες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας δυσανασχέτησαν και από εκείνη την ώρα άρχισαν οι συζητήσεις πως θίγεται το αυτοδιοίκητο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Θ. Μπρίλη απάντησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ Θόδωρος Κουρίδης, ο οποίος διατύπωσε μία αμφιλεγόμενη άποψη: «Αν μια ΠΑΕ δεν πληροί τις προϋποθέσεις, η ΕΕΑ να τη διαλύει. Να μη μεταθέτει όμως την ευθύνη στο ποδόσφαιρο. Κάντε αυστηρό έλεγχο, αλλά μη μας επιβάλλετε το αποτέλεσμα». Ο Θ. Μπρίλης απάντησε λέγοντας: «Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στο ποδόσφαιρο. Μην το λέτε αυτό. Δεν υποβιβάζουμε ομάδες».
Με δυο λόγια η ΕΠΟ θέλει και τον σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Οπως έκανε στην περίπτωση του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Οταν η ΕΕΑ υποβίβασε αυτές τις δύο ομάδες στη Δ’ Εθνική, η ΕΠΟ σιώπησε. Τότε τη βόλευε που θιγόταν το αυτοδιοίκητο και άλλαζαν κατηγορία δύο ποδοσφαιρικές ομάδες με απόφαση ημικρατικού οργάνου. Τώρα που η φωτιά φτάνει στο σπίτι της, φωνάζει. Δεν θέλει δηλαδή να επιβάλλονται κυρώσεις στην ίδια, λες και για την ομοσπονδία υπάρχει το άβατο του Αγίου Ορους.
Μέχρι τη Δευτέρα που θα παρουσιαστούν οι θεσμικοί ποδοσφαιρικοί φορείς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ενταθούν οι διαβουλεύσεις για τα τρία καίρια ζητήματα τα οποία βάζει στην ατζέντα τής συζήτησης η ΕΠΟ. Οι αρμοδιότητες των σεκιούριτι, το ιδιώνυμο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ αιτήματα του οργανωμένου ποδοσφαίρου τα οποία δεν υλοποίησε η πολιτεία. Βεβαίως πλέον περιλαμβάνονται στις νέες διατάξεις, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος ότι θα εφαρμοστούν. Στα υπόλοιπα έξι σημεία που διαφωνεί η ΕΠΟ φαίνεται μια διάθεση υποχωρητικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης, ειδικά στον τόπο τέλεσης αγώνα.
Αντιθέτως το υπουργείο Πολιτισμού δεν μετακινείται από τη θέση του για υπερεξουσίες στην ΕΕΑ, η οποία θα έχει το δικαίωμα απαγόρευσης μεταγραφών για ληξιπρόθεσμες οφειλές και για επιβολή προστίμων τόσο προς τις διοργανώτριες αρχές όσο και προς τις ΠΑΕ. Παράλληλα η πολιτεία εμμένει στις αυξημένες αρμοδιότητες της ΔΕΑΒ (Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας) και αναβαθμίζει το ΕΣΑΣ (Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού).
Πηγή: Εξέδρα