Άοσμη, άγευστη, άνευρη, ατελέσφορη, άμαθη, ασυγκέντρωτη, αδύναμη, αδιάφορη, άψυχη, απάλευτη, ανύπαρκτη.

Αυτούς και άλλους, πολλούς περισσότερους χαρακτηρισμούς με στερητικά ‘α-’ και αν χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε την εμφάνιση της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, δεν φτάνουν για να αποδώσουν την εικόνα της στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ήταν ένα παιχνίδι με τον χαρακτήρα τελικού. Σε καμία περίπτωση όμως η Ένωση δεν έδειξε, ότι ήθελε να πάρει τη νίκη και να καθαρίσει την υπόθεση του τίτλου, απέναντι σε μία ομάδα, η οποία προετοιμάζεται για ευρωπαϊκό τελικό. Ίσα ίσα, στο προηγούμενο ματς με τον ΠΑΟΚ είχε δείξει σοβαρά σημάδια κόπωσης και ο προπονητής της έκανε πειραματισμούς για το μεγάλο ραντεβού με τη Φιορεντίνα.

«Παίξαμε άσχημα, με υπερβολική νευρικότητα» ήταν τα λόγια του Αλμέιδα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, για την οποία ανέλαβε την καθολική ευθύνη. Αλλά σε τούτη την κρίσιμη συγκυρία νομίζω, ότι είναι άδικο να επωμίζεται το βάρος της αποτυχίας μόνο ο προπονητής.

Γιατί δεν έχασε ο Αλμέιδα τη φάση που έχασε ο Γκαρσία (που ήταν εκτός τόπου και χρόνου στο ματς) στο 24’, ούτε έχασε ο Αργεντινός την τεράστια ευκαιρία του Ελίασον στο 37’. Επίσης δεν έπαιζε ο «Πελάδο» στη θέση του Στάνκοβιτς, ο οποίος φέρει ευθύνες και στα δύο γκολ. Όπως ευθύνες έχουν και οι αμυντικοί και οι μέσοι. Ο Αλμέιδα μάρκαρε με τα μάτια, όπως ο Πινέδα, τον Ποντένσε πριν (σεντράρει για τον Κααμπί ) το 1-0 του Ολυμπιακού και τον Όρτα στο 2-0;

Ο Σιντιμπέ ήταν ο αδύναμος κρίκος στην άμυνα, το πρώτο ημίχρονο. Ο Ρότα ήταν τιμωρημένος, οπότε ο Αλμέιδα είχε δεμένα τα χέρια. Ο Ολυμπιακός όμως πήρε το κέντρο της ΑΕΚ και η είσοδος του Γιόνσον δεν βελτίωσε τα πράγματα. Εν αντιθέσει πολύς κόσμος αναρωτιέται, γιατί εξαφανίστηκε ο Λιούμπισιτς ή γιατί δεν δόθηκε εμπιστοσύνη στον Πήλιο .

Επίσης πού ήταν ο Αραούχο; Γιατί ο Γκατσίνοβιτς ήταν εξαφανισμένος; Θυμάται κανείς αν έκανε τίποτα ο Πόνσε ή ο Μάνταλος; Τί θέλει επιτέλους για να σκοράρει αυτός ο Τσούμπερ που είχε δύο ευκαιρίες για να γυρίσει το ματς στο τέλος και έκανε ήρωα τον Τζολάκη;

Τι θέλω να πω καταγράφοντας όλα αυτά; Την τετριμμένη φράση που λέγεται στον ομαδικό αθλητισμό. Όλοι μαζί κερδίζουμε και όλοι μαζί χάνουμε. Στο Καραϊσκάκη έχασαν όλοι μαζί, από τον προπονητή μέχρι τον τελευταίο παίκτη που μπήκε αλλαγή.

Αυτός ο τίτλος όμως, αν χαθεί, δεν χάθηκε στο Καραϊσκάκη. Δεν χάθηκε στην Τούμπα με την ήττα από τον ΠΑΟΚ, ούτε καν στη Λεωφόρο που η ΑΕΚ έχασε από τον Παναθηναϊκό. Το πρωτάθλημα δεν χάθηκε στα πλέι οφ.

Το πρωτάθλημα χάθηκε στο 1-1 με τον Πανσερραϊκό, μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια τη 2η αγωνιστική. Χάθηκε στο 1-1 με την Κηφισιά, στην Καισαριανή, τη 10η αγωνιστική. Χάθηκε στο 2-2 με τον Παναιτωλικό, στο Αγρίνιο, τη 14η αγωνιστική και στο 2-2 με τον Πανσερραϊκό, μία αγωνιστική αργότερα. Χάθηκε επίσης στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό, μέσα στη Φιλαδέλφεια,  στο 1-1 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά και στο 3-3 με τον Άρη στο Βικελίδης.

Τί κοινό μπορεί να βρει κανείς σε αυτές τις απώλειες; Με εξαίρεση το παιχνίδι με τις Σέρρες στον πρώτο γύρο, σε όλα τα παιχνίδια η ΑΕΚ προηγήθηκε. Πόσους βαθμούς έχασε η ΑΕΚ σε αυτά τα παιχνίδια; 14 βαθμούς σε 7 παιχνίδια.

Ναι, ο Αλμέιδα, όπως κάθε προπονητής έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης στις αποτυχίες. Κάποιοι προπονητές της εξέδρας υποστηρίζουν, ότι έχει εμμονές ή ότι δεν διάβασε το ματς με Ολυμπιακό. Ο Αργεντινός όπως και να έχει, είναι ο προπονητής που έκανε τον κόσμο της ΑΕΚ να χαίρεται να τη βλέπει, μετά από μία καταστροφική πενταετία που η ομάδα δεν βλεπόταν. Ναι, να του γίνει κριτική, αλλά με προσοχή σε εκφράσεις και χαρακτηρισμούς. Του αξίζει πάντα σεβασμός.

Όπως σεβασμός χρειάζεται σε κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Άσχετα από το πως θα καταλήξει η σεζόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι αυτή η χρονιά είχε πολλές δυσκολίες. Βρήκε την ομάδα να αγωνίζεται ξανά σε ευρωπαϊκούς ομίλους. Επίσης ήταν μία σεζόν με πολλούς τραυματισμούς που στοίχισαν.

Θα πούνε αρκετοί, ότι η διοίκηση έπρεπε να κάνει μεταγραφές και διάφορα άλλα που διαβάζουμε σε σχόλια οπαδών, μετά από αποτυχίες. Το θέμα είναι, ότι οι ομάδες είναι εταιρείες που έχουν ισολογισμούς, έσοδα, έξοδα, ενώ υπάρχει και το Financial Fair Play. Οπότε πριν γίνει κριτική σε ζητήματα οικονομικά, καλού κακού ας κάνετε και μερικές προσθέσεις ή αφαιρέσεις, για να βγάλετε τα σωστά δεδομένα, αν είστε γνώστες και τα γνωρίζετε. Υπενθυμίζω, ότι η ΑΕΚ δεν έχει κάνει κάποια πώληση παίκτη που θα γέμιζε με εκατομμύρια τα ταμεία της… Συνεπώς οι διοικούντες γνωρίζουν καλύτερα.

Το σίγουρο είναι, ότι το φετινό πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα για την ΑΕΚ, έτσι ώστε να σχεδιάσει καλύτερα την επόμενη μέρα. 

ΥΓ: Το πρωτάθλημα έχει μία ακόμα αγωνιστική και ο ΠΑΟΚ έχει ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη. Ακόμα όμως και αν ο Άρης κόψει τον δρόμο του συμπολίτη του προς τον τίτλο δίνοντας το πρωτάθλημα στην ΑΕΚ, αυτός ο τίτλος δεν θα είναι τόσο γλυκός για τον κόσμο της, από τη στιγμή που δεν κρίθηκε στα παιχνίδια που έδωσε η Ένωση…