Τρομερή επιτυχία στο Βερολίνο, τεράστιες νίκες σε ημιτελικό και τελικό, απίθανη εμφάνιση και... επικό γλέντι επί της βασίλισσας/κατόχου Ρεάλ και κάτι μοναδικό από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος από την 17η θέση της περσινής Ευρωλίγκα έφτασε φέτος στην 1η θέση και έραψε το 7ο αστέρι στη φανέλα του, όντως διαχρονικά η πιο πετυχημένη ελληνική μπασκετική ομάδα στην Ευρώπη

Respect στους Δημήτρη Γιαννακόπουλος, Αταμάν και Σλούκα (ο πρώτος έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, ο δεύτερος μετέτρεψε τις σπουδαίες μονάδες σε σπουδαία ομάδα και ο τρίτος την Κυριακή θύμισε ... Σπανούλη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ) αφού ο καθένας από το μετερίζι του δικαιώθηκε ενώ και οι τρείς αυτά που έλεγαν/υποσχέθηκαν τα έκαναν πράξη. Μάγκες!!

H δική μου προσέγγιση - χωρίς να έχω μπασκετική ρεπορταζιακή ειδίκευση - στον νέο Πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό και στο τρομερό κατόρθωμά του (ομολογουμένως λίγοι το περίμεναν) πάει περισσότερο σε ερμηνείες/απαντήσεις σε 10 ρητορικές ερωτήσεις, μερικές από τις οποίες μπορεί να θεωρηθεί ότι περιέχουν. ίντριγκα. Εμπλέκοντας από...  Μπαρτζώκα και Ομπράντοβιτς μέχρι... Ανσελότι και Σπανούλη, προσπαθώντας να βρούμε και τo πρόσωπο-σφραγίδα τόσο του Παναθηναϊκού όσο και του Ολυμπιακού!!!

1. O Εργκίν Αταμάν είναι ο προπονητής που μπορεί να "σβήσει" τον μύθο του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό;

"Σίγουρα είναι ο πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού που καταφέρνει να... διώξει το φάντασμα του Ζέλικο από την οροφή του ΟΑΚΑ!!! Κάτι που το θεωρώ εξόχως σημαντικό! Τεράστιο το βήμα που έκανε ο Τούρκος κόουτς, με την πρώτη του σεζόν κι αλλάζοντας ουσιαστικά μια ...12άδα, να "κτίσει" μια σπουδαία ομάδα - με χαμαιλεόντικη συμπεριφορά - και ένα συμπαγές γκρουπ, επαναφέροντας τον ΠΑΟ μετά απο13 χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης. Κατά συνέπεια ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος που όντως και έχει βρει τον κατάλληλο άνθρωπο/προπονητή και έχει βρει τρομερή χημεία μαζί του, μπορεί να επενδύσει - από κάθε άποψη - πάνω στον Αταμάν ώστε ο τελευταίος να φτιάξει τον δικό του -παρόμοιο αν όχι αντίστοιχο - με το μύθο του Ομπράντοβιτς στους πράσινους ( πήρε 5 Ευρωλίγκες). Δηλαδή ο Αταμάν να γίνει για τον Δημήτρη, ότι ο Ζότς για τους Παύλο/Θανάση..."

2. Ήταν η... ραψωδία του Αταμάν αυτό το Final 4;

"Για να κερδίσεις την Ρεάλ σε τελικό Eυρωλίγκας δεν μπορείς να το κάνεις, να αντέξεις με  6 ή 7 παίκτες. Πρέπει να πάρεις πράγματα από όλους (κι από τον... Βιλντόσα), στο δεδομένο τάιμινγκ να εμφανιστείς στην καλύτερη κατάσταση και όλοι να προσφέρουν. Και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχεις δημιουργήσει τέτοιο κατάσταση στην ομάδα/γκρουπ που ακόμη κι αυτοί που αγωνίζονται λίγο να νιώθουν σημαντικοί ή να περιμένουν τις ευκαιρίες τους για να σου αποδείξουν πως... αδικούνται. Το κλίμα/παρέα στα αποδυτήρια, χωρίς να διαταραχθεί η αρχή του ενός (Αταμαν), ήταν τέτοιο και έκανε την διαφορά. Κάπως έτσι ο Τούρκος άνοιξε το rotation σε τελικό, με ομολογουμένως απίθανη διαχείριση υλικού και όλους τους πράσινους να ανταποκρίνονται στο μάξιμουμ, έκανε τρομερό κοουτσάρισμα στην 2η &  3η περίοδο, όταν χρειάστηκε έσφιξε σαν τανάλια την άμυνα και ...μάμησε το μυαλό και την ψυχολογία της βασίλισσας! Κερδίζοντας την μάλιστα στο φινάλε και εύκολα, βάζοντας της 95 πόντους..."

3. Ποιο είναι το μεγαλύτερο προσόν του κόουτς Αταμάν;

"Είναι ένας προπονητής που απέδειξε πως ξέρει τι είναι το μπάσκετ της εποχής μας,  πως μπορεί να φτιάξει μια ομάδα ικανή να κερδίζει μεγάλους αγώνες και τρόπαια κι όχι απλώς να παίζει άμυνα ή επίθεση αλλά και ότι δεν έχει πρόβλημα/κόμπλεξ να ακούσει τις "ιδέες" του... παίκτη-προπονητή του μέσα στο γήπεδο, δηλαδή τον Σλούκα, για πρόσωπα και συστήματα!!! Ο Αταμάν είναι ο... Ανσελότι του μπάσκετ!!! Ένας τύπος που έφτασε το περασμένο καλοκαίρι στον πράσινο πλανήτη, έφτιαξε το ρόστερ που ήθελε, χρησιμοποίησε μαστίγιο και καρότο, έδειξε σεβασμό στο ατομικό ταλέντο αλλά και έβαλε υψηλές απαιτήσεις στους παίκτες του, κάνοντας μια ομάδα winner, ικανή σε λίγους μήνες να κερδίζει κάθε αντίπαλο με τον απλό τρόπο (& συνάμα πιο δύσκολο): παίζοντας καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, από αυτόν. Ούτε με ... μαγικά σχήματα, "φίλτρα" και μπασκετικό ξύλο...".

4. Ποια είναι τα 3  χρυσά κλειδιά του φετινού, 7άστερου πλέον, Παναθηναϊκού;

"Ο ΠΑΟ έφτασε σε μια ομολογουμένως συγκλονιστική επιτυχία μόλις επέτρεψε στα Final 4, μετά από 13ετή απουσία. To κατάφερε την σεζόν που έγινε μια κανονική και ακριβή ομάδα. Δηλαδή: με προπονητή τον Εργκίν Αταμάν, που είχε την τεχνογνωσία να κερδίσει την Ευρωλίγκα (το πέτυχε πρόσφατα). Τις μεταγραφικές εισηγήσεις του οποίου δέχτηκε/ικανοποίησε το αφεντικό αφού ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τα έσκασε χοντρά για να του πάρει σπουδαίους σκόρερ. Και τέλος, εμπιστεύθηκε έναν Έλληνα ηγέτη, που είναι και τεράστιος παίκτης, με αποτέλεσμα ο Κώστας Σλούκας να γίνει ο πρώτος που κερδίζει την Ευρωλίγκα με 3 διαφορετικές ομάδες. Τέτοιον παίκτη, παρεμπιπτόντως, δεν τον αφήνεις να φύγει ποτέ, γιατί ξέρεις ότι όπου και να πάει μπορεί να την κερδίσει πάλι..."

5. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στην... επιστροφή του στον ΠΑΟ, φάνηκε αντάξιος της ιστορίας και της οικογένειας του

" Η κούπα του ανήκει σε μεγάλο βαθμό! Κι αυτό αφού άλλαξε όλη την νοοτροπία των τελευταίων χρόνων στον Παναθηναϊκό,  πληρώνοντας αδρά και επιλέγοντας να στήσει ένα ρόστερ/να φτιάξει μια ομάδα, με σκοπό να γυρίσει στην κορυφή της Ευρώπης, να γίνει το Νο 1 της Ευρωλίγκα!! Να την κάνει εξ αρχής ομάδα που θα κτυπάει και θα παίρνει τα ευρωπαϊκά και όχι τα εγχώρια πρωταθλήματα. Κοινώς η μεγάλη εικόνα/η "Μεγάλη Ιδέα"  του Γιαννακόπουλου δεν ήταν να δημιουργήσει έναν Παναθηναϊκό που θα ανταγωνίζεται τον Ολυμπιακό στο πρωτάθλημα αλλά που θα τον ξεπεράσει, ξεκινώντας από την Ευρωλίγκα...".

6.Τελικά τους τίτλους στο μπάσκετ τους κερδίζουν οι ψηλοί ή οι κοντοί;

" Ο ΠΑΟ κατέκτησε την κούπα γιατί απέδειξε στο Final 4 του Βερολίνου ότι έχει τους πιο ΕΠΙΔΡΑΣΤΙΚΟΥΣ περιφερειακούς! Για την ακρίβεια την πληρέστερη/πιο "κουμπωμένη" περιφερειακή 3άδα της Ευρωλίγκα! Δηλαδή τον Σλούκα, μοναδικό Ευρωπαίο παίκτη που την πήρε με 3 διαφορετικές ομάδες. Τον ΝΒΑer Ναν, τον καλύτερο επιθετικό παίκτη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη, στο πως να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Σλούκας και Ναν μπορούν να αποφασίσουν και να... τελειώσουν ένα ματς!! Έχει & τον Γκράντ, την αποκάλυψη της χρονιάς, που επίσης διάλεξε ο Αταμάν και που κάνει πράγματα τα οποία δεν κάνουν οι άλλοι δύο!! Μπορεί να παίζει 40' στον ίδιο ρυθμό χωρίς να απαιτεί να παίζει συνέχεια και που βάζει δύσκολα στους αντιπάλους, όποιοι κι αν είναι!! Η ιστορία έχει δείξει πως τις κούπες φέρνουν οι ...κοντοί (Ρίβερς, Σπανούλης). Και ο Γιαννακόπουλος πλήρωσε ακριβά το ταλέντο στους κοντούς( από + 3 εκατ. χρόνο σε Σλούκα, Ναν)..."!!

7. Ο Μπαρτζώκας εμμέσως βοήθησε τον ΠΑΟ να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης;

" Στην λογική πως ο Ολυμπιακός ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που ασχολήθηκε με τον Νάν αλλά ο κόουτς Μπαρτζώκας κάπου δίστασε (ίσως έπαιξε ρόλο και το οικονομικό) ενώ αποτέλεσε τον βασικό λόγο της αποχώρησης του Σλούκα από τους "ερυθρόλευκους". Ο Μπαρτζώκας αδιαμφισβήτητα είναι μεγάλος προπονητής αλλά στη δική του λογική δεν θέλει παίκτη/παίκτες με "εγώ" που ξεπερνάει το σύνολο! Φιλοσοφία και δικαίωμα του. Τώρα αν δικαιώθηκε ή όχι, νομίζω πως το έδειξε το Βερολίνο. Δεν είναι μόνο τι χάνεις εσύ, αλλά και τι δίνεις  ευκαιρία στον αιώνιο ανταγωνιστή σου να αποκτήσει. Και ο Σλούκας το καλοκαίρι άλλαξε επίπεδο τον Παναθηναϊκό. Το λάθος των Μπαρτζώκα/Ολυμπιακού ήταν πως δεν έκαναν κάτι/δεν έφεραν παίκτη που θα αντικαθιστούσε την ποιότητα και την ηγετικότητα του Σλούκα..."!!!

8. Ο Σλούκας είναι ένας σύγχρονος Σπανούλης;

"Ο Σπανούλης όντως άλλαξε την ιστορία πηγαίνοντας από τον Παναθηναϊκό του Ομπράντοβιτς και του Διαμαντίδη στον Ολυμπιακό. Κάτι που το πλήρωσαν οι πράσινοι. Μάλιστα το έκανε για παρεμφερείς λόγους με τον Σλούκα και τον Μπαρτζώκα!! Τώρα πάει να γίνει το ίδιο Μπαμ με τον Σλούκα, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι πήγε από τον Ολυμπιακό στον Παναθηναϊκό. Ο Σλούκας όπως φαίνεται βάζει την ... υπογραφή του για να ξαναγυρίσει η... μπίλια στο τριφύλλι!! Τώρα αν ο Σλούκας καταφέρει να ξεπεράσει αυτό που κατάφερε ( και ήταν τεράστιο) ο Σπανούλης στους ερυθρόλευκους θα φανεί αλλά αντικειμενικά είναι δύσκολο...".

9. Ο Πρωταθλητής Ευρώπης θα γίνει και πρωταθλητής Ελλάδας;

"Αυτό είναι ίσως και το πιο δύσκολο!! Δηλαδή αφού έγινες πρώτα πρωταθλητής Ευρώπης, στην συνέχεια να γίνεις και Πρωταθλητής Ελλάδας. Για τους παίκτες το πρώτο είναι μεγαλύτερος στόχος και λογικό είναι στο τέλος της σεζόν, όταν τον πετυχαίνεις κάπου να αδειάζεις. Θέλει ασφαλώς ειδική διαχείριση και ο Αταμάν είναι έμπειρός και γνωρίζει τον ... τρόπο. Νομίζω όμως, ότι τώρα έγινε πιο δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, από ότι ήταν πριν από 10 ημέρες, η κατάκτηση του εγχώριου πρωταθλήματος. Πρέπει να βρει το κίνητρό του, κάτι που δεν είναι πάντα αυτονόητο και δεδομένο...". 

10. Ποιες είναι οι ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ στον μπασκετικό Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αντίστοιχα;

" Στον Ολυμπιακό η σφραγίδα είναι ο προπονητής του, στον Παναθηναϊκό ο πρόεδρος/ιδιοκτήτης του !!! Ο Μπαρτζωκας δημιουργεί μια ομάδα με όλα τα χαρακτηριστικά της ιδεολογικής του ρίζας. Συναισθηματικά κάπως επιρρεπή, ικανή για θριαμβους αλλά και για... πατατράκ. Αντιθέτως ο Δημήτρης Γιαννακοπουλος δημιουργεί μια "Νιτσεικής" αντίληψης ομάδα. Όπλο σε αυτό η δύναμη κι όχι η ομαδική δουλειά, η αντίληψη του συνόλου. Ο Γιαννακοπουλος απεχθάνεται τον Μπαρτζωκα, γιατί πρεσβεύει όσα ο ίδιος υπηρετεί : σκάκι κι όχι τάβλι, πνεύμα κι όχι δύναμη, κουλτούρα κι όχι γλωσσικό ηγεμονισμό..."!!