Το μπάσκετ είναι ίσως το πιο δίκαιο άθλημα και η καλύτερη ομάδα θα ανταμειφθεί πάντα για την υπεροχή της. Ο Παναθηναϊκός πήρε δίκαια τη Εuroleague, επέστρεψε δίκαια και στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, γιατί απλούστατα σεβάστηκε το άθλημα από το περασμένο καλοκαίρι και ύστερα, κάνοντας όλες τις κινήσεις που έπρεπε με χειρουργική ακρίβεια για να υπενθυμίσει σε φίλους και εχθρούς ότι διαχρονικά είναι η καλύτερη ελληνική ομάδα σε αυτό που λέγεται καλαθοσφαίριση.

Είχαν προηγηθεί, βλέπετε, δύο χρόνια με ανεπίτρεπτα λάθη σε όλα τα επίπεδα που έφεραν τους «πράσινους» να βλέπουν τη σκιά του «αιώνιου» αντιπάλου τους, του Ολυμπιακού, που με τη σειρά του από το καλοκαίρι του 2023 έκανε μόνο λάθη και φυσικά το πλήρωσε.

Οι Πειραιώτες, ως άλλοι νάρκισσοι, έπεσαν στην παγίδα του αυτοθαυμασμού για όσα κατάφεραν την περασμένη διετία, μόνο που είχαν ξεχάσει πως ό,τι πέτυχαν -ιδίως σε ό,τι αφορά τις εγχώριες υποχρεώσεις τους- έγιναν ενάντια σε έναν, απρόσμενα για την ιστορία του, αδύναμο αντίπαλο.

Η αλαζονεία, λοιπόν, ξεχείλισε στο «στρατόπεδο» των «ερυθρόλευκων», που θεώρησαν ότι το… τριφύλλι είχε μαραθεί και δεν αντιλήφθηκαν ότι στον Παναθηναϊκό το είχαν πάρει αλλιώς, όντας αποφασισμένοι να γυρίσουν στο δρόμο των επιτυχιών.

Έτσι, λοιπόν, ο προπονητής του Ολυμπιακού, που συνεχώς επιμένει στο αφήγημα ότι δεν υπάρχουν παίκτες-ηγέτες, πως οι τίτλοι έρχονται αποκλειστικά και μόνο με την ομαδικότητα, πως ο εγωισμός απαγορεύεται, έβαλε μπροστά τον δικό του εγωισμό και ελαφρά τη καρδία έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Κώστα Σλούκα, γιατί ήταν… εγωιστής.

Την ίδια στιγμή, ο Γιώργος Μπαρτζώκας δίστασε, όπως φαίνεται, να δώσει το «οκ» για την απόκτηση του Κέντρικ Ναν, στον Παναθηναϊκό είπαν «ευχαριστώ» για τα δώρα και υπέγραψαν και Σλούκα και Ναν, δύο… εγωιστές παίκτες, σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του κόουτς των κυπελλούχων Ελλάδας, με τη συνέχεια να είναι γνωστή.

Σλούκας και Ναν έβαλαν τη σφραγίδα τους για τις δύο «πράσινες» κούπες, την ίδια στιγμή που ο εκλεκτός του Μπαρτζώκα για την περιφέρεια, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, έχασε την ευκαιρία να γίνει ο ήρωας στον πέμπτο τελικό αστοχώντας σε ένα εύκολο σουτ με το σκορ στο 81-80, ενώ κατάφερε να χρεωθεί και με παράβαση 5 δευτερολέπτων, στερώντας κάθε πιθανότητα από τον Ολυμπιακό να πάει έστω το ματς στην παράταση.

Κοινώς, πληρώνεις για να αγοράσεις ομαδικότητα και παίρνεις… 0, ενώ ο αντίπαλός σου πλήρωσε για να αγοράσει ποιότητα και εγωισμό (λες και δεν υπάρχει και ο καλώς εννοούμενος εγωισμός) κι έκανε το 2 στα 2.

Σε ό,τι αφορά τους προέδρους των «ερυθρόλευκων», Παναγιώτη και Γιώργο Αγγελόπουλο, με τη σειρά τους παγιδεύθηκαν στα μότο «μέχρι τέλους» και «my way», εμπιστεύθηκαν τυφλά τον προπονητή και την… πάτησαν μεγαλοπρεπώς, αφού με τη σειρά τους δεν κατάλαβαν ότι ο Παναθηναϊκός επανέρχεται.

Tα ψέματα, ωστόσο, τελείωσαν και για τους δύο, αφού θα πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν στραφούν στην αγορά ποιότητας, θα βλέπουν την πλάτη του «αιώνιου»… μέχρι τέλους.

Τα πράγματα είναι απλά, ή θα επενδύσουν σε παίκτες και θα πάρουν προπονητή που δεν νιώθει ότι ο ίδιος είναι πάνω από το άθλημα ή θα οδηγήσουν την ίδια τους την ομάδα στη μετριότητα λόγω και του δικού τους εγωισμού.

Βέβαια, θα αναρωτηθεί κανείς ότι δεν έκαναν καμία κίνηση για να μπορούν οι αγώνες στο ΣΕΦ να διεξάγονται υπό ανθρώπινες συνθήκες με αφορμή την έλλειψη κλιματισμού (όχι, δεν είναι δικαιολογία ότι το Ειρήνης και Φιλίας δεν ανήκει στην ΚΑΕ, απαράδεκτο να σκάει όλος ο κόσμος από τη ζέστη θέτοντας σε κίνδυνο και ανθρώπινες ζωές), συνεπώς πώς να περιμένεις ότι θα απαντήσουν στην ουσιαστική ενίσχυση του Παναθηναϊκού.

Σε κάθε περίπτωση, το φετινό καλοκαίρι είναι κρίσιμο για το μέλλον της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού, που αν επιμείνει στην… αλτρουιστική κουλτούρα με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στο μαρασμό, διώχνοντας και τον κόσμο που τα τελευταία χρόνια είχε φέρει πολύ κοντά της.