Facebook Pixel Ντροπιαστική και αδιάντροπη υποστήριξη του στον Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ
Life
| 2024-01-05 06:35:00

Ντροπιαστική και αδιάντροπη υποστήριξη του στον Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

του Γεωπόλδου
Ντροπιαστική και αδιάντροπη υποστήριξη του στον Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ

Άρθρο με σκληρή κριτική του Μιχάλη Ιγνατίου στον Γενς Στόλτενμπεργκ για τη φιλότουρκη στάση του τελευταίου.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Hellas Journal, Ουάσιγκτον

Άλλαξε το παραμύθι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία καθυστερεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να την εγκρίνει, ο αναξιόπιστος Γενικός Γραμματέας της Δυτικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο εν λόγω κύριος είναι γνωστός φιλότουρκος και απολογητής του ισλαμιστή Ταγίπ Ερντογάν. Έφτασε στο σημείο μάλιστα να δικαιολογήσει και τις αντισημιτικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς, που καταδικάστηκαν από τον δυτικό κόσμο. Δεν θεωρεί πρόβλημα το τουρκικό χειροκρότημα στις δολοφονικές πράξεις των μελών της οργάνωσης. Και ακόμα βρίσκεται στη θέση του!!!

Είναι ακραία προκλητικός και η στάση του, όπως γνωρίζουμε, προβληματίζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία αποφεύγει να θέσει το ζήτημα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον για να μην θεωρηθεί η ενέργεια της δήθεν «αντιτουρκική».

Όπως είναι γνωστό, ο Ερντογάν κρατά στην κυριολεξία όμηρο τη Σουηδία προς ικανοποίηση του Βλαδίμηρου Πούτιν, ο οποίος έτσι δημιουργεί πρόβλημα στην επέκταση του ΝΑΤΟ, που στοχεύει στην περικύκλωση της Ρωσίας.

  • Ο Ερντογάν, λοιπόν, για ένα χρόνο εξευτελίζει τους Αμερικανούς και τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Μετά από το θέατρο στο Βίλνιους για τη δήθεν αποδοχή της σουηδικής ένταξης, ακολούθησαν έξι μήνες παλινωδιών και αρνήσεων.

Η Στοκχόλμη απείλησε μάλιστα ότι θα αποσύρει το αίτημα της για ένταξη στη Δυτική Συμμαχία, με αποτέλεσμα οι Αμερικανοί να προχωρήσουν σε στρατιωτική συμμαχία και συνεργασία με τη Σουηδία. Υποθετικά μιλώντας, η Ουάσιγκτον θα σπεύσει να υποστηρίξει τη σκανδιναβική χώρα αν δεχθεί επίθεση της Ρωσίας.

Ο φιλότουρκος, λοιπόν, Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε και δεν βρέθηκε ένας ηγέτης των χωρών-μελών να τον αποδοκιμάσει, ότι στην επόμενη σύνοδο της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 μέχρι τις 11 Ιουλίου, η Σουηδία θα γίνει δεκτή στη νατοϊκή οικογένεια. Σε έξι και πλέον μήνες!!! Ενώ, υποτίθεται, ότι ο Ερντογάν λέει στους Αμερικανούς πως θα το πράξει σε δύο εβδομάδες.

Έχει περάσει ένας και πλέον χρόνος από την κατάθεση του σουηδικού αιτήματος. Μία διαδικασία που θα ήταν συνοπτική χρονίζει. Μία χώρα-μέλος, η Τουρκία, έφτασε στο σημείο να εξυπηρετεί αδιάντροπα τον Πούτιν θέτοντας εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας, αλλά ο Γενς Στόλτενμπεργκ, περί άλλων τυρβάζει.

Έχω θέσει ξανά το ίδιο ερώτημα: Φανταστείτε να έθετε εμπόδια η Ελλάδα. Και ο Πρωθυπουργός της να σταματούσε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Τι θα συνέβαινε; Τι θα έπραττε ο φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ; Ο άβουλος κ. Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής; Δεν θα έριχναν …κεραυνούς εναντίον της Ελλάδας; Ακούσατε έστω και μία καταδίκη της απαράδεκτης τουρκικής στάσης; Καμία.

Αντίθετα βρίσκουν συνέχεια δικαιολογίες, και ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή.

Μια απλή διαδικασία έγκρισης ενός νέου μέλους, έφτασε να έχει καταστεί ένα μεγάλο πρόβλημα που απειλεί πλέον τη συνοχή της Συμμαχίας. Ο Ερντογάν απαίτησε από τη Σουηδία -και προηγουμένως και από τη Φινλανδία- να αλλάξει ακόμα και νόμους. Επιχείρησε να λερώσει και το σουηδικό σύνταγμα. Και ακόμα και σήμερα, αρνείται να δώσει τη συγκατάθεσή του.

Αλλά, δεν συγκινείται κανείς στην Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Τις τελευταίες μέρες, βέβαια, ο κ. Μπλίνκεν έχει ξαφνικά …ξυπνήσει και τρέχει και δεν προλαβαίνει. Σκέφτεται να πάει στο τουρκικό παλάτι και να …παρακαλέσει τον Ερντογάν. Ειλικρινά, έλεος… την ίδια στιγμή, ο Στόλτενμπεργκ επιμένει να ξεπλένει τον ισλαμιστή Ερντογάν, τον μεγαλύτερο εχθρό της Δύσης αυτή τη στιγμή.

Απορώ πόσο υπομονετικός άνθρωπος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πότε θα ξεσπάσει; Πρέπει να ξεσπάσει. Δεν επιτρέπεται να μην έχει αποδοκιμαστεί ο Στόλτενμπεργκ…

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα του περίφημου Politico:

  • Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλει να δράσει η σουηδική κυβέρνηση εναντίον των μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στο έδαφός της και αξιοποιεί τη δύναμη του βέτο για να πάρει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.
  • Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «μεγάλη προθυμία» από τους Ούγγρους νομοθέτες να εγκρίνουν την προσφορά της Σουηδίας.
  • Λίγες ημέρες αργότερα, η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του τουρκικού κοινοβουλίου έδωσε την έγκρισή της για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία μετά από μήνες κωλυσιεργίας. Η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης πρέπει τώρα να δώσει το τελικό πράσινο φως.
  • Η Στοκχόλμη τήρησε τις δεσμεύσεις της προς την Άγκυρα και έκανε παραχωρήσεις, δήλωσε ο απαράδεκτος Στόλτενμπεργκ, όπως αναφέρει το Politico.

Η γνωστή ιστοσελίδα περιγράφει τον τουρκικό εκβιασμό, τον οποίο δικαιολογεί ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ. Η κριτική δεν αποτελεί προσόν και προτέρημα για τον Στόλτενμπεργκ. Ο τύπος είναι επικίνδυνος και για τα ελληνικά συμφέροντα, και γενικά ομιλώντας, και για τα δυτικά.

Θυμίζω ότι το καλοκαίρι του 2020 έπαιξε βρώμικο ρόλο εναντίον της Ελλάδας όταν η Τουρκία αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία και ανεξαρτησία στο Καστελλόριζο… Ήταν ένας κανονικός Πόντιος Πιλάτος που εξυπηρετούσε την Τουρκία, η οποία απειλούσε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags