Ολυμπιακός - Φράνκο Σολδάνο: Για να πούμε ότι τον ξέραμε τον Σολδάνο, ότι είχαμε άποψη για την ποδοσφαιρική πάστα του από πριν γίνει ο ντόρος με τον Ολυμπιακό, ψέματα θα πούμε. 
Κι αν δεν ήταν να είχε «ξαναπαίξει» το όνομα του λίγο παλιότερα στην ελληνική αγορά, μαύρα μεσάνυχτα θα είχαμε. Ούτε που θα τον είχαμε ξανακούσει και ας ήταν τούτη την εποχή ένα από τα πιο «καυτά» μεταγραφικά ονόματα στην Αργεντινή και τις πέριξ χώρες. 

Μα, η Λατινική Αμερική δεν είναι Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που και λόγω Εθνικών ομάδων της ηπείρου μας, ξέρεις, παρακολουθείς, γνωρίζεις, σκαμπάζεις 10 πράματα παραπάνω. Διαβάζεις, συζητάς, ακούς, μαθαίνεις, ενημερώνεσαι για τις μεταγραφικές περιπτώσεις που κυκλοφορούν και απασχολούν τα ευρωπαϊκά πρωτοσέλιδα.

Άμα περάσεις τον Ατλαντικό… χάος. Ειδικά για παίκτες που δεν έχουν ξαναβγεί από τα σύνορα, να επιχειρήσουν καριέρα κάπου, σε μια πιο διαφημισμένη αγορά, ιδέα δεν έχεις. 

Και επιπλέον εξάλλου, αν ο παίκτης που ξεπηδάει στο προσκήνιο δεν είναι της Μπόκα, της Ρίβερ, συλλόγων που «γκελάρουν» στην παγκόσμια συνείδηση, τι τα θες τι τα γυρεύεις…

Κάθισα λοιπόν επισταμένως και παρακολούθησα τον Σολδάνο αγωνιζόμενο, μέσα από διάφορα βιντεάκια. Βεβαίως δεν είμαστε αδαείς για να πιστεύουμε ότι καλό συμπέρασμα για το «ποιόν» ενός υπό μεταγραφή ποδοσφαιριστή θα εξάγουμε μέσα από κάποιες επιλεγμένες φάσεις που θα τον δούμε να «μεγαλουργεί» στο διαδίκτυο.

Και εγώ, εσείς, κάποιος κόσμος ερυθρόλευκος, πάει στο καλό, γίνεται να ενθουσιαστήκαμε μαζί του, αλλά το τελικό κριτήριο είναι η γνώμη των ειδικών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, τι στο… διάτανο πια, τρεις άνθρωποι, τρία ζευγάρια μάτια της δουλειάς, ο Πέδρο Μαρτίνς, ο Καρεμπέ και ο Μοντέστο παρατήρησαν, επέμειναν να βολιδοσκοπούν και κατέληξαν στον Σολδάνο! 

Ώστε από εκεί και πέρα να μπει στη δύσκολη διαπραγματευτική διαδικασία η ερυθρόλευκη διοίκηση για να πειστεί η Ουνιόν και το σίριαλ να τελειώσει ευνοϊκά για τους Πειραιώτες, χωρίς ευτυχώς να γίνει «πολύκροτο».

Στην Αργεντινή και γενικά στη Νότια Αμερική, όπου λαλούν πολλά κοκόρια και οι τύποι μυρίζονται ψητό να έρχεται με σέσουλα από Ευρώπη, θα σου βγάλουν την ψυχή για να σου πουν το «ΟΚ». Διοικήσεις, ιδιοκτήτες, μανατζαρέοι, πατεράδες, θείοι και ανίψια, ανακατεύονται σε απίστευτες ιστορίες καθημερινής -για δαύτους- μεταγραφικής τρέλας και άντε να βγάλεις άκρη!

Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά όπως διαφαίνεται για τον Ολυμπιακό και τον Σολδάνο, οπότε πάμε τώρα να εστιάσουμε στο τι έχει αυτός ο παίκτης, τι διαθέτει και αν είναι η λύση στην αναζητούμενη «μηχανή των γκολ» από τον Ολυμπιακό.



Περίγραμμα Σολδάνο

Από αυτά που είδα -και ας είναι η καλύτερη διαφήμιση πάντα οι επιλεκτικές σκηνές μονταρισμένες σε ένα βίντεο, για έναν ποδοσφαιριστή που πρόκειται να πουληθεί- ο Σολδάνο εν πρώτοις έχει τελειώματα. Ό,τι ακριβώς δηλαδή ψάχνουν οι ερυθρόλευκοι: Το απλό, το εύκολο γκολ. 

Πάσης φύσεως τελειώματα φάσεων, με πόδια, σουτ, πλασέ, κεφάλι και την απλή, τη μία επαφή με την μπάλα (προβολή, μονοκόματο σουτ-πάνω στην κίνηση), ότι τραβάει η όρεξη σου προτού φωνάξεις «γκοοοοολλλ».

Είναι δραστήριος, κινητικός, παρότι ψηλός δεν είναι δυσκίνητος «στρίβει» και με το παραπάνω δηλαδή ο άνθρωπος και έχει το μπόι του (λίγα τα κιλά του όμως), εν τούτοις όμως, δεν είναι καθόλου στατικός. 

Στράικερ μεν, εκτελεστής δηλαδή, αλλά όχι του… ενός ή δύο τετραγωνικών και… καθιστός στην πολυθρόνα, εγκατεστημένος στην περιοχή. Φορ του «κουτιού», σε διαρκή κίνηση όμως.

Αυτό για μένα είναι το μίνι περίγραμμα του πιο «εκλεκτού» από κάθε άλλον αυτή την ώρα για να έρθει στον Πειραιά και να επωμιστεί το ρόλο και τον τίτλο του «killer» μια επιθετικής γραμμής που κοιτάζει να βρει μαχαίρι, αντί για το… βαμβάκι που έχει όλους αυτούς τους μήνες και… χαϊδεύει αντί να «σφάζει».

Έναν ενδοιασμό έχω μόνο και αυτός αφορά κάθε Νοτιοαμερικανό που παίρνει για πρώτη φορά το αεροπλάνο για την Ευρώπη και ιδιαίτερα χειμώνα εποχή εδώ, που έχουν καλοκαίρι στην πατρίδα τους, λόγω της διαφοράς του ημισφαιρίου: Εάν θα «πιάσει», εάν θα προσαρμοστεί άμεσα, γρήγορα. 



Και το ζόρι για τον Ολυμπιακό είναι ότι τη λύση του προβλήματος στο γκολ τη θέλει, τη χρειάζεται… χθες, όχι σήμερα και αύριο.

Αν του πάρει χρόνο του Σολδάνο και του κάθε Σολδάνο που τελικά αλλάξει ημισφαίριο και έχει ένα λόγο επιπλέον να ψαχθεί ο άνθρωπος παραπάνω για να βρει τα πατήματα του, πάει… Πέταξε το πουλί στη δύση στην ανατολή!

Δεν θα καθίσουν ούτε ο ΠΑΟΚ για τον τίτλο στην Ελλάδα, ούτε η Ντιναμό Κιέβου στο Europa να περιμένουν να τα βρουν ο Ολυμπιακός με τον Σολδάνο  και τη μεταγραφή του στον αγωνιστικό χώρο. Και ύστερα θα ξεμείνουν οι ερυθρόλευκοι από στόχους για φέτος προτού καν φύγει ο Φεβρουάριος.

Γι’ αυτό το ζήτημα για τον Σολδάνο είναι να κουμπώσει γρήγορα με το νέο περιβάλλον και να έχει τα κότσια σαν χαρακτήρας να σηκώσει το βάρος της ευθύνης που του ανατίθεται, παίρνοντας κατευθείαν φανέλα βασικού.

Βέβαια υπάρχει και το καλό στην όλη υπόθεση μιας χειμωνιάτικης μεταγραφής από την άλλη άκρη της γης: Ο νέος ερυθρόλευκος φορ έρχεται με κεκτημένη ταχύτητα. Ζεστός και φορμαρισμένος. Και αυτό είναι εξάλλου ένα θετικό στοιχείο το οποίο συνηγορεί και ευνοεί την έλευση του στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα στο γήπεδο.

*** ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ με υγεία και τύχη σε όλο τον κόσμο. Τις πιο ζεστές, 2019 ευχές μου αγαπητοί φίλοι! Να είμαστε όλοι πάντα καλά να ανταμώνουμε τις σκέψεις μας από αυτή εδώ τη στήλη.