Facebook Pixel Οι ελληνικές «πινελιές» του Copa Africa: ο «ξυλουργός» Ελ Καμπί και ο «Ζίνι», συντόμευση του «Αμπροζίνι»
| 2024-01-14 09:00:00

Οι ελληνικές "πινελιές" του Copa Africa: ο "ξυλουργός" Ελ Καμπί και ο "Ζίνι", συντόμευση του "Αμπροζίνι"

του Αλεσσάντρο Μερκιόρι
Οι ελληνικές "πινελιές" του Copa Africa: ο "ξυλουργός" Ελ Καμπί και ο "Ζίνι", συντόμευση του "Αμπροζίνι"

Από τον 30χρονο Μαροκινό σκόρερ του Ολυμπιακού, στον 21χρονο ταλαντούχο, επιθετικό της ΑΕΚ από την Ανγκόλα, Αντόνιο Καμπάσα Σαλβαδόρ, απλούστερα «Ζίνι» γιατί το όνειρο του πατέρα του ήταν να μοιάσει στον τότε ίνδαλμά του, μέσο επιθετικό της Μίλαν, Μάσσιμο Αμπροζίνι.

Μπορεί να φανεί υπερβολικό, αλλά στα ελάχιστα παιχνίδια που αγωνίστηκε μέχρι σήμερα, είτε στην ΑΕΚ Β’, είτε στην πρώτη ομάδα ο πιτσιρικάς έδειξε ήδη τέτοια ποδοσφαιρική αντίληψη που είναι με βεβαιότητα σχεδόν… καταδικασμένος να κάνει πολύ μεγαλύτερη καριέρα από τον Ιταλό «συνονόματό» του.

Ένα ακόμη, λοιπόν Copa Africa, το 34ο της Ιστορίας ξεκίνησε στην Ακτή Ελεφαντοστού με την πρεμιέρα ανάμεσα στους διοργανωτές και τη Γουϊνέα Μπισάου, ένα μόλις 24ώρο μετά το Κατάρ- Λίβανος (3-0) που σηματοδότησε την έναρξη και του Κυπέλλου Ασίας. Μία πραγματική καταστροφή για τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, με πρώτο και καλύτερο το γαλλικό όπου σημειώθηκε «εκατόμβη» κλήσεων με 96 παίκτες, θέλοντας και μη αναγκασμένους να ενσωματωθούν στις αποστολές τους. Για τον επόμενο μήνα θα υποφέρουν όμως και οι Ισπανοί, με 22 «απώλειες», οι Άγγλοι με 15, οι Ολλανδοί με 13, οι Πορτογάλοι με 11, οι Γερμανοί με 8.

 

Μάταιες οι προσπάθειες της Uefa να πείσει τη Fifa και κατά συνέπεια την Caf να διεξαχθεί το Κύπελλο Αφρικής κάθε τέσσερα χρόνια και όχι κάθε δύο, όπως συμβαίνει από το ’57. Γι αυτό εξάλλου και έφτασαν ήδη στη διοργάνωση Νο 34. Για παράδειγμα το Euro, που γεννήθηκε το ’60, το ερχόμενο καλοκαίρι στη Γερμανία θα σβήσει 17 κεράκια, ενώ το Copa America, ο αρχαιότερος θεσμός με περισσότερα από 100 χρόνια Ιστορίας, τα 48 του. Η αφρικανική Συνομοσπονδία όμως, δεν προτίθεται σε καμία περίπτωση ν’ αλλάξει τις συνήθειές της αδιαφορώντας πλήρως, και ως ένα βαθμό έχει απόλυτο δίκιο, για την όποια αποδυνάμωση των ευρωπαϊκών ρόστερ.   

     

Ανάμεσα σ’ αυτά, οι ομάδες που πιθανότατα θα υποφέρουν περισσότερο απ’ όλες τις απώλειες των Αφρικανών τους είναι αναμφισβήτητα η Λίβερπουλ, με τον Αιγύπτιο Σαλάχ, η Γιουνάιτεντ, με τον Καμερουνέζο Ονανά, η Τσέλσι με τον Σενεγαλέζο (που παρεμπιπτόντως είναι και οι τελευταίοι κάτοχοι του τροπαίου), Νίκολας Τζάκσον. Η Τόττεναμ, γιατί δεν φτάνει που θα μείνει για κάποιο διάστημα χωρίς τους Μπισούμα (Μάλι), Σαρ (Σενεγάλη), άλλα έχασε και τον Νότιο Κορεάτη Σον.

Στην Premier League όμως, η ομάδα που «κλαίει» περισσότερο απ’ όλες είναι η Νότινγκαμ Φόρεστ, γιατί θα παίξει χωρίς τους Οριέ, Μπολί, Σανγκαρέ (Ακτή Ελεφαντοστού), Κουγιατέ, Νιακατέ (Σενεγάλη), Αϊνά (Νιγηρία). Απώλειες θα είναι και για την Ουέστ Χαμ, οι Κούντους (Γκάνα), Ναγιέφ (Μαρόκο), για την Άστον Βίλα ο  Τραορέ (Μπουρκίνα Φάσο), για την Γουλβς ο Χουάνγκ (Νότιος Κορέα), για τη Μπράιτον ο Ασίντρα (Ακτή Ελεφαντοστού). Ενώ στην Ιταλία, η Νάπολι και η Αταλάντα περιμένουν πως και πως ν’ αποκλειστεί το συντομότερο η Νιγηρία για να επιστρέψουν αντίστοιχα, οι Όσιμεν και Λούκμαν.   

 

Όσον αφορά τα φαβορί, το Μαρόκο είναι μία σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου, ειδικά μετά την εντυπωσιακή της πορεία στο τελευταίο Μουντιάλ του Κατάρ. Δεν γνωρίζουμε το πόσο θ’ αγωνιστεί ο Ελ Καμπί του Ολυμπιακού, ο συγκεκριμένος 30χρονος όμως είναι ένας γεννημένος αγωνιστής, που βγάζει χρήματα από το ποδόσφαιρο μόνο τα τελευταία χρόνια, γιατί (η Καζαμπλάνκα) τον ανακάλυψε αργά και μέχρι τότε βοηθούσε την οικογένειά του έχοντας μάθει, αναγκαστικά την τέχνη του ξυλουργού. Επιπλέον υπήρξε και ένας από τους, πολύ λίγους επιζώντες του περυσινού, φονικού (7,8 Ρίχτερ) σεισμού στην Τουρκία δυστυχώς βλέποντας τον τότε συμπαίκτη του Ατσού να μην τα καταφέρνει.

Ένα από τα αουτσάιντερ μοιάζει να είναι η Αλγερία, πρωταθλήτρια του ’19, που έχει εναποθέσει τις ελπίδες της σ’ έναν σκόρερ που σε 40 παιχνίδια πέτυχε 59 γκολ, αναλογικά περισσότερα και από τους Μέσι, Λεβαντόφσκι και Ρονάλντο μαζί. Λέγεται Μπουνεζάντ Μπαγκντάντ, άσχετο, αλλά όπως ακριβώς και η πρωτεύουσα του Ιράκ. Για την Ανγκόλα ίσως είναι ακόμη νωρίς: δεν προκρίθηκε ποτέ της στη 2η φάση της διοργάνωσης και αυτή τη φορά κληρώθηκε σ’ έναν δύσκολο όμιλο με Αλγερία, Μπουρκίνα Φάσο και Μαυριτανία. Εκτός και αν ο «Ζίνι», ήδη σκόρερ 4 γκολ σε 11 παιχνίδια με την εθνική του) και που έως σήμερα μπορεί να πέτυχε στην Ελλάδα μόνο ένα (με την ΑΕΚ Β’, σε αγώνα με τον Καμπανιακό), εκραγεί ξαφνικά και αποδείξει και στον πατέρα του ότι θα γίνει πολύ καλύτερος του Αμπροζίνι…          

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags