Facebook Pixel Ισραήλ: Ο ρόλος της Μοσάντ στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κύπρο
Life
| 2023-06-27 11:51:00

Ο ρόλος της Μοσάντ στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κύπρο

του Γεωπόλδου
Ο ρόλος της Μοσάντ στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κύπρο

Η υπηρεσία κατασκοπείας βοήθησε την Κύπρο να ματαιώσει το σχέδιο του Ιράν προκειμένου να λυθεί το παζλ των υποκείμενων εγκλημάτων και της μεθόδου λειτουργίας εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

Για την αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος κατά ισραηλινών στόχων στην Κύπρο από ομάδα φρουρών της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν μίλησε στο Ράδιο Πρώτο και στους Μάριου Πούλλαδο και Χρήστο Μιχάλαρο, ο Γαβριήλ Χαρίτος.

Ακούστε την παρέμβασή του:

Το ρεπορτάζ

Η Μοσάντ βοήθησε την Κύπρο να εξαρθρώσει μια ιρανική τρομοκρατική ομάδα, όπως ανέφεραν πηγές την Κυριακή 26 Ιουνίου 2023.

Η υπηρεσία κατασκοπείας είπε ότι βοήθησε την Κύπρο να ματαιώσει το σχέδιο του Ιράν προκειμένου να λυθεί το παζλ των υποκείμενων εγκλημάτων και της μεθόδου λειτουργίας της εμπλεκόμενης τρομοκρατικής οργάνωσης.

«Το Ισραήλ επαινεί την αποτροπή ιρανικής τρομοκρατικής επίθεσης στο έδαφος της Κύπρου εναντίον ισραηλινών στόχων», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ ενεργεί με διάφορους τρόπους παντού για να υπερασπιστεί τους Εβραίους και τους Ισραηλινούς και θα συνεχίσει να ενεργεί για να κόψει τον ιρανικό τρόμο όπου κι αν σηκώσει το κεφάλι του, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του κύριου μεταφορέα τρόμου στον κόσμο».

Νωρίτερα την Κυριακή, το Phile News ανέφερε ότι η Κύπρος απέτρεψε μια οργανωμένη ιρανική τρομοκρατική επίθεση εναντίον Εβραίων στο νησιωτικό κράτος. Αυτή η αρχική αναφορά ανέφερε ότι το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης σχεδίασε την επίθεση, η οποία σταμάτησε σε συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και των δυτικών εταίρων, οι οποίοι ανέφεραν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ως τους πιθανούς εταίρους.

Η Ιερουσαλήμ και η Λευκωσία συνεργάστηκαν για να αποτρέψουν ιρανικές συνωμοσίες για επίθεση εναντίον Ισραηλινών στο παρελθόν. Το 2021, συνέλαβαν έναν Ρωσο-Αζερμπαϊτζανό δολοφόνο που προσλήφθηκε από το IRGC για να σκοτώσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο δισεκατομμυριούχος Teddy Sagi, ήταν μεταξύ των ισραηλινών στόχων εκείνη την εποχή.

Το Channel 12 πρόσθεσε ότι η τρομοκρατική ομάδα είχε στόχο έναν Εβραίο επιχειρηματία ακινήτων, το εστιατόριο-συναγωγή Chabad (εννοεί την τρομοκρατική επίθεση που απετράπη στην Αθήνα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου) και ξενοδοχεία που συνήθως επισκέπτονται οι Ισραηλινοί.

Το Who is who

Ο Γαβριήλ Χαρίτος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεν-Γκουριόν (Ben-Gurion Research Institute). Διδάσκει Ιστορία των Πολιτικών Σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο ισραηλινό κρατικό πανεπιστήμιο Ben-Gurion University of the Negev (Πρόγραμμα Σπουδών Ισραήλ) ως Επίκουρος Λέκτορας (Adjunct Lecturer) και ως Επισκέπτης Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών) και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών «Οικονομικές, Πολιτικές και Διεθνείς Σχέσεις στη Μεσόγειο» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ διεθνών σχέσεων από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και θέμα της διατριβής του ήταν η ισραηλινή εξωτερική πολιτική ως προς την Κυπριακή διένεξη κατά την δεκαετία του 1950.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εκδόθηκαν δύο μονογραφίες του στην ελληνική γλώσσα: «Ο εκδημοκρατισμός των αραβικών κρατών ως προτεραιότητα της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή – Η περίπτωση της Ιορδανίας και της Τυνησίας» (συνέκδοση του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών καθ. Ηλία Κρίσπη και δρος Αναστασίας Σαμαρά-Κρίσπη και των Νομικών Εκδόσεων Ν. Σάκκουλα, Αθήνα, 2008) και «Κύπρος, το Γειτονικό Νησί – Το Κυπριακό μέσα από τα Κρατικά Αρχεία του Ισραήλ, 1946-1960» [εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα, 2018 και 2020 (β’ εκδ.)].

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εξωτερική πολιτική των κρατών της Μέσης Ανατολής με εξειδίκευση στην Ιστορία της ισραηλινής διπλωματίας και της εξέλιξης του ισραηλινού πολιτικού συστήματος, στις αραβοϊσραηλινές σχέσεις και στην εφαρμογή των «Συμφωνιών του Αβραάμ», στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν και στην περιφερειακή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Είναι συνεργάτης-αναλυτής για ζητήματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και διατηρεί συχνή παρουσία στα ΜΜΕ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Γνωρίζει εβραϊκά, αγγλικά και γαλλικά.

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags