Facebook Pixel Έλληνας ερευνητής παράγει νερό από τον αέρα
Life
| 2024-02-11 04:33:00

Έλληνας ερευνητής παράγει νερό από τον αέρα

Sportdog Team
Έλληνας ερευνητής παράγει νερό από τον αέρα

Μια καινοτόμος συσκευή για πιο υγιή και ανθεκτικά φυτά.

Πριν από λίγο καιρό ο γεωπόνος και developer Χρήστος Αποστόλου παρουσίασε δύο εφαρμογές που ανάπτυξε με τα χαρακτηριστικά ονόματα Ksou Ksou και KatsaridoKsouKsou οι οποίες αποτελούν τις πρώτες ελληνικές δωρεάν εφαρμογές κινητών οι οποίες όπως υποστηρίζει ο δημιουργός τους δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να απωθούν οποιοδήποτε κουνούπι αλλά και κατσαρίδα που πιθανώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από αυτούς με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο 27χρονος developer επανέρχεται με μια καινοτόμα συσκευή που αποσκοπεί στη δημιουργία νερού από την ατμόσφαιρα με τη χρήση πολύ χαμηλής τάσης ρεύματος. Το AITER είναι μια συσκευή που χρησιμοποιεί-εκμεταλλεύεται το νερό που βρίσκεται αποθηκευμένο στην ατμόσφαιρα, την υγρασία. Όπως αναφέρει με αυτόν τον τρόπο, εξάγουμε καθαρότερο νερό, βοηθάμε στην αειφορία και στην βιωσιμότητα καθώς επίσης, η συσκευή μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή και ανθεκτικά φυτά βοηθώντας στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων υψηλότερης ποιότητας.

Το AITER έχει την μοναδική δυνατότητα να κατευθύνει το νερό απευθείας από τις πλάκες κατακράτησης, σε οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης. Ακόμα ένα θετικό στοιχείο του AITER είναι ότι μπορεί να μας τροφοδοτεί με νερό πολύ καλής ποιότητας, διότι χρησιμοποιεί την υγρασία της ατμόσφαιρας, την αποθηκεύει στην ψυχρή πλευρά της πλάκας κατακράτησης του και από εκεί μετατρέπεται σε σταγόνες που καταρρέουν απευθείας στο μέσο που έχουμε επιλέξει. Το νερό που προέρχεται από την υγρασία έχει ευεργετικές ιδιότητες, κυρίως για τα φυτά μας, καθώς το σύστημα χρήσης του AITER, μπορεί να απευθυνθεί και στην αυτόματη συλλογή νερού για τα φυτά τα οποία τονώνει δίνοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη και πιο υγιές φύλλωμα σε σύγκριση με αυτό που τα ποτίζουμε εμείς.

Το νερό της υγρασίας είναι ποιοτικά ανώτερο σε σχέση με το νερό της άρδευσης των καλλιεργειών που συνήθως προέρχεται από γεωτρήσεις, ακόμα και από το αποσταγμένο νερό κάποιες φορές αλλά και για άλλα αποθηκευτικά μέσα σε περιοχές που δεν μπορεί υπάρξει σωλήνας νερού.

Το φαινόμενο

Το σύστημα λειτουργεί βάση ενός φαινομένου, που παρατηρείται όταν το ηλεκτρικό ρεύμα διαρρέει σε δύο διαφορετικά υλικά που ενώνονται σε ένα σημείο. Ανάλογα με τη φορά του ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό το σημείο μπορεί είτε να θερμαίνεται είτε να ψύχεται. Η ψύκτρα παραγωγής νερού(κυρίως λόγω της έντονης διαφοράς θερμοκρασίας) αποτελείται από δύο διαφορετικά υλικά, τα οποία όμως ενώνονται σε δύο σημεία. Το ένα θερμαίνεται και το άλλο ψύχεται. Η εξήγηση είναι σχετικά απλή. Χρησιμοποιούνται δύο υλικά με διαφορετικό αριθμό ηλεκτρονίων. Αυτά ενώνονται σε δύο σημεία με αγώγιμο υλικό, οπότε για να αποκατασταθεί η ισορροπία και να υπάρχει παντού ομοιόμορφη κατανομή ηλεκτρονίων, τα ελεύθερα ηλεκτρόνια μετακινούνται μεταξύ των υλικών και δημιουργείται έτσι ένα ηλεκτρικό πεδίο. Χρησιμοποιώντας το θερμοηλεκτρικό φαινόμενο απάγεται πολύ γρήγορα θερμότητα από τη μία πλάκα στην άλλη. Επειδή ακριβώς απάγει πολύ μεγάλα ποσά θερμότητας η πλάκα στην οποία τα ανάγει, ζεσταίνεται πολύ και θέλει πάρα πολύ καλή ψύξη.

Αν εφαρμόσουμε ηλεκτρικό ρεύμα στο σύστημα, τότε θα συμβεί το εξής: στην προσπάθειά του να διατηρήσει την ισορροπία του, στο ένα σημείο ένωσης θα απορροφάτε ενέργεια από το περιβάλλον (ψύξη), ενώ στο άλλο θα αποβάλλεται ενέργεια στο περιβάλλον με τη μορφή θερμότητας (θέρμανση). Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο όσο αυξάνεται η ένταση του ρεύματος που εφαρμόζεται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση του AITER το σύστημα λειτουργεί με περίπου 240 WATT την ώρα. Στο σημείο ένωσης που προκαλείτε ψύξη, χρησιμοποιούμε μια επιπρόσθετη ψύκτρα και με κατευθυνόμενη ροή χλιαρού αέρα, ο πάγος που δημιουργείται μετατρέπεται σε μορφή σταγόνων. Επίσης στο σημείο ένωσης που προκαλείται θέρμανση, έχει τοποθετηθεί συσκευή με διπλούς ανεμιστήρες ώστε να μειώνεται η θερμοκρασία(περίπου 130 °C με 140 °C μετατρέπονται σε 60 °C με 85 °C) της συσκευής και να λειτουργεί μακροπρόθεσμα χωρίς να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής.

Ο Χρήστος Αποστόλου μίλησε στο Naftemporiki.gr για την συσκευή του.
 
Πώς προέκυψε η ιδέα του συστήματος;

Η ιδέα για το σύστημα AITER προέκυψε από την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα έλλειψης καθαρού νερού και της υψηλής κατανάλωσης ενέργειας σε συμβατικές διαδικασίες εξαγωγής νερού. Με γνώμονα την αειφορία και τη βιωσιμότητα, αναζήτησα μια καινοτόμα λύση που να εκμεταλλεύεται την υγρασία της ατμόσφαιρας.

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την υλοποίηση της;

Η υλοποίηση του AITER απαιτούσε περίπου δύο χρόνια ενδελεχούς έρευνας, σχεδιασμού και δοκιμών προτού φτάσω σε ένα λειτουργικό πρωτότυπο. Ουσιαστικό ρόλο έπαιξε και ο πατέρας μου καθώς με βοήθησε στην μηχανική υλοποίηση του πρότζεκτ.

Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα και ποιες οι βασικότερες πρακτικές της εφαρμογές;

Τα βασικά πλεονεκτήματα του AITER περιλαμβάνουν την εξαγωγή καθαρού νερού με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας, συμβάλλοντας στην αειφορία. Επιπλέον, η τεχνολογία αυτήν ενισχύει την αγροτική παραγωγή με υγιή και ανθεκτικά φυτά, προσφέροντας υψηλής ποιότητας τρόφιμα.

·         Οικονομία νερού: Κατά μέσο όρο τον χρόνο χρησιμοποιούνται επτακις εκατομμύρια λίτρα νερό για το πότισμα των καλλωπιστικών φυτών, οπότε μέσω του AITER δεν θα χρησιμοποιείται ούτε ένα ml νερού αρδευτικού νερού καθώς όλα γίνονται μέσω της υγρασίας που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

·         Συνεισφορά στην Αειφορία: Η χρήση ανανεώσιμων πηγών, όπως η υγρασία της ατμόσφαιρας, για την παραγωγή νερού μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για τη βιώσιμη χρήση των υδατικών πόρων.

·         Καθαρότερο Νερό: Έλλειψη αλάτων και άλλων ρύπων που μπορεί να βρίσκονται σε άλλες πηγές. Η συσκευή AITER μπορεί να οδηγήσει σε πιο καθαρό νερό.

·         Ανθεκτικότερα Φυτά και Καλλιέργειες: Αν το νερό υγρασίας χρησιμοποιείται για την πότιση φυτών, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή και ανθεκτικά φυτά, παράγοντας τρόφιμα υψηλότερης ποιότητας.

·         Καλύτερη ομοιομορφία κατά την εφαρμογή του νερού ακόμα και στα όρια της γλάστρας. Καμία απώλεια νερού καθώς παρέχεται στο φυτό μας το νερό που χρειάζεται και επειδή είναι εξαιρετικής ποιότητας, απορροφάτε σχεδόν όλο από τις ρίζες.

·         Έλεγχος ορισμένων ασθενειών και εντόμων επειδή κατά την άρδευση δεν υπάρχει διαβροχή του φυλλώματος των καλλιεργειών.

·         Ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης και απόδοσης των φυτών, επειδή οι αρδεύσεις είναι συχνές και έτσι το εδαφικό νερό στην περιοχή του ριζοστρώµατος βρίσκεται κοντά στην υδατοϊκανότητα.

Υπό ποιές προυποθέσεις και σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα μπορεί η τεχνολογία αυτή να αποκτήσει εμπορική διάσταση και σε ποιούς τομείς θα έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα;

Το AITER θα μπορούσε να αποκτήσει εμπορική διάσταση εντός των επόμενων 3-5 ετών, αλλά προς το παρόν δεν έχει δημιουργηθεί με στόχο την πώληση. Αναμένω ότι η τεχνολογία αυτήν θα έχει μεγαλύτερη χρησιμότητα σε τομείς όπως η γεωργία, η ανανεώσιμη ενέργεια, και οι περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό.

ΠΗΓΗ: Naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags