Μνημόνιο συνεργασίας, λόγω των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν, επιχειρείται να «υπογραφεί» μεταξύ των εταίρων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι ΠΑΕ των τριών επαγγελματικών κατηγοριών και από την άλλη ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).
Στο «παιχνίδι» των διαβουλεύσεων μπήκε αυτήν την εβδομάδα και η ΕΠΟ, η οποία βλέποντας την αδυναμία πολλών συλλόγων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και τον κίνδυνο λόγω των προσφυγών ποδοσφαιριστών και προπονητών να δημιουργηθεί πρόβλημα στην «ομαλή» ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, αναζητεί λύσεις για να σβήσει τη φωτιά πριν «κάψει» ακόμη και την ίδια την ομοσπονδία.
Η πρόταση που ήδη συζητείται στο παρασκήνιο και φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνες τις λίγκες των ΠΑΕ (Σούπερ Λίγκα, Ενωση Φούτμπολ Λιγκ – Φούτμπολ Λιγκ 2) είναι η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων δικαιοδοτικών οργάνων. Ηδη το θέμα έχει τεθεί από την πλευρά των δύο λιγκών, σε συναντήσεις που έχουν πυκνώσει τον τελευταίο καιρό – γίνονται χωρίς να ανακοινώνονται – στις οποίες έχουν προτείνει στον ΠΣΑΠ να δεχθεί την αναστολή εκτέλεσης αποφάσεων μέχρι τον Ιούνιο.
Η συγκεκριμένη πρόταση που αντιμετωπίζεται θετικά από την ΕΠΟ προβλέπεται και στον υπό ψήφιση νέο νόμο για τον αθλητισμό (Αρ. 15 παρ. 5). Εξαιρεί την ποδοσφαιρική ομοσπονδία λόγω «αυτοδιοίκητου» και καλύπτει το μπάσκετ και το βόλεϊ. Πρακτικά σημαίνει ότι οι ποδοσφαιριστές που προσφεύγουν στα όργανα της ΕΠΟ λόγω μη τήρησης των οικονομικών όρων του συμβολαίου του θα δικαιώνονται αλλά δεν θα μπορούν να εκτελέσουν την απόφαση. Οι ΠΑΕ δεν θα κινδυνεύουν με επιβολή ποινών, δεν θα υποχρεούνται να καταβάλουν τα οφειλόμενα και τα πρωταθλήματα θα ολοκληρωθούν... απρόσκοπτα, αλλά με αλλαγή των αρχικών όρων διεξαγωγής τους κάτι που θα συνιστά νόθευση.
Η κυριότερη ποινή από την οποία κινδυνεύουν οι ΠΑΕ (αρ. 24 παρ. 7, 8, του Κανονισμού Ιδιότητας & Μεταγραφών) είναι η κατακύρωση αγώνα υπέρ αντιπάλου και η υποχρέωση να μην ορίζονται οι αγώνες των ομάδων μέχρι να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους πλήρως και ολοσχερώς. Επίσης προβλέπονται τιμωρίες, όπως χρηματική ποινή, αφαίρεση βαθμών, απαγόρευση μεταγραφών, αποκλεισμός από αγώνες ή διοργάνωση, υποβιβασμός στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων του ποδοσφαίρου περιλαμβάνουν και άλλα τέσσερα μέτρα που ζητεί η πλευρά των ιδιοκτητών των ΠΑΕ:
1. Μείωση μισθού: Οι ποδοσφαιριστές αμείβονται υποχρεωτικά με τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται στην εθνική συλλογική σύμβαση και είναι 826 ευρώ. Οι ΠΑΕ ζητούν μείωσή του.
2. Μείωση συμβολαίου: Από τον Ιούνιο του 2010 η Σούπερ Λίγκα φέρεται να έχει προτείνει τη δημιουργία «νομικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης» που θα δίνει το δικαίωμα στις ΠΑΕ να καλούν τους ποδοσφαιριστές και να προτείνουν μείωση των εν ισχύι συμβολαίων. Σε περίπτωση που οι ποδοσφαιριστές αρνούνται, θα προβλέπεται αυτοδίκαιη λύση των συμβολαίων. Η πρόταση έχει «παγώσει» λόγω αντίρρησης του ΠΣΑΠ.
3. Αλλαγή του τρόπου αποζημίωσης: Οπως προβλέπεται στον ΚΙΜ (αρ. 17) σε περίπτωση που ποδοσφαιριστής προσφύγει και δικαιωθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα, η ΠΑΕ υποχρεούνται να καταβάλει «τις τακτικές μηνιαίες αποδοχές του για τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τη λήξη της επόμενης από τη λύση μεταγραφικής περιόδου» και «χρηματικό ποσό ίσο με το σύνολο των υπολειπόμενων δόσεων μέχρι τη συμβατική λήξη του, διαιρούμενο με το σύνολο των υπόλοιπων μεταγραφικών περιόδων». Ανάλογα με την περίπτωση το ποσό που θα προκύψει δύναται να διπλασιαστεί. Η πλευρά των ΠΑΕ ζητεί να αλλάξουν αυτά τα κριτήρια ώστε το ποσό που θα υποχρεούνται να καταβάλουν οι ΠΑΕ να είναι μικρότερο.
4. Πάγωμα των προσφυγών: Στις συναντήσεις μεταξύ των λιγκών του ΠΣΑΠ αλλά και δικηγόρων που ειδικεύονται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ποδοσφαιριστών έχει τεθεί το ζήτημα του παγώματος των προσφυγών από την πλευρά των ποδοσφαιριστών.
Aντίθετος ο ΠΣΑΠ
«Είμαστε αντίθετοι σε όλα αυτά διότι καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των ποδοσφαιριστών. Ηδη ο μισθός είναι πολύ χαμηλός και σε πολλές περιπτώσεις δεν δίδεται από τους εργοδότες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος.
Πηγή: Καθημερινή