Facebook Pixel Νάτοι οι πρωταθλητές! Τρία ΑΕΚ σε ΠΑΟ και προβάδισμα τίτλου
Ποδόσφαιρο
| 2024-04-24 22:23:00

Νάτοι οι πρωταθλητές! Η ΑΕΚ έριξε 3 στον Παναθηναϊκό και φωνάζει για τίτλο

του Χρήστου Κωνσταντινίδη
Νάτοι οι πρωταθλητές! Η ΑΕΚ έριξε 3 στον Παναθηναϊκό και φωνάζει για τίτλο

Η Ένωση επικράτησε 3-0 του «Τριφυλλιού» και πήρε προβάδισμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δύο γκολ σημείωσε ο Ελίασον και ένα ο Πόνσε.

Το αθηναϊκό ντέρμπι κορυφής στη Νέα Φιλαδέλφεια βάφτηκε κιτρινόμαυρο το βράδυ της Τετάρτης 24 Απριλίου 2024. Η ΑΕΚ σκόρπισε τον Παναθηναϊκό επικρατώντας 3-0 για την 7η αγωνιστική των πλέι οφ της Super League και πήρε προβάδισμα τεσσάρων βαθμών στη μάχη του τίτλου. Η Ένωση ήταν ανώτερη του «Τριφυλλιού» και πήρε το τρίποντο με δύο γκολ του Ελίασον και ένα του Πόνσε, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα τέρματα, βάσει των ευκαιριών που χάθηκαν. Είχε μάλιστα και δύο δοκάρια στο δεύτερο ημίχρονο, όπου οι «πράσινοι» δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν και από καθαρή τύχη δεν είδαν το σκορ να γίνεται πιο βαρύ και ασήκωτο.

Η ΑΕΚ έχει πλέον 75 βαθμούς και μόνο με αυτοκτονία μπορεί να χάσει το πρωτάθλημα, βλέποντας τους έτερους συνδιεκδικητές, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, να χάνουν βαθμούς σε Λαμία και Βικελίδης. Ο Παναθηναϊκός είναι δεύτερος με 71 και η εικόνα που έδειξε στο ντέρμπι ήταν απογοητευτική και αυτή η πραγματικότητα βαραίνει τον Φατίχ Τερίμ.

Την επόμενη αγωνιστική η ΑΕΚ φιλοξενείται από τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, ενώ ο Παναθηναϊκός  υποδέχεται τον Άρη.

Τρέλα με τις επετειακές φανέλες

Ιδιαίτερη ήταν η έξοδο των παικτών των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια της ΑΕΚ, οι παίκτες της Ένωσης εξήλθαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας κάποιες επετειακές φανέλες του παρελθόντος, οι οποίες μέσα στις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσουν προς πώληση και στη μπουτίκ, μία κίνηση που σίγουρα τρέλανε τους οπαδούς της ομάδας.

@xkon1984 Είσοδος ΑΕΚ με επετειακές φανέλες στο ντέρμπι με ΠΑΟ #AEK ♬ πρωτότυπος ήχος - Xristos Konstantinidis

Εκπλήξεις από Αλμέιδα-Τερίμ

Ο Ματίας Αλμέιδα δεν είχε στη διάθεσή του τους Πισάρο-Μουκουντί, ενώ στην αποστολή βρέθηκαν Γκαρσία, Στάνκοβιτς, αλλά και Γκατσίνοβιτς-Μάνταλο που δεν αγωνίστηκαν με Άρη. Ο Αργεντινός τεχνικός επεφύλαξε εκπλήξεις στην ενδεκάδα, αφού επέλεξε ως επιθετικό δίδυμο τον Πόνσε με τον Αραούχο, ενώ άφησε στον πάγκο Γκαρσία και Τσούμπερ. Ο Αθανασιάδης υπερασπίστηκε τα δοκάρια, με τους Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί να αποτελούν την τετράδα της άμυνας από τα δεξιά προς τα αριστερά.  Στη μεσαία γραμμή ο Σιμάνσκι είχε ρόλο κόφτη με τον Πινέδα αριστερά, τον Ελίασον δεξιά και τον Γιόνσον στην κορυφή του ρόμβου.

Εκπλήξεις είχαμε και από πλευράς Τερίμ, ο οποίος άφησε εκτός αποστολής τον Μπερνάρ, που δεν ήταν 100% έτοιμος, μετά τις ενοχλήσεις που ένιωσε στο ματς με τη Λαμία. ​Ο Μπαρτολομιέι Ντραγκόφσκι υπερασπίστηκε την εστία του Τριφυλλιού, Χουάνκαρ, Γεντβάι, Ακαϊντίν και Κώτσιρας έπαιξαν στην άμυνα ενώ στη μεσαία γραμμή βρέθηκαν οι Αράο και Τσέριν. Μπροστά τους αγωνίστηκαν Μπακασέτας, Παλάσιος με τον Λημνιό να είναι η έκπληξη Τούρκου προπονητή. Ο Φώτης Ιωαννίδης τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

ΑΕΚ: Αθανασιάδης, Ρότα (76’ Άμραμπατ), Βίντα, Κάλενς, Χατζισαφί, Σιμάνσκι, Γιόνσον, Πινέδα (82’ Μάνταλος), Ελίασον (76’ Μήτογλου), Αραούχο (58’ Γκατσίνοβιτς), Πόνσε (76’ Γκαρσία)

Παναθηναϊκός: Ντραγκόφσκι, Κώτσιρας, Ακαϊντίν, Γεντβάι, Χουάνκαρ (64’ Μλαντένοβιτς), Αράο, Λημνιός (46’ Σπόραρ), Παλάσιος (46’ Βιλένα), Τσέριν, Μπακασέτας (64’ Βέρμπιτς), Ιωαννίδης.

Μπροστά με Ελίασον και Πόνσε η ΑΕΚ

Στο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ ήταν ανώτερη του Παναθηναϊκού. Μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι και με διάθεση να πιέσει ψηλά, να εκβιάσει το λάθος και να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του «Τριφυλλιού», το οποίο και συνέβη, αφού οι φιλοξενούμενοι εμφάνισαν πολλά προβλήματα στα μετόπισθεν. Οι «κιτρινόμαυροι» πήγαιναν αποφασιστικά στα μαρκαρίσματά τους, ανακτούσαν μπάλες και έβγαιναν γρήγορα στις αντεπιθέσεις.

Έδειξαν, δε, από πολύ νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους με τον Ελίασον να σεντράρει και τον Πόνσε να πιάνει την κεφαλιά, με τη μπάλα να καταλήγει για λίγο άουτ. Δύο λεπτά αργότερα όμως οι «κιτρινόμαυροι» ήταν τυχερότεροι. Ο Χουάνκαρ έκανε λάθος στη μεσαία γραμμή, ο Πινέδα κουβάλησε μπάλα μοίρασε στον Ελίασον που με αριστοτεχνικό σουτ από το ύψος του πέναλτι νίκησε τον Ντραγκόφσκι για το 1-0.

Οι «πράσινοι» βρέθηκαν πολύ κοντά στην ισοφάριση στο 9' με το σουτ του Παλάσιος να περνά άουτ, γενικότερα όμως, παρότι έβγαιναν μπροστά, δεν μπορούσαν να βρούνε διαδρόμους προς την περιοχή του Αθανασιάδη που δεν ακούμπησε ποτέ μπάλα! Για την ακρίβεια το συγκρότημα του Τερίμ δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον φρενήρη ρυθμό της ομάδας του «Δικέφαλου» αετού που κατάφερε να βγάλει και άλλες ευκαιρίες.

 

Στο 14΄το σουτ του Πόνσε απέκρουσε ο Ντραγκόφσκι, ο οποίος στο 21’ μπλόκαρε κεφαλιά του Βίντα από εκτέλεση κόρνερ του Ελίασον, ενώ στο 26’ ο Πολωνός τερματοφύλακας στάθηκε τυχερός απέναντι στον Πόνσε που σημάδεψε άουτ, όπως και στο 28’ που το εντός περιοχής σούτ του Αραούχο κόντραρε στον Κώτσιρα.

Η φάση του 34' αποτέλεσε άλλη μία… έκλαμψη για τον Παναθηναϊκό στο κακό πρώτο ημίχρονο που έκανε! Η γυριστή κεφαλιά του Ιωαννίδη ύστερα από γέμισμα του Μπακασέτα, δεν βρήκε στόχο… Οι «πράσινοι» δυσκολεύονταν λοιπόν μπροστά και στα μετόπισθεν δεν είχαν συγκέντρωση, κάτι που φάνηκε στο 39’. Και αυτό γιατί ξανά από λάθος, αυτήν τη φορά του Ακαϊντίν, ο Πόνσε έκλεψε και έκανε το 2-0.

 

Δύο δοκάρια με Πινέδα-Πόνσε

Στο δεύτερο μέρος, ο Τερίμ για να διορθώσει τα κακώς κείμενα, έριξε στη μάχη, από την εκκίνησή του, τον Σπόραρ και τον Βιλένα, με τον Αράο να παίρνει θέση ανάμεσα σε Γεντβάι και Ακαϊντίν και το σύστημα να διαμορφώνεται σε 3-5-2. Ο Παναθηναϊκός όμως έμεινε για αρκετή ώρα μακριά από την περιοχή της ΑΕΚ και ο μόνος τρόπος για να απειλήσει ήταν με μακρινά σουτ, όπως αυτά που επιχείρησε ο Ιωαννίδης στο 47’ και στο 54’ και στο 57’ ο Χουάνκαρ, τα οποία ήταν εντελώς άστοχα.

Η Ένωση εμφανίστηκε επιθετικά μετά από ένα τέταρτο στο δεύτερο ημίχρονο. Εν αντιθέσει όμως με τους φιλοξενούμενους, έφτιαξε κλασσικές ευκαιρίες. Στο 59’ ο Σιμάνσκι έκλεψε, πέρασε δύο αντιπάλους αλλά έχασε την ισορροπία του με αποτέλεσμα να πλασάρει χωρίς δύναμη και τον Ντραγκόφσκι να είναι σε ετοιμότητα. Δύο λεπτά αργότερα όμως έγινε η φάση του αγώνα με δύο δοκάρια, αρχικά με τον Πινέδα και στη συνέχεια με τον Πόνσε.

Δεύτερο γκολ ο Ελίασον

Η πίεση της Ένωσης για ένα τρίτο γκολ καρποφόρησε στο 69’. Ο Πινέδα γύρισε από αριστερά, ο Ντραγκόφσκι απέκρουσε την προβολή του Γκατσίνοβιτς, αλλά ο Ελίασον στην επαναφορά πλάσαρε  και σε κενή εστία για το 3-0!

Ο Μεξικανός όμως έκανε και στο 80’ τους Ενωσίτες να τραβούν τα μαλλιά τους, όταν βγήκε τετ α τετ με τον Ντραγκόφσκι αλλά πλάσαρε για λίγο άουτ. Έτσι παρέμεινε το 3-0 ως τελικό σκορ με την ΑΕΚ να παίρνει σημαντική νίκη.

 

Τα σφυρίγματα

Στην αναμέτρηση ορίστηκε ο Γάλλος Βιλί Ντελαζό από την πρώτη κατηγορία της UEFA με βοηθούς τους συμπατριώτες του Φινζέν Ερβάν, Ζανί Φιλίπ. Τέταρτος είναι ο Διαμαντόπουλος και στο VAR ο 53χρονος Κάστρο Αλεξάντρ.

Στο 26’ οι «πράσινοι» ζήτησαν πέναλτι για ένα μαρκάρισμα του Αραούχο στον Κώτσιρα που σέντραρε στην περιοχή της ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags