Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν δύο φάσεις, οι οποίες ξεχωρίζουν τους μεγάλους και μικρομεσαίους. Ο τίτλος δεν κρίνεται από ένα παιχνίδι. Είναι ένας μαραθώνιος. Δεν είναι κατοστάρι σαν άθλημα μιας αναπνοής. Ο μαραθώνιος θέλει τακτική.

Ο Νίκος Χρηστίδης αρθρογράφει εκτάκτως στο Sportdog.gr για την τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ της Super League και θεωρεί, ότι μέχρι το τέλος κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα καταλήξει ο τίτλος.

Η κάθε ομάδα έχει κάνει τα λάθη της, είτε στην αρχή, είτε κατά τη διάρκεια. Οι απώλειες σε ορισμένους αγώνες είναι δεδομένες. Είναι ένα σύστημα που κάθε ομάδα πρέπει να καταρτίσει ανάλογα με τη δυναμική και την ψυχολογία που έχει. Πρέπει να κρατήσεις μία τακτική.

Πως θα ξεκινήσω, πως θα αντιμετωπίσω τον αντίπαλο και σε ποια σημεία θα πρέπει να δώσω την πίεση στον αντίπαλο, ούτως ώστε να του αλλάξω τα μυαλά, να τον μπερδέψω και να του κάμψω αντίσταση. Στην ΑΕΚ κάπου έγινε ένα λάθος.

Στην περσινή ομάδα της Ένωσης, η οποία κατέκτησε το ντάμπλ με τον Ματίας Αλμέιδα στον πάγκο, διαπίστωσα κάποια πολύ ευχάριστα στοιχεία. Έδειχνε την ομαδικότητά της. Έπιανε τον αντίπαλό της από τον λαιμό. Αυτό φέτος δεν το παρατήρησα. Μπορεί να έχει καλούς παίκτες, αλλά το σύνολο δεν το είδα. Είχε κενά. Έχασε κάτι από τον εαυτό της.

Φέτος το πρωτάθλημα ανέβηκε επίπεδο αγωνιστικά. Δεν είναι τυχαίο, ότι είχαμε δύο ομάδες στην οχτάδα, του Conference League. Και τώρα ο Ολυμπιακός παίζει ευρωπαϊκό τελικό. Καμία ευρωπαϊκή διοργάνωση δεν είναι της πλάκας. Σε όλες πρέπει να είσαι σοβαρός και να δείξεις ενδιαφέρον να κατακτήσεις τον τίτλο. Πάντοτε πρέπει να βλέπεις τη νίκη. Με μεγάλη χαρά είδα μία ελληνική ομάδα να φτάνει στον τελικό.

Αυτό είναι καλό, γιατί πέρα ότι ανέβηκε επίπεδο στην Ευρώπη, πήρε και βαθμούς. Κάποτε είχαμε τρεις ομάδες στο Champions League είδαμε και την Εθνική μας να κατακτά το Euro. Έτσι χτίστηκε η Ελλάδα το 2004. Έτσι το κατέκτησαν οι Δανοί το 1996 και οι Τσεχοσλοβάκοι το 1976. Όλους τους χειροκρότησαν.

Ποιο είναι το μυστικό που η Εθνική ομάδα είχε μεγάλες επιδόσεις; Ξέφυγε από τη μετριότητα.

Φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχαν 4 φαβορί για τον τίτλο και δεν ξέραμε ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Στην Ελλάδα όμως είμαστε συνωμοσιολόγοι και τα πάντα τα βλέπουμε με καχυποψία.

Και φτάνουμε στην τελευταία αγωνιστική που θα αναδείξει τον πρωταθλητή. Την Κυριακή δεν ξέρει κανείς ποια θα είναι η έκβαση των παιχνιδιών, πέραν της αναμέτρησης ΑΕΚ-Λαμία που θεωρείται ευκολότερη προγνωστικά.

Στο Βικελίδης θα γίνει μάχη! Αγωνιστικά ο Άρης ήταν πολύ δυνατός και αδίκησε τον εαυτό του στην αρχή της σεζόν. Το ματς του ΠΑΟΚ είναι το σημείο αναφοράς της Θεσσαλονίκης. Γιατί οι οπαδοί κάθε ομάδας ζούνε με έναν εχθρό. Οι Αρειανοί λένε, ότι δεν θα τους επιτρέψουν να πανηγυρίσουν τίτλο μέσα στο γήπεδό τους. Έτσι και οι δύο ομάδες έχουν κίνητρα. Αμφότερες θα παίξουν με πάθος και αυτό θέλουμε εμείς. Δεν σου αρέσει ο νικητής; Μην τον χειροκροτείς, αλλά μην το βρίζεις.

Το ποδόσφαιρο εάν το αγαπήσεις και το υπηρετήσεις είναι πολύ γενναιόδωρο. Γι’αυτό λέω στον κόσμο, ότι το καλύτερο συμβόλαιο κάθε ποδοσφαιριστή είναι η αναγνώριση προς το πρόσωπό του. Όσα λεφτά και να κερδίσει…

Και πάμε στο δια ταύτα!

Το πρωτάθλημα είναι στα πόδια του ΠΑΟΚ. Αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει καθάρισε. Ο Άρης όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πει… περάστε.

Εννοείται, πως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει μια ομάδα, επειδή αγωνίζεται για να κερδίσει.

Εγώ δεν ξέρω ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα.  Το συστατικό στοιχείο του ποδοσφαίρου είναι η έκπληξη, το απρόβλεπτο. Εμείς όμως στην Ελλάδα το έχουμε ποινικοποιήσει αυτό.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα που ενώνει και δεν διχάζει.

Έλεγαν οι ΑΕΚτζήδες, όταν οι προκρίθηκε στον τελικό ‘κύριε Ολυμπιακέ δεν θα σου επιτρέψουμε να πανηγυρίσεις μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια’. Αυτό αν γίνεται για καλαμπούρι το δεχόμαστε. Έχει την πλάκα του. Αν γίνεται όμως με φανατισμό, τότε είναι απαράδεκτο.

Το ποδόσφαιρο πέραν του κοινωνικού φαινομένου που παρουσιάζει, δημιουργεί χαρακτήρες. Εμείς  ψαχνόμαστε να βρούμε ποιος έκανε τη βρωμοδουλειά, ενώ δεν έχει γίνει τίποτα. Γίναμε ντετέκτιβς.

Δεν ξέρουμε τίποτα και περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει. Μόνο με νίκη το παίρνει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα το παίρνει η ΑΕΚ. Αυτό από που εξαρτάται; Από τους παίκτες του Άρη! Αυτό μετρά για εμένα, χωρίς να το φιλοσοφήσουμε. Είναι η πραγματικότητα.

Ακόμα δεν τελείωσε τίποτα. Βέβαια ο τίτλος χάθηκε για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, οι οποίοι αναμετριούνται στη Λεωφόρο.

Το απρόβλεπτο είναι αυτό που εξιτάρει τον κόσμο λοιπόν. Γι’αυτό μέχρι το τέλος δεν πρέπει να απουσιάζει κανένας, όπως γίνεται στην Αγγλία. Οπότε με χαροποίησε που οι ΑΕΚτζήδες θα τιμήσουν την ομάδα τους στο τελευταίο ματς της χρονιάς, κάνοντας sold out, ακόμα και αν δεν πανηγυρίσουν τίτλο. Αυτό είναι ποδοσφαιρική παιδεία.

Μετά είναι και το άλλο. Αν πάρει το Κύπελλο ο Άρης τότε ένας από την τετράδα μένει απέξω από την Ευρώπη. Αν το Κύπελλο κατακτήσει ομάδα εκτός τετράδας θα φύγει ένας από τους τέσσερις για να «χωθεί» ο Άρης.

Αυτό όμως είναι μία άλλη συζήτηση, την οποία θα κάνουμε, αφού μάθουμε το βράδυ της Κυριακής στον πρωταθλητή.

***ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: "Τα πάντα για να κόψει τον τίτλο σε ΠΑΟΚ! Ευθύνη Αλμέιδα - Αρνητικός Τερίμ"