Σίγουρος ότι η επίσκεψη του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθεί δηλώνει ο πρόεδρος του Τουρκοαμερικανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (TAIK), Μουράτ Οζγεγίν. Με βάση τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους των ΗΠΑ και της τουρκικής πρεσβείας, ο Οζγεγίν εκφράζει την πλήρη βεβαιότητα ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί όπως είχε προγραμματιστεί στις 9 Μαΐου.

Απαντώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα στον δημοσιογράφο του αντιπολιτευόμενου καναλιού Halk TV, στις 19 Απριλίου 2024, μία ημέρα πριν από τον ισχυρισμό της ιστοσελίδας ODA TV περί ακύρωσης, ο Οζγεγίν διαβεβαίωσε ότι στη σειρά συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, του Υπουργείου Εμπορίου, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν διαφάνηκε κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα.

«Συζητήσαμε το πρόγραμμα του Ερντογάν τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ. Μιλήσαμε επίσης με τον Αμερικανό Κάμπερ. Ήμασταν στον Λευκό Οίκο, ήμασταν στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μιλήσαμε γι' αυτό. Πώς αλλιώς να το επιβεβαιώσουμε; Το θέμα της μη πραγματοποίησής της (συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν) δεν τίθεται καν. Αντιθέτως, προχωράμε εντατικά με τους ενδιαφερόμενους φορείς μας στις ΗΠΑ. Όλοι συμφωνούν στο πρόγραμμα. Η θετική ατζέντα είναι πολύ σημαντική. Καταλάβαμε ότι οι επιχειρηματικές και εμπορικές σχέσεις είναι πολύ σημαντικές στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού».

Ο Οζγεγίν τόνισε τη σημασία των επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων ως βάση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Οζγεγίν η προοπτική είναι σαφής: η συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτυχθεί.

«Η ατζέντα της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν θα είναι οι επιχειρηματικές σχέσεις. Δεν μπορώ να σχολιάσω τη χρονική στιγμή (που ορίστηκε το ραντεβού), καθώς δεν είμαι πολιτικός. Αυτό που βλέπω όμως είναι ότι η στρατηγική προοπτική που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις εδώ και χρόνια επιβεβαιώνεται. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή η στρατηγική προοπτική κινείται στο πλαίσιο αυτού του Στρατηγικού Μηχανισμού, ανεξάρτητα από τις (αμερικανικές) εκλογές και τις τρέχουσες εξελίξεις. Ως οργανισμός επιχειρηματικής διπλωματίας, θέλουμε να επωφεληθούμε περισσότερο από αυτό το περιβάλλον, ώστε η Τουρκία να μπορέσει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και κεφάλαια, περισσότερες άμεσες επενδύσεις. Οι αμοιβαίες συνεργασίες θα πρέπει να προχωρήσουν, η τουριστική μας δυναμική θα πρέπει να αναπτυχθεί. Οι τουρκικές εταιρείες θα πρέπει να γίνονται δεκτές με κόκκινο χαλί στις ΗΠΑ».

Αλλαγή ημερομηνίας στο τραπέζι

Από την άλλη, σύμφωνα με άλλες πηγές του τουρκικού καναλιού Halk TV, το οποίο πρόσκειται επίσης στην αντιπολίτευση, όπως κι η ιστοσελίδα ODA TV, από την τουρκική κυβέρνηση και κύκλους του κόμματος ΑΚ, συζητείται η αλλαγή της ημερομηνίας της συνάντησης, αντί της 9ης Μαΐου. Με άλλα λόγια, ο λόγος αυτού του χάους και της σύγχυσης μπορεί να προέκυψε από τη συζήτηση που γίνεται για αλλαγή της ημερομηνίας, υποστηρίζει το τουρκικό δίκτυο.

ΠΗΓΗ: Εθνος