Xρήστος Σαββόπουλος: Στο Metropolis 95,5 και στην εκπομπή “Στη Σέντρα” μίλησε για τον Κάλεντ Νάρεϊ ο αθηγητής παθολογίας που εστίασε στον Γερμανό άσο που εισήχθη στο νοσοκομείο για εξετάσεις, εξαιτίας των θρομβώσεων στα αγγεία.

Ο κ. Σαββόπουλος είπε πως εάν βρεθεί η αιτία της θρόμβωσης στα αγγεία του πνεύμονα, τότε ο Νάρεϊ θα μείνει εκτός για τρεις μήνες, ίσως και για έξι, βάσει του πρωτοκόλλου. Εάν δεν βρεθεί η αιτία, υπάρχει ο κίνδυνος, να μείνει εκτός για όλη την ζωή του.

Σήμερα το πληροφορήθηκα για τον Νάρεϊ και ειλικρινά ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Δεν ξέρω αναλυτικά τα δεδομένα που ισχύουν για την περίπτωσή του αθλητή. Αν μιλούσαμε για ένα νέο παρόμοιας ηλικίας, αυτό που οφείλω να αναφέρω είναι ότι πρέπει να βρούμε τα αίτια. Για κάποιο λόγο ο οργανισμός κάνει θρόμβους στα αγγεία. Αυτό είναι ανησυχητικό. Αν είναι στην περιφέρεια είναι εμβολή. Αν γίνουν στα αγγεία της καρδιάς υπάρχει ο φόβος για έμφραγμα. Αν γίνει στα αγγεία του εγκεφάλου, υπάρχει ο φόβος για εγκεφαλικό. Δεν είναι το σύνηθες αυτό που συνέβη. Θα βάλουμε αντιπηκτικό για να διαλυθούν οι θρόμβοι. Τα άτομα αυτής της ηλικίας είναι ακίνδυνα, δεν είναι φυσιολογικό αυτό που συνέβη, εκτός κι αν υπάρχει ιστορικό.

Όταν όμως συμβαίνει σε ένα άτομο που δεν έχει ιστορικό τότε είναι αλλιώς. Ίσως υπήρξε κάποια λοίμωξη στον οργανισμό του παλαιότερα. Εάν είχε κόβιντ, τότε πρέπει να πω ότι είναι μία κατάσταση δύσκολη.

Όσο πιο βαριά νόσησε κάποιος, τότε είναι πιο πιθανό να κάνει επιπλοκή. Εκείνο που πρέπει να πω είναι πως εάν έρχονταν στην εφημερία μας, ένας ασθενής με αυτά τα συμπτώματα, τότε με αξονική θα έπρεπε να δούμε τι συμβαίνει. Αυτό σημαίνει εντατικό έλεγχο. Το πρωτόκολλο λέει ότι εάν βρούμε αιτία, θέλει οπωσδήποτε τρείς μήνες θεραπεία. Εάν δεν βρούμε την αιτία, τότε πάμε για όλη την ζωή. Θα πρέπει να κάνουν μία αιτιολογική προσέγγιση από τον ΠΑΟΚ. Και στην συνέχεια να καθορίσουν εκ νέου τι θα γίνει. Στον μήνα πάνω θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου.

Η εξατομίκευση θα παίξει ρόλο. Δεν είναι φυσιολογικό σε ένα νέο άτομα να κάνει θρομβώσεις στα αγγεία. Πρέπει να βρούμε την αιτία. Η ιατρική είναι ενιαία. Όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Με βάσει το πρωτόκολλο, όταν υπάρχουν θρόμβοι στον πνεύμονα, εκτιμώ πως θα χάσει σίγουρα τις δραστηριότητες τον επόμενο μήνα. Χωρίς να γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες για τον Νάρεϊ. Θα πρέπει να είναι εκτός δράσης για τον επόμενο μήνα, είπε ο Χρήστος Σαββόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούγιας: "Αυτόν τον κόουτς θέλει ο Ολυμπιακός - Τέλος Ελ Αραμπί, Σωκράτης - Φέρε Κίτσο, βρήκε τεράστιο εξτρέμ"