Έτος 2022. Ο άνθρωπος κατέκτησε το διάστημα, ανακάλυψε νερό στον Άρη, συνομιλεί με τους αγαπημένους του στην άλλη άκρη του πλανήτη, έχοντας τη δυνατότητα να τους βλέπει παράλληλα. Σ’ αυτά προσθέστε πως πατά ένα κουμπί και έχει ζεστό φαγητό έτοιμο στο σπίτι, την ίδια ώρα που πιθανώς να τρέχει και ειδοποιείται για τα βήματα του, τους παλμούς της καρδιάς του και ότι ίσως να ήταν πολύ φειδωλός με τις ώρες του ύπνου του. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει τόσο πολύ, που πολλοί ισχυρίζονται πως σε κρυμμένα εργαστήρια στην Νορβηγία, δημιούργησαν τον απόλυτο ποδοσφαιριστή, που ακούει στο όνομα Έρλινγκ Μπράουτ Χόλαντ. Όπως έχετε αντιληφθεί, η προηγούμενη πρόταση ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, όμως ο διεθνής επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι κάνει πράγματα και θαύματα στον αγωνιστικό χώρο, καταθέτει στοιχεία που ξεφεύγουν από τα όρια της ανθρώπινης λογικής και στοχεύει μέσω της αστείρευτης του ποιότητας να πετύχει και «εκκωφαντικές» επιδόσεις, στο ίσως πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα του κόσμου, την Αγγλική, Πρέμιερ Λιγκ.

 

Ο Χόλαντ σε όλες τις δημόσιες του τοποθετήσεις, φροντίζει κάθε φορά να μας καταστήσει σαφές πως το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από το πάθος του, αυτό που τον γεμίζει και τον κάνει να χαμογελάει κάθε πρωί και πως όλα αυτά που στερήθηκε και πιθανώς να «θυσίασε» για να αριστεύσει σε αυτό, θα τα ξαναχάριζε, γιατί για το όνειρο του δεν θα μπορούσε να κάνει εκπτώσεις. Όπως δήλωσε, το αγαπημένο του φαγητό είναι πίτσα με σουβλάκι, όμως το δοκίμασε μόνο μια φορά. Υποστήριξε επίσης πως έχει χάσει πολλές από τις συντρόφους του, γιατί τους μιλούσε συνεχώς για ποδόσφαιρο. Συνεπώς, είναι ξεκάθαρο πως αποτελεί και προτεραιότητά του στη ζωή.

Ο επιθετικός των πολιτών αν και γεννήθηκε στο Λιντς, όντας γιος του Άλφι Χόλαντ, από ηλικία τριών ετών ζούσε στην Νορβηγία και συγκεκριμένα στο Μπριν. Παρόλο που στα πέντε του, εντάχθηκε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας, η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο δεν ήταν ούτε μονόδρομος, ούτε σενάριο που νομοτελειακά έμελλε να πραγματοποιηθεί. Η προϊστορία 10 ετών του πατέρα στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ και ο άδοξος τρόπος που εγκατέλειψε την δράση το 2003 (μετά το πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Ρόι Κιν) ίσως να έλεγε κανείς πως γέμιζαν με… ευθύνες τον ίδιο και ενδεχομένως να είχε και πολύ περισσότερα κίνητρα για να ακολουθήσει το άθλημα. Εκτίμηση που έχει μέσα της ψήγματα αλήθειας, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι απολύτως έγκυρη. Ο Έρλινγκ σαν παιδί ήταν ζωηρός και με απίστευτα αποθέματα ενέργειας. Μίας ενέργειας που οι γονείς του δεν κατάφεραν να «σβήσουν» ποτέ. Αντίθετα όσα αθλήματα δοκίμαζε, ζητούσε να τα κάνει μέρος της καθημερινότητας του. Το 2005, πάτησε το πόδι του για πρώτη φορά σε ταρτάν στίβου και έμαθε τη τέχνη των σπριντ. Τον ίδιο χρόνο παρακολουθούσε άλλα παιδιά που εξασκούνταν στο μήκος. Ο δραστήριος Έρλινγκ δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την… σαρακοστή και γι’ αυτό οι προπονήσεις του διευρύνθηκαν με μήκος. Ακολούθως, συνέχισε να κτίζει στην εξαιρετική του αλτική ικανότητα, επενδύοντας στην χειροσφαίριση, που έγινε το επόμενο του αθλητικό «ταξίδι». Το ένα έφερε το άλλο και η ιδιότητα της Νορβηγίας, ως χώρα Σκανδιναβική, φωτογράφιζε την μεταπήδηση του στο σκι και το σνόουμπορντ, με τον ίδιο να μην έχει κανένα πρόβλημα να μπει σε μία ακόμα ενδιαφέρουσα περιπέτεια. Όλα αυτά, συνόδευαν φυσικά το ποδόσφαιρο και αναντίλεκτα η συνολική τους γνώση, προσφέρει ένα αίσθημα συμφιλίωσης με την (κατά πολλούς) εξωπραγματική εικόνα που παρουσιάζει ο Χόλαντ εντός των τεσσάρων λευκών γραμμών.

Κατ’ επέκταση, ο κανόνας των 10 χιλιάδων ωρών εξάσκησης που περιγράφει στο παγκόσμιο best-seller βιβλίο του «Άνθρωποι που ξεχωρίζουν – Τα συστατικά της επιτυχίας» ο συνάδελφος Μάλκομ Γκλάντγουελ καταρρίπτεται στην περίπτωση του Νορβηγικού φαινόμενου. Το βιβλίο αναφέρεται στην δύναμη που προσφέρει η εκτεταμένη και συνεχόμενη εξάσκηση κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Η διαπίστωση καθόλου τυχαία δεν είναι. Πρόσφατες έρευνες Γερμανών επιστημόνων κατέδειξαν πως η συμμετοχή σε ποικίλα αθλήματα ωθεί τα παιδιά στην ανάπτυξη περισσότερων δεξιοτήτων. Επιπρόσθετα, το 2014 σε συνεντεύξεις που έγιναν στους ποδοσφαιριστές της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας, εξήγαγαν το συμπέρασμα πως ο λόγος που διέπρεψαν στον «βασιλιά τον σπορ» ήταν η ενασχόληση τους με πέραν των δύο αθλημάτων.

Εδώ βέβαια, έρχεται να δηλώσει τη σημασία της, η ιστορία που συνοδεύει την προσωποποίηση του τένις, τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Ελβετός ρέκορντμαν, πριν συμπληρώσει τα 8 του χρόνια επέλεξε διαφορετικούς αθλητικούς δρόμους. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μπάντμιντον, η καλαθόσφαιρα και το κρίκετ τον βοήθησαν στην ενίσχυση του συντονισμού του. Παράλληλα, ο συγγραφέας Ντέιβιντ Έπσταϊν, στο βιβλίο του «Ευρυγνωσία» όπου μιλάει για την αξία του πειραματισμού και των εμπειριών σημειώνει πως η πρώιμη εξειδίκευση και η εξαιρετικά δομημένη εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα κίνητρα, επαγγελματική εξουθένωση και δυνητικά αυξημένα ποσοστά τραυματισμών. Προκειμένου να διασαφηνίσω όμως με ακρίβεια την ουσία αυτών των συμπερασμάτων, η αξία της εξάσκησης δεν αποδομείται από καμία σχολή σκέψης, απλά θεωρείται λιγότερο αποτελεσματική για να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο αθλητή.

Επομένως, ο Χόλαντ δεν είναι αποτελεί ποδοσφαιρικό «big bang». Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο αθλητή. Οι κινησιολόγοι στις αναλύσεις τους κάνουν λόγο για έναν ποδοσφαιριστή που όσο παράδοξος είναι ο τρόπος του τρέχει, άλλο τόσο στοχευμένος είναι, με μέγιστη βαρύτητα στην εκρηκτικότητα στην εκκίνηση. Ο 22χρονος φορ, με ύψος 1.95μ. έχει την ικανότητα να ντριμπλάρει και να δημιουργεί, με την ίδια ευχέρεια που στέλνει την μπάλα στο αντίπαλο πλεκτό. Εν κατακλείδι, πολλάκις επιστρέφει στην μεσαία γραμμή για να συμμετέχει στο κτίσιμο του παιχνιδιού, περιμένοντας στη συνέχεια την ανάλογη «ανταμοιβή» από τους συμποδοσφαιριστές του μέσω ασίστ, για να τις αξιοποίησει με τα εντυπωσιακά κάθετα του τρεξίματα. Στη Σίτι αυτό το φαινόμενο έχει πυκνώσει και έχει εξήγηση. Οφείλεται στην πιο γνωστή οπτικογραφημένη έκρηξη του Πεπ Γουαρδιόλα στα αποδυτήρια της Μάντσεστερ Σίτι, όταν στο ημίχρονο του αγώνα με την Άστον Βίλα, εξηγεί στους ποδοσφαιριστές του γιατί θεωρεί τον Μέσι κορυφαίο, εξήροντας τη συγκεκριμένη κίνηση που κάνει τώρα ο Χόλαντ.