Σε μία Τούμπα βγαλμένη από τα... παλιά ο ΠΑΟΚ έκανε το καθήκον του, κύκλωσε έναν ακόμη «τελικό» που έπρεπε να φέρει εις πέρας πρωτίστως από βαθμολογική άποψη προκειμένου να διατηρήσει ολοζώντανο το όνειρο κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος και «καρπώθηκε» μία εξαιρετικά σημαντικής σημασίας νίκη κόντρα στον δεδομένα εξουθενωμένο Ολυμπιακό. Ήταν πολύ δυνατός για να μην αποσπάσει το μίνιμουμ της προσπάθειάς του σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής του παρουσίας την επόμενη σεζόν, σίγουρα πανέτοιμος σωματικά και ψυχολογικά προκειμένου να εξαντλήσει τις πιθανότητές του στο φινάλε. Και η φλόγα παραμένει ζωντανή.

Αναμενόμενα η δεύτερη διαδοχική επικράτηση του ΠΑΟΚ στην Τούμπα τόνωσε ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία, το «κέφι» του κυρίως επιτρέποντάς του να διεκδικήσει μέχρι τέλους σε μία διαρκή «μάχη» τον μοναδικό στόχο που του απομένει τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Ένα σενάριο που άπαντες θα... αγόραζαν αν αναλογιστεί κανείς πώς εκκίνησε η σεζόν για τους Θεσσαλονικείς από τη θερινή κιόλας προετοιμασία. Από το μείον και όχι το μηδέν, με τη συνέχεια να εκπληρώνει one by one τους βραχυπρόθεσμους στόχους που έθεσε ως ζητούμενο. Μετά την αναγκαία νίκη που έπρεπε να αποσπάσει κόντρα στην ΑΕΚ όσο δύσκολη και αν φάνταζε, στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού σε ένα παιχνίδι ο θάνατός σου, η ζωή μου.

Καμία πιθανότητα ούτε τύχη δεν άλλαξε. Ο δρόμος κατάκτησης του τίτλου παραμένει ένα εξαιρετικά δύσκολο σενάριο. «Βουνό» είναι και παραμένει. Το σημαντικότερο δε στην παρούσα φάση είναι πως άπαντες εντός ΠΑΟΚ ανταποκρίθηκαν στα «πρέπει» ενός ακόμη τελικού. Απόλυτα και καθολικά όπως ακριβώς και η Τούμπα. Με ένα σκορ δεν αποτύπωσε την ανωτερότητα του Δικεφάλου αλλά αντ΄αυτού τον τρόπο με τον οποίο φρόντισε να επιβληθεί. Με το... καλημέρα της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, οι «ασπρόμαυροι» εμφανίστηκαν πειθαρχημένοι, έδειξαν όλοι πνεύμα μαχητή, ακόμη και όσοι βρέθηκαν στον πάγκο.

Με τους μεσοεπιθετικούς του σε άριστη ανασταλτικά βραδιά και την αμυντική τετράδα σε άψογη δημιουργικά εμφάνιση, ήταν σαφές πως οι Θεσσαλονικείς δεν θα άφηναν τίποτα στην τύχη του. Οι υψωμένες γροθιές του Τάισον, τα... νεύρα του Ζόαν Σάστρε, ο λυσσασμένος Αντρίγια Ζίβκοβιτς με ένα γκολ και μία ασίστ που καθιστούν καταπληκτικά νούμερα σε ντέρμπι, τα μπλοκαρίσματα των παικτών καθ΄όλη τη διάρκεια προκειμένου να αποτρέψουν τον Ολυμπιακό να βρει χώρο προς την εστία του Ντόμινικ Κοτάρσκι. Άπαντες τέλεια συγχρονισμένοι επικαλούμενοι συγχρόνως και την Τούμπα να... επέμβει, δίνοντας ώθηση.



Κατά γενική ομολογία, μέχρι την επίτευξη του πρώτου τέρματος του ΠΑΟΚ το παιχνίδι φάνταζε ισοδύναμο, ωστόσο, από άποψη ψυχολογίας και πάθους το ζύγι έγερνε ξεκάθαρα προς εκείνον. Εντός δεκαλέπτου δύο κλεψίματα του εντυπωσιακού Σουαλιό Μειϊτέ που έκανε δικό του το χώρο του κέντρου με τελικό αποδέκτη τον Γιάννη Κωνσταντέλια δημιούργησαν επικίνδυνες προϋποθέσεις για ένα γκολ, με τους Θεσσαλονικείς να επωφελούνται εν πολλοίς από κερδισμένες μονομαχίες, εδάφους και μη, κλεψίματα, ντρίπλες που τους έβγαζαν σε πλεονεκτική θέση. Μπορεί ποσοτικά οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ να ήταν ελάχιστες σε μία συνολικά συντηρητική εμφάνιση που δεν έχασε πολύ καύσιμο, ωστόσο, εκμεταλλεύτηκε την παθητικότητα του Ολυμπιακού κυρίως στην άμυνα, κάποιες καθυστερημένες αντιδράσεις σε συνδυασμό με το διαρκές πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι «ερυθρόλευκοι» με τον Κίνι.

Εκεί ακριβώς φρόντισε να «χτυπήσει» ο ΠΑΟΚ στα γκολ που σημείωσε με άψογη μεταφορά της μπάλας που αποπροσανατόλισε τους φιλοξενούμενους, αποφεύγοντας το ρίσκο στο build up εξ ου και οι μονομαχίες που έδωσε, προσπαθώντας να δημιουργήσει κενούς χώρους προκειμένου να «εκτελέσει» τον Ολυμπιακό. Εμφανώς επηρεασμένοι από το τελευταίο τους ματς με την Άστον Βίλα, οι «ερυθρόλευκοι» παρουσιάστηκαν με τους ίδιους μεσοαμυντικούς που επιστράτευσαν κόντρα στους Άγγλους δεδομένης της σημαντικότητας του αγώνα, τροποποιώντας την επιθετική του «τριπλέτα» και ποντάροντας στις αλλαγές που ευελπιστούσαν ότι θα τους έδιναν το κάτι παραπάνω. Στην ουσία στόχευαν στο πρέσινγκ με ανανέωση της επιθετικής τους γραμμής.

Οι όποιες κινήσεις από πλευράς Χοσέ Μεντιλίμπαρ στη ροή της αναμέτρησης, εντούτοις, ήταν προμελετημένες και εξουδετερώθηκαν υποδειγματικά από τον ΠΑΟΚ που συνιστά τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος που παραμένει αήττητη σε ματς που έχει προηγηθεί! Επιδόσεις και νούμερα που απαγορεύεται να υπονομεύσουν τη συνολική προσπάθεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου.

Ανεξαρτήτως του τι τελικά συμβεί σε αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια που απομένουν πρωτίστως με Παναθηναϊκό και μετέπειτα με Άρη στην τελική ευθεία της φετινής αγωνιστικής περιόδου σε συνάρτηση με το πώς ξεκίνησε η σεζόν με ένα ρόστερ που υπολείπεται των συνδιεκδικητών του, κόντρα στα όποια εμπόδια συνάντησε προκειμένου να κάνει το βήμα παραπέρα, στο αξιομνημόνευτο ευρωπαϊκό του ταξίδι που ολοκληρώθηκε στους «8» για δεύτερη φορά εντός τριών ετών με αυτούς τους αντιπάλους, ο ΠΑΟΚ το πάει μέχρι τέλους. Το έφερε ως εδώ, στα όρια, διεκδικώντας την υπέρβαση της υπέρβασης έχοντας «τρυπήσει» το ταβάνι του τόσο που κοντεύει να το... διαλύσει. Γνωρίζοντας καλά πως έχει κάνει σχεδόν
ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου να διεκδικήσει μέχρι τέλους τον πολυπόθητο τίτλο.

Με τη φλόγα να παραμένει ζωντανή...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικός με ΠΑΟ για ΠΑΟΚ - Ο σίγουρος για την 11αδα και η αλλαγή